Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nasilje nad profesorima vrše svi – od učenika do ravnatelja

Autor: Ivana Burica

09.10.2012. 22:00
Nasilje nad profesorima vrše svi – od učenika do ravnatelja

Foto: Adam VIDAS



Imali smo primjer pritiska jednog ravnatelja koji je od nastavnice tražio da učeniku ne zaključi negativni ocjenu. Kolegica nije popustila već je tražila zaštitu Sindikata, kaže Bilan podsjećajući da je u Granski kolektivni ugovor za škole uvedeno 7. poglavlje koje se odnosi na zaštitu dostojanstva zaposlenika
Zadar se jučer prisjećao velike tragedije koja se dogodila 9. listopada 1972. godine kada je 19-godišnji učenik Milorad Vulinović na stubištu tadašnje Gimnazije Zadar hicima iz pištolja presudio profesorima Vici Vlatkoviću (46) i Gojku Matulini (33).
Dvojice tragično preminulih profesora na poseban su se način prisjetili učenici i profesori dviju zadarskih strukovnih škola koje nose njihova imena.
Nastava u strukovnim školama Vice Vlatkovića i Gojka Matuline jučer je tako započela minutom šutnje za stradale profesore, a nakon toga je u svim razredima dviju škola pročitan tekst o nemilom događaju od prije 40 godina.
Fizički obračuni
– Prisjećanje na tragediju koja je prije 40 godina potresla ove krajeve dobar je povod da se ukaže na problem sve češćih slučajeva nasilja nad učiteljima i profesorima. Pouka iz ovog događaja, nažalost, nije izvučena pa danas možemo čuti vijesti o raznim oblicima nasilja nad nastavnicima, kaže Jere Bilan, županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama te napominje da je nasilje nad učiteljima i profesorima najizraženije u vrijeme zaključivanja ocjena – krajem svibnja i početkom lipnja.
 – Najčešći oblik nasilja kod nas je pritisak roditelja na nastavnike da dijete koje cijelu godinu nije taklo knjigu zadnji sat ispita kompletno gradivo, a često se događa da roditelji dolaze u školu tražeći objašnjenje predmetnih nastavnika za praktički svaku ocjenu, kaže Bilan ističući da roditeljski pritisci na nastavnike ponekad poprime i dimenziju fizičkog obračuna. Podsjeća na zadnji zadarski primjer iz kolovoza 2011. godine kad su roditelji čija su djeca na popravnom ispitu ocijenjena negativnom ocjenom ušli u prostorije gdje je bio popravni i fizički napali profesora.
Zaštitari u školama
(Riječ je o napadu na dugogodišnjeg profesora matematike u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi u Zadru, Hasu Salihovića, op. a.)
 – Ove smo godine imali i primjer vršenja pritiska jednog ravnatelja koji je od nastavnice tražio da učeniku ne zaključi negativni ocjenu. Kolegica nije popustila pritisku već je tražila zaštitu našeg Sindikata, kaže Bilan, podsjećajući da je u Granski kolektivni ugovor za škole uvedeno 7. poglavlje koje se odnosi na zaštitu dostojanstva zaposlenika.
– U tom je poglavlju navedeno da je ravnatelj dužan osigurati nesmetano odvijanje nastave te otkloniti svaku mogućnost pojave nasilja. U neke su zadarske škole tako čak dovedeni zaštitari, a planirano je da nastavnici u svakoj školi među sobom imenuju jednog koji bi bio zadužen za primanje pritužbi, kaže Bilan te poručuje da treba poraditi i na odmjeravanju kazni za počinitelje nasilja nad profesorima koje su, prema mišljenju Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, nedovoljno oštre.