Čuvari uspomena na pokojnike s planinskih obronaka

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Fascinantna mirila

Osnovna škola Starigrad nastavlja ovogodišnju suradnju s Arheološkim muzejom Zagreb u sklopu projekta pod nazivom "Arheološki susreti u školama". Nakon provedenog istraživanja na lokalitetu Gradina sv. Trojice nedaleko Starigrada Paklenice, kod Tribanj Šibuljine, i predavanja u školi održana je i terenska nastava na velebitskim mirilima.

Posljednji pozdrav sa suncem

- Na terenskoj nastavi bili su učenici od prvog do četvrtog razreda matične škole te četvrtog razreda učenika PŠ Tribanj-Kruščica. Cilj nam je približiti našim učenicima pojam arheologije i pobliže ih upoznati s kulturno-povijesnim znamenitostima našeg kraja, kazala je Jadranka Marasović, ravnateljica starigradske škole.

Iako su još uvijek misterij, mirila su uspomena duša, ostatak jednog davnog prošlog vremena koje ne prestaje fascinirati.

- Mirila su pogrebna spomen znamenja izrađena u kamenu. Nastajala su u doba kada se živjelo i umiralo u velebitskim zaseocima (17.- 20. st.), a preživljavalo uglavnom od stočarstva, naglasila je Marasović.

Mirila čuvaju uspomenu na pokojnike preminule na planinskim obroncima, koje se moralo prenositi do seoske crkve i do groblja gdje ih se pokapalo. Na tom teškom putu bilo je dopušteno zaustaviti se, odmoriti i pokojnika spustiti na tlo samo na jednom mjestu - mjestu pokojnikova posljednjeg pozdrava sa suncem.

- Na tom mjestu nastajalo je mirilo - mjera (mira) pokojnika označena uzglavnim i podnožnim kamenom, popločenjima između njih te simbolima u plitko urezanom reljefu uzglavnog kamena. Štovala su se i posjećivala više od samog groba gdje je tek "tijelo, bez duše koja je ostala na mirilu", objašnjava učiteljica Martina Čavić, koordinatorica projekta "Arheološki susreti u školama" u Starigradu.

Mirila su kulturni fenomen koji nema analogija na svijetu, osim možda sa stećcima, a pretpostavlja se da se njihovi začeci nalaze u srednjem vijeku.

- Kao kamene oznake jedinstvenog pogrebnog kulta, mirila nam prenose običaje, način života i stvaranja cijelog jednog vremena, kazao je gost iz Arheološkog muzeja Zagreb, 27-godišnji arheolog Ozren Domiter, poznato ime iz televizijskih sapunica koji je karijeru glumca podredio arheologiji.

Izvedbu terenske nastave sa zanimanjem je pratila i direktorica Turističke zajednice Marjana Marasović na čiji prijedlog je i došlo do suradnje između OŠ Starigrad i Arheološkog muzeja Zagreb, a vrlo je izvjesno da će se ova zanimljiva i za učenike vrlo korisna suradnja nastaviti i u budućnosti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno