Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Baština može postati “in”

09.10.2013. 22:00
Baština može postati “in”


Može li baština postati “in”? Odgovor na to pitanje dali su učenici 1.c razreda Osnovne škole Zadarski otoci. Učiteljica Anamarija Botica Milanović i njeni učenici krenuli su u pustolovinu traganja za narodnim blagom. U tome im je pomogao dr. sc. Željko Knežić, zaljubljenik u ručno tkanje


Projekt “Muzej u školi” OŠ Zadarski otoci u suradnji s Narodnim muzejom Zadar ide dalje sa svojim aktivnostima.
Može li baština postati “in”? Odgovor na to pitanje dali su učenici 1.c razreda Osnovne škole Zadarski otoci. Učiteljica Anamarija Botica Milanović i njeni učenici krenuli su u pustolovinu traganja za narodnim blagom. U tome im je pomogao dr. sc. Željko Knežić, zaljubljenik u ručno tkanje. Ovaj entuzijast predavač je na tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, inicijator je Centra kreativnog tkanja, koji djeluje pri tekstilno-tehnološkom fakultetu i surađuje s dvadesetak udruga i institucija diljem Hrvatske uz podršku dekanice fakulteta prof. dr. sc. Sandre Bischof. Gospodin Knezić od 1988. godine izrađuje tkalačke stanove.
Cilj radionice bio je ugraditi djeci osjećaj da njeguju baštinu i sačuvaju svoj identitet i ojačaju samopouzdanje.
Uz stručno vodstvo gospodina Knezića učenici su svojim tijelima oživjeli tkalački stan i krenuli u čaroliju tkanja. Već u prve istkane redove utkali su svoju ljubav za taj stari zanat. Svi su se okušali i u radu na tkalačkom stanu. Svoje dojmove ovjekovječili su u likovnim radovima.
Ovoj hvalevrijednoj radionici prisustvovao je i ravnatelj škole te učiteljice likovne kulture i vjeronauka.
Zanos su podijelili i sa svojim roditeljima koji su, također sudjelovali u radionici.
Od ove radionice koja je prva u nizu učenici su postali ponosni čuvari blaga, a blago se najsigurnije čuva u srcu jer kao što znamo u srce se sprema samo ono što se zavoli.