Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Udruga Franak traži primjenu tečaja na dan podizanja kredita

Autor: Bojana Mrvoš Pavić

09.10.2012. 22:00
Udruga Franak traži primjenu tečaja na dan podizanja kredita


Udruga Franak, koja okuplja zadužene u CHF, uputila je Ministarstvu financija prijedlog konkretnih mjera kojima bi se zaštitili korisnici kreditnih usluga. Mjere, napominju u udruzi, traže, prije svega, hitne izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju te Zakona o kreditnim institucijama, ali niti jedna od njih ne zadire u državni proračun.
Prva od tri ključne mjere slična je mađarskom modelu, a znači stabilizaciju glavnice za kredite s valutnom klauzulom u CHF prema tečaju koji je bio važeći na dan puštanja kredita u otplatu (primjena inicijalnog tečaja na preostali iznos glavnice). Ta mjera podrazumijeva i konverziju kredita s valutnom klauzulom u CHF u valutnu klauzulu EUR ili u kunski kredit, pri čemu bi se u bankarskim bilancama to vodilo kao otpis dijela potraživanja.
Druga ključna mjera je uvođenje transparentne promjenjive kamatne stope koja bi se sastojala od fiksnog i promjenjivog dijela. Promjenjivi dio je parametar koji bi propisao i njegovu primjenu nadzirao regulator (LIBOR, ZIBOR, EURIBOR, doprinosi na obveznice, stopa inflacije ili ponder navedenih), dok je fiksni dio unaprijed definiran iznosom koji se tijekom otplate kredita ne može promijeniti te obuhvaća ostale troškove financiranja, regulacije, rizika i bankarsku maržu. Treća mjera je donošenje Zakona o osobnom bankrotu po hitnom postupku. Fer model, smatraju “frankovci”, uključivao bi gubitak imovine dužnika, čime bi se namirio veliki dio potraživanja vjerovnika, ali i otpis ostatka duga, kako bi dužnik imao mogućnost čistog starta nakon dvije do pet godina upravljanja prihodima od strane stečajnog upravitelja.