Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Badurini i Lisici se priključio Goran Šarić

09.10.2013. 22:00
Badurini i Lisici se priključio Goran Šarić


Šarić, dugogodišnji partner Vladimira Šelebaja, koncem prošle godine tražio je stečaj Adrije d.d., a sad otvoreno s Badurinom i Lisicom priprema nove poteze. Prvi pokušaj inventure u Gaženici je ipak propao, a nije sigurno ni kako će se u cijeloj priči na koncu opredijeliti Podravka. Sindikalisti danas razgovaraju s radnicama u Zadru i Kninu


Iako je ostalo svega osam dana do isteka ugovora o zakupu zadarske riboprerađivačke tvrtke Adria d.d., još je uvijek upitno kako će ta priča završiti. Neizvjesnost, uz činjenicu da se posljednjih godinu dana oko te tvrtke događalo baš svašta, utjerali su strah u kosti radnicama. Njihovih 300-tinjak radnih mjesta i dalje “visi o koncu”, a s time i mjesečnih 2.300 kuna plaće od kojih moraju živjeti. Zakupoprimac Adria Zadar 1 d.o.o. bi trebala otići, a logičan slijed bila bi inventura i potom primopredaja. No prvi pokušaj inventure je propao.
Kao što je već poznato, ugovor o zakupu na rok od godine dana 18. listopada prošle godine potpisali su većinski vlasnik Adrije d.d. Miodrag Lacić s jedne, te Jadranko Lisica i Neven Badurina s druge strane kao suvlasnici tvrtke Adria Zadar 1 d.o.o.. Ugovor nije niti zaživio, a problemi na relaciji zakupoprimac – zakupodavac započeli po svim točkama iz ugovora. Lacić je zatražio raskid ugovora, ali mu na Trgovačkom sudu Zadar to nisu odobrili. Uslijedilo je još nekoliko pravnih bitki za prava i plaće dijela radnika, najam i slično, no ona prava bitka za donedavno najveću riboperađivačku tvrtku na Sredozemlju, čini se, kako se odvija neprimjetno, u pozadini. Takav zaključak proizlazi iz brojnih podataka u sudskom registru vezanih uz ove tvrtke i oko njih.
Tvrtka Adria Zadar 1 d.o.o. koja je 18. listopada ušla u zakup u Gaženici nastala je svega tjedan dana ranije preimenovanjem tvrtke Lostura d.o.o. za trgovinu i građenje sa sjedištem na zadarskoj Kalelargi, kućni broj 6. Do 5. listopada 2012. godine vlasnici te tvrtke bili su Vlado Lisica i Neven Badurina. Umjesto Vlade Lisice, kao osnivač i osoba za zastupanje u suvlaništvo je ušao njegov brat Jadranko, a u ožujku tvrtka u nazivu dobiva dodatak Gaženička cesta. No najzanimljivija izmjena uslijedila je prošlog tjedna, 3. listopada, kada je u upisan treći suvlasnik. Riječ je o Goranu Šariću iz Zagreba, stručnjaku za nekretnine ali i, kako je razvidno iz njegova osebujna životopisa i radnog iskustva, za stečajeve. Sada je, naime, jasno da on ima “prste” u pokušaju pokretanja stečaja u Lacićevoj Adriji početkom ove godine.
–više u tiskanom izdanju