Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Talijan u zadarskom dresu pobjednik prvog Virskog triatlona

09.10.2016. 22:00
Talijan u zadarskom dresu pobjednik prvog Virskog triatlona


Nakon 750 metara plivačke dionice na plaži Jadro, vožnje biciklom po Virskom prstenu u dužini od 20 kilometara i trčanja 5 kilometara u konkurenciji 74 natjecatelja u sprint triatlonu te dva diskvalificirana triatlonca, prvi je ciljem u vremenu 57:12 prošao Talijan Jacopo Butterini iz Triatlonskog kluba “Zadar”. U srpnju je na čuvenom “Zagorskom triatlonu” iza sebe ostavio i prvaka Hrvatske u sprint triatlonu Matiju Lukina, a na Viru novog prvaka Hrvatske Luku Palisku te slavnog Ironmana Dejana Patrčevića. Nije djelovao umoran, euforičan ili omamljen pobjedom; Talijan je jednostavno navikao pobjeđivati ili se penjati na postolja.
– Ovo je bio jako dobar nastup. Vodstvo smo držali Toni Elezović i ja, ali nakon što je Toni imao problema s lancima na biciklu i odustao, preuzeo sam vodstvo. Pogledavao sam iza sebe kako bih kontrolirao utrku što sam, mislim, dobro radio, ispričao nam je Talijan u zadarskom dresu. Svaku je dionicu odradio šampionski, tako da je i nakon vožnje biciklom bio najbolji na 5 kilometara trčanja.
Presudno bicikliranje
– Dosta sam radio na vožnji biciklom kako bih unaprijedio i realizirao svoj triatlonski potencijal. Kako sam uspješno vozio i zadržao prednost, na trčanju je bilo rutinsko zadržavanje vodstva, rezimirao je prvi apsolutni pobjednik Virskog triatlona.
Na Viru je bio prvi put, pa nam je elite triatlonac iz Verone prenio dojmove:
– Sviđa mi se otok, kao i cijela zadarska regija koja je postala moj drugi dom, kazao je, predstavivši svoju djevojku i trenericu Kristinu Skroče, kćer slavnog zadarskog košarkaša Branka Skroče, koja je također odlična triatlonka. U svibnju je na Korčuli uzela zlato, dok je Jacopo u muškoj konkurenciji bio srebrni, na milimetar od Ognjena Stojanovića, osmerostrukog prvaka Balkana i brončanog akvatlonca sa Svjetskog prvenstva 2012. godine.
– Svaki praznik provodili smo u Zadru, a kako smo stalno u treningu, odlučili smo vidjeti gdje bi u vrijeme boravka u Zadru mogli trenirati. Jacopu se jako svidjelo trenirati u Zadru, pa smo upoznali Ivana Gobina iz TK Zadar i sada nastupamo za zadarski triatlonski klub, kazala nam je Kristina.
Da je Zadranka nastupila za Triatlonski klub Zadar u konkurenciji za Prvenstvo Hrvatske možda bi zajedno s Jacopom pozirala s medaljama i trofejima, ovako je šampionski naslov u sprint triatlonu zasluženo otišao u ruke 21-godišnje Sonje Škevin iz zagrebačkog TK Swibir. Utrku je završila u vremenu 01:05;44, drugoplasirana Puljanka Tea Miloš imala je 01:06;42, a njezina klupska kolegica i brončana na PH Elisabetta Vitasović 01:08;16. Nova prvakinja Hrvatske dobila je još nekoliko dobnih i štafetnih medalja, pa joj je na kraju poklon vrećica “Volim Vir” bila puna do vrha.
Cestovna utrka
– Zaista sam iznenađena! Nisam baš očekivala pobjedu jer se spremam za druge utrke, ali svakako sam sretna i zadovoljna, govori mlada triatlonka s već zavidnim natjecateljskim iskustvom. Odlično je trčala, nešto slabije odvozila biciklističku stazu, a najbolja je bila u plivanju, svojoj najjačoj disciplini. No, nije bila zadovoljna…
– Iako mi je to najbolja disciplina, najmanje je volim. Uvijek me strah kako ću plivati i hoću li napraviti dobar rezultat, dodala je. I ona je prvi put trčala na Viru.
– Sviđa mi se, iako puno nisam stigla ni vidjeti. Lijep je dio biciklističke staze, zaključila je svoj nastup nova prvakinja Hrvatske.
U sklopu 1. Virskog triatlona održana je i cestovna utrka na 5 kilometara na kojoj je pobijedio Srđan Oršulić iz TK Split s vremenom 16:26, a Petra Koceić, također iz splitskog triatlonskog kluba, u konkurenciji žena s vremenom 21:25. Ivana Rukavina iz Škole trčanja Zadar bila je na ukupnom 18. mjestu najbolje plasirana trkačica s Vira, a osvojila je zlato u dobnoj kategoriji, dok je njezin suprug Marino Rukavina zauzeo 27. mjesto i srebro u dobnoj kategoriji. Marino je trčao 30:48.
Ukupno je na 1. Virskom maratonu u svim disciplinama i natjecanjima nastupilo 180 triatlonaca i trkača.