Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Likarija od maslina

Autor: Ante Kolega

09.10.2012. 22:00


Uskoro će berba maslina, kako na prodaju maslinovog ulja utječe činjenica, da se ono oduvijek rabilo kao pučki lijek, pita me Ivo Jerolimov načelnik općine Preko.
Na zadarskim otocima  maslinovo ulje rabilo se kao lijek od mnogih bolesti želuca, jetre, crijeva, žuči i bubrega. Ulje se pilo ujutro na žličicu za žuč i želučane tegobe. Marenda se započinjala s juhom od vina i ulja uz malo kruha, kao  okrjepa do objeda.
Objed nebi prošao bez maslinovog ulja. Obvezno nakon pripreme ribe i raznih vrsta salata, a gotovo uvijek uz kuhana jela, nekad kao začin, kapnulo bi se malo „djevičanskog”.
U maslinovom ulju prala se djeca, liječila se opečena koža od prekomjernog sunčanja, a i danas maslinovo ulje služi kao dodatna zaštita od sunčanih zraka.
Cijenila se boja žuta, zelena i miješana. Plemenita gorčina u ulju bila je na cijeni. U gorčini ulja nalazila se slatka tajna njegove ljekovitosti.
Danas u suvremenoj medicini najvažniji su antioksidansi maslinovog ulja. Dobro je navesti njihove laboratorijske vrijednosti.
Dugovječnost otočnih stanovnika pripisuje se ribi, vinu ali i potrošnji maslinovog ulja, proizvodima s najviše omega 3 masne kiseline.
U pakiranju ljekovitog maslinovog ulja valja poći od malih pakiranja s naljepnicom, koja govori za koju svrhu proizvod pučke medicine je namijenjen, odnosno kojoj vrsti uporabe pripada.
Navedena ljekovita svojstva u prodaji maslinovog ulja, treba navesti na naljepnici bočice pakiranja, što će utjecat na povećanu prodaju. Pritom treba paziti da se ljekovita svojstva ulja vjerno prenesu potrošačima.
Nije teško dokazati pojačani utjecaj potrošnje maslinovog ulja na krepkost i dugovječnost domaćih ljudi i nezajažljivost domaćih premudira.
 Vaš Bage