Gradonačelnik Obrovca odustao od natječaja za kupnju auta

Slika korisnika admin
gradsko vijece_obrovac_ante zupan
Vedran SITNICA
Ante Župan

Gradonačelnik Obrovca Ante Župan pridržava se uputa stranačkog šefa Tomislava Karamarka, pa do daljnjega neće u nabavu novog službenog vozila. Da su do izbora odustali od kupnje crne limuzine od 270 konja, potvrdio nam je i sam Župan, te predsjednik Gradskog vijeća Obrovca, Marin Klanac, iako u izjavama za naš list ovu odluku nisu povezivali sa izborima.

Dapače, obojica su izjavila kako se o novom natječaju ne zna ništa do sazivanja sjednice Gradskog vijeća na kojoj bi se trebala naći i ta točka dnevnog reda, ukoliko se uopće bude išlo na novi natječaj. Kako sjednica GV-a još nije sazvana, to znači da do daljnjeg nema ni odluke o kupnji novog vozila.

Pravna strana ovog slučaja izgleda ovako: Gradsko vijeće dalo je suglasnost gradonačelniku Županu "za provođenje postupka javne nabave za nabavu osobnog automobila putem operativnog leasinga", kako su naveli u Odluci od 22. srpnja ove godine. Kako je prvi natječaj zbog medijske halabuke poništen, Župan u novi natječaj može ići samo ako se o tome donese odluka na Gradskom vijeću. Podsjetimo, gradonačelnik Obrovca želio je kupiti skupocjenu limuzinu od 255 tisuća kuna. Župan je tada dospio u udarne vijesti mnogih medija koji su ga optužili da, unatoč činjenici da vodi siromašni gradić, smatra kako je moralno kupiti crnu limuzinu s trozonskom klimom.

Šteta za stranku

No, kako će uskoro proći čak tri mjeseca od održavanja zadnje sjednice očito je da gradonačelnik Obrovca izbjegava ići u još jednu političku avanturu nabavke skupog vozila zbog koje bi štetu trpjela cijela stranka.

Obrovačka vlast svejedno će uskoro morati sazvati sjednicu Gradskog vijeća, u protivnom stvorit će se uvjeti za njegovo raspuštanje. Naime, od zadnje sjednice ne smiju proći više od tri mjeseca, što znači da se iduća sjednica mora održati najkasnije do 22. listopada.

Gradonačelnik Obrovca kazao nam je kako o toj točki dnevnog reda ne zna ništa prije sazivanja sjednice, ali je ogorčen na dosadašnje pisanje o ovoj temi:

- O natječaju ćemo raspravljati na sjednici Gradskog vijeća, a ona još nije zakazana. Međutim, radi se o rutinskoj stvari radi koje je napravljen medijski linč. Vidjet ćemo što će biti dalje tek kada se sazove sjednica Gradskog vijeća - bio je kratak Župan, odbijajući svaki daljnji razgovor o natječaju za automobil.

Govorljiviji nije bio ni predsjednik Gradskog vijeća Obrovca, Marin Klanac, navodeći samo kako datum održavanja nove sjednice Gradskog vijeća još nije zakazan. Na pitanje hoće li ići u novi natječaj za kupnju vozila, kratko je odgovorio:

- Nećemo. A ako budemo, o tome ćemo odlučiti na Gradskom vijeću bude li ta točka uvrštena na dnevni red.

Siromašni gradić

Kao ni Župan, ni Klanac nije htio puno pričati o natječaju za novo vozilo. Inače, iako je Obrovac jedan od najsiromašnijih gradova u Hrvatskoj, predsjednik Gradskog vijeća tamo ima mjesečnu naknadu od 5.000 kuna, koja je među najvećima u državi, a neki vijećnici u Obrovcu tvrde i najveću. Za usporedbu, neki su gradovi u Hrvatskoj ovu naknadu limitirali na svotu od 1.500 kuna, neki maksimalno na 3.500 kuna, a kolika je ona najbolje kazuje i usporedba sa naknadom predsjednika Županijske skupštine u u Zadru koji mjesečno dobiva 1.600 kuna.

No, Karamarkova odluka o storniranju natječaja za kupnju skupog vozila natjerat će obrovačku vlast da pripazi na svaku kunu.

Nakon velikog odjeka u javnosti koji je izazvala ova vijest, obrovačka je vlast poništila natječaj, pa će biti zanimljivo pratiti nastavak ove priče nakon parlamentarnih izbora, 8. studenog. Tada više neće biti štete za stranku, ali bi moglo biti za Obrovac, jer bi njegovi mještani ovaj Županov potez mogli pamtiti i do lokalnih izbora. Obrovčane stoga i dalje zanima hoće li se gradonačelnik Župan odlučiti na još jednu avanturu skupe nabavke vozila, ili će zbog činjenice da vodi jedan od najsiromašnijih gradova u državi, na kraju ipak odustati?

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno