Orkestar koji je obilježio živote Zadrana

Slika korisnika admin
Autor: 
Marin GOSPIĆ

Maestro Tomislav Košta odnedavno više nije voditelj zadarske Gradske glazbe, a razlog tome je i u njegovom pretrpanom rasporedu i brojnim obvezama. Na njegovo mjesto došao je Dražen Habuš nastavnik trube i voditelj Puhačkog orkestra zadarske Glazbene škole Blagoje Bersa.

Koncerti za pamćenje

- Jedan od razloga što sam nakon osam godina vođenja orkestra, odlučio otići je zbog toga što doista imam jako puno obveza i mislim da se više ne mogu toliko davati koliko sam mogao proteklih godina. No, vjerujem da Gradsku glazbu ostavljam u dobrim rukama i da orkestar preuzima čovjek i glazbenik koji može još puno toga dati. Dražen Habuš je pravi čovjek na pravom mjestu - rekao je Tomislav Košta dugogodišnji uspješni voditelj Gradske glazbe koja je nedvojbeno jedna od zadarskih brendova.

Dr. sc. Tomislav Košta je inače, viši asistent na Odjelu za izobrazbu učitelja i odgajatelja Sveučilišta u Zadru. Ravnatelj je i Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova u Zadru, a na to je mjesto izabran lani kada je i održano natjecanje zborova koje ima bijenalni karakter i održava se svake dvije godine. Izabran je i za člana Kulturnog vijeća Grada Zadra, član je klape Niko, a vodi i Akademski pjevački zbor.

No, kao voditelj Gradske glzabe ostat će upamćen i po koncertima, a ne samo prigodničarskim nastupima. Tako je jedan od koncerata za pamćenje bio i onaj održan u travnju prošle godine u zadarskom Hrvatskom Narodnom kazalištu pod nazivom - Glazbeno putovanje kada su članovi zadarske Gradske glazbe svojim sugrađanima poklonili koncert bez povoda, "onako iz gušta" kako bi im jednostavno uljepšali jednu travanjsku večer. Tada su uz taktove poznatih zadarskih autora i izvođača, publiku iz matične luke, odveli na put do obala Grčke, Španjolske, Italije... Ili pak onaj u sjećanje na legendarnog Tomislava Ivčića.

Pozvani puhači

Vjerojatno će tako nastaviti dalje, i njegov nasljednik Dražen Habuš.

- Još kao učenik Glazbene škole u djetinjstvu sam imao nekoliko prigoda zasvirati s orkestrom zadarske Gradske glazbe, a ta se suradnja povremeno nastavljala. Taj je orkestar iznjedrio i mnoge poznate glazbenike i na neki način obilježio naše živote. Što se tiče Puhačkog orekstra u našoj školi, zahvaljujući razumjevanju i podršci ravnateljice Branke Višić Karavida osnovali smo ga još prije sedam godina. Velika mi je čast i zadovoljstvo, ali i odgovornost da nastavim tamo gdje je Tomislav Košta stao. Ovim bih putem i pozvao sve one koji su završili glazbenu školu, a "puhači su" da nam se pridruže. Ne moraju biti iz Zadra. Mogu biti primjerice, studenti koji su došli studirati ovdje, a sviraju neki od puhačkih instrumenata. Otvoreni smo za sve - poručio je novi voditelj zadarske Gradske glazbe Dražen Habuš.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno