Od nekad najuspješnije riboprerađivačke tvrtke na Mediteranu nije ostala ni sjena

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
POTONUĆE ADRIJE
Sve nekretnine tvrtke su opterećene kreditima i založnim pravima banaka, a osim toga, procijenjena vrijednost imovine Adrije u trenutku pokretanja stečaja manja je od ukupnih potraživanja, kaže Bijelić dodajući kako na do sada održanim dražbama nije bilo nikakve prodaje, niti se itko interesirao za Adrijine nekretnine i pokretnine

 Iako je od pokretanja stečaja nad tvornicom ribljih konzervi Adria u Gaženici proteklo dvije i pol godine, 150 radnika koji su tada upućeni na Zavod za zapošljavanje, još uvijek nije ostvarilo svoja prava i naplatilo potraživanja. U trenutku pokretanja stečaja, dug poslodavaca prema radnicima iznosio je oko 12,6 milijuna kuna. Sukladno Zakonu o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca, koji je stupio na snagu 1. ruijna 2015. godine, državna Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca radnicima je isplatila tri plaće i otpremnine, ukupno 2,5 milijuna kuna. Preostalih 10,1 milijun kuna, radnici mogu naplatiti iz stečajne mase, ali kako doznajemo od stečajnog upravitelja Dragana Bijelića, samo od prodaje opreme.

- Sve nekretnine tvrtke su opterećene kreditima i založnim pravima banaka, a osim toga, procijenjena vrijednost imovine Adrije u trenutku pokretanja stečaja manja je od ukupnih potraživanja, kaže Bijelić dodajući kako su na Trgovačkom sudu u Zadru, gdje se nad ovom tvrtkom vodi stečajni postupak po "starom" stečajnom zakonu, održane tri dražbe, te da očekuje kako će stečajna sutkinja ubrzo zakazati novo prodajno ročište.

Nitko ne želi Adrijinu imovinu?!

- Na žalost, na do sada održanim dražbama nije bilo nikakve prodaje, a ni mene nitko nije kontaktirao, niti se interesirao za Adrijine nekretnine i pokretnine. Za usmenu javnu dražbu u veljači ove godine bile su uplaćene tri jamčevine u iznosu od ukupno tisuću kuna za opremu manje vrijednosti, međutim sve uplate su izvršene izvan roka, tako da se na koncu nije niti održala javna dražba, kaže stečajni upravitelj, koji nešto optimizma gaji za neku narednu dražbu, kada cijena imovine bude znatno niža nego je sada.

Bijelić je prije dvije i pol godine, kao stečajni upravitelj, preuzeo i kazneni postupak za ukradenu opremu, koji je provodio Općinski sud u Zadru, a radilo se o strojevima iz pogona Adrije vrijednim oko tri milijuna kuna za koje je utvrđeno da se nalaze u pogonu Ostree u Stankovcima. Nakon potvrđivanja optužnice Općinskog državnog odvjetništva Zadar, još prije dvije godine, sud je donio privremenu mjeru za oduzimanje tih strojeva, ali se, unatoč požurnicama koji je u ime Adrije slao odvjetnik Frane Grbić, ali i stečajni upravitelj Bijelić, ništa nije poduzimalo sve do nedavno.

Strojevi još u Ostrei

- Sud je donio rješenje o ustupanju na čuvanje tih strojeva. Sad bi trebalo organizirati razmontiranje strojeva koji se nalaze u sklopu pogona Ostree i njihovo prevoženje na neku sigurnu lokaciju, kaže Bijelić dodajući kako ne zna odakle će namaknuti sredstva potrebna za to.

Zadarska tvrtka Adria bila je nekoć najuspješnija riboprerađivačka tvrtka na Mediteranu, a zapošljavala je nekoliko stotina radnika. Sigurno tržište Adriji su osiguravavale riblje konzerve Eva, no zbog financijskih problema brend Eva je 2006. godine prodan Podravki, a kataklizma tvrtke je nastavljena. Rasla su zaduženja u bankama, gomilali se nepodmireni dugovi prema dobavljačima, kasnile su plaće, zaredali štrajkovi... Nije uspio ni pokušaj spašavanja tvrtke sklapanjem ugovora o jednogodišnjem najmu s Jadrankom Lisicom i Nevenom Badurinom, a niti onaj kroz plan predstečajne nagodbe, koji je odmah u startu od strane nadležnih državnih tijela bio postavljen kao nemoguća misija. Koncem 2015. godine pokrenut je stečaj, a potom se krenulo u prodaju nekretnina i pokretnina kako bi se namirili vjerovnici. Osim radnika koji su prijavili potraživanja od 12,5 milijuna kuna, u drugom isplatnom redu našli su se brojni poslovni partneri s ukupno 219 milijuna prijavljenih tražbina.

Voda prodire u brod

Na posljednjoj dražbi zakazanoj za 3. veljače ove godine najvrjednija nekretnina Adrije, tvornički krug Adrije, odnosno zemljište površine 48.352 metra četvorna s pripadajućim objektima, prodavalo se po cijeni od 11,4 milijuna eura, odnosno oko 89 milijuna kuna po tadašnjem središnjem tečaju Narodne banke. Na istom ročištu za iznos od 310 tisuća eura, odnosno oko 2,1 milijun kuna nudila se i Adrijina bivša pršutana u Drnišu, čija je ukupna površina 14.025 metara četvornih s pripadajućim objektima, a na bubnju se tada našao i motorni brod Adria Eva s pripadajućom opremom - dvije ribarske mreže i dio pripadajuće opreme koji je skinut s broda i uskladišten u brodogradilištu Nauta Lamjana, Kali, od 2011. godine. Radi se o čeličnom brodu tipa plivarica izgrađenom 1955. godine, dugom 31,24 metra, širokom 6,70 metara, BRT 274 tone koji nije bio u upotrebi od 2010. godine. Za njega je trebalo izdvojiti najmanje 107.406 eura, odnosno oko 750 tisuća kuna u kunskoj protuvrijednosti bez PDV-a. Kupac se ni do danas nije javio, što nimalo ne čudi, budući da je taj brod u raspadajućem stanju. Početkom ove godine iz Lamjane su stečajnom upravitelju javili kako u brod prodire more, te da mu prijeti potonuće. A ništa bolja situacija trenutno nije ni u sjedištu tvrtke u Gaženici. Oronule zgrade i zapušteni okoliš više nalikuju snimkama Hirošime nakon bombardiranja, nego susjedstvu jedne milijunske, moderne luke u koju pristaju kruzeri iz svih krajeva svijeta.

Već dulje vrijeme spekulira se kako će na mjestu nekadašnje tvornice Adria niknuti poslovno-hotelski kompleks. Ukoliko zainteresirani investitor zaista i postoji, pojavit će se vjerojatno na nekoj daljnjoj dražbi, kada cijena nekretnina Adrije padne na najniži mogući iznos.

Prerada ribe ipak bi u Gaženici mogla opstati, no u drugoj tvrtki - na lučkom području teretne luke Gaženica. Kako doznajemo, sva dokumentacija za početak proizvodnje već je pripremljena.

Alarmantni izvještaj stečajnog upravitelja Bijelića

Dragan Bijelić je nedavno sudu podnio izvještaj o tijeku stečajnog postupka u zadnjih šest mjeseci.

- U skladu s odlukama stečajnog suda i Odbora vjerovnika dosad su održana tri ročišta za prodaju nekretnina i pokretnina, no nije bilo nikakve prodaje. Na treće ročište usmene javne dražbe u veljači ove godine nije pristupila nijedna zainteresirana osoba. Uplaćene su tri jamčevine u iznosu od ukupno tisuću kuna i to za opremu manje vrijednosti, međutim sve uplate su izvršene izvan roka, tako da se nije niti održala javna dražba, navodi stečajni upravitelj, dodajući kako predlaže utvrditi daljnji način prodaje.

- Preuzeo sam i kazneni postupak za ukradenu opremu, koji je provodio Općinski sud u Zadru. Tome je prethodila potvrda optužnice Općinskog državnog odvjetništva Zadar, a u tom smislu je donesena i privremena mjera od istog suda za oduzimanje strojeva, ali je sud i dalje ne provodi unatoč požurnicama koje nisam podnosio samo ja, već i bivši punomoćnik, odvjetnik Frane Grbić, stoji u Bijelićevu izvještaju, u kojemu je napisao i kako se u studenom 2016. ponovno očitovao po zaključku Općinskog suda, u kojemu traži žurno postupanje.

- Što se tiče broda Eva, koji se nalazi usidren u luci Vela Lamjana, on je u vrlo kritičnom stanju. Direktor Naute Lamjane nam je prije mjesec i pol dana uputio dopis u kojem je naglasio kako postoji mogućnost potonuća broda. Naveo je kako njihovi vatrogasci stalno crpe more iz broda i održavaju ga na površini, ali da postoji mogućnost većeg prodora vode i potapanja. Predložio je da skinu nadgrađe broda i podignu ga na obalu, uslugu koju bi onda morali naplatiti, ističe stečajni upravitelj Adrije, koji izvještaj zaključuje informacijom da postoje i dodatne tri tražbine zaposlenika temeljem sudskih presuda, od kojih je za jednu donesena odluka stečajnog suca i izvršena isplata od Agencije, dok će se za druge dvije pripremiti prijedlog tražbina.

Pokretnine Adrije padaju na 3,5 milijuna kuna

Ukupna vrijednost pokretnina Adrije na posljednjem ročištu procijenjena je na 4,4 milijuna kuna, trebala bi se uz nekretnine nuditi i na sljedećem ročištu po deset posto manjoj cijeni, odnosno za ukupno 3,5 milijuna kuna.

Na trećoj dražbi novi pogon za proizvodnju sardina, oprema Hermas i Sommer mogla se kupiti za 1.410.000 kuna, oprema za proizvodnju limenih kutija, Vulcapor, Matosinhos za 1.140.000 kuna, oprema u starom pogonu za 90.000 kuna, postrojenje za proizvodnju ribljeg brašna Schloterhose&Co. za 350.000 kuna, hladnjače - strojarski dio za 390.000 kuna, oprema kemijskog laboratorija za 2.000 kuna, trafostanica za 80.000 kuna, kompresorska stanica - noviji kompresor Ingersoll Rand 3,5 m3/h, 7 bara za 18.000 kuna, stari kompresor klipni za 5.000 kuna, termoenergetsko postrojenje - kotlovnica, TPK BKG-5A, 5 t/h, 6 bara za 80.000 kuna, elektro Agregati - B15 Motor Detroit Diesel 92, generator 250 kVA za 90.000 kuna, te stariji motor Torpedo, generator Končar 140 kVA za 14.000 kuna, ledomat za 15.000 kuna s opremom za ljuskasti led kao i opremu za kuhanje ribe za 20.000 kuna. Za iznos od 300.000 kuna nuđeni su strojevi za paštetu, zatim stroj za pakiranje u termofoliju za 5.000 kuna, stroj za pakiranje u karton za 6.000 kuna, spremnici za jestivo ulje - jedan horizontalni za 30.000 i tri vertikalna za 60.000 kuna, potom dvije ribarske mreže za tunu po cijeni od 100.000 kuna i mehanička radionica koja sadrži noviji tokarski stroj za 32.000 kuna te stariji za 8.000 kuna, oba marke Prvomajska. U ponudi je bila i alatna glodalica iste marke za 20.000 kuna, a po istoj cijeni nudila se i pokretna pumpa za gorivo te kamionska vaga. Vaga za vaganje kašeta s ribom bila je procijenjena na iznos od 6.000 kuna, neispravno dostavno vozilo marke seat procijenjeno na 2.000 kuna, te vijčani kompresor za amonijak, 250 kW na 90.000 kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika Zlobwaype
If you’re interested in winning millions, then I’m here to help! At <a href=skyliteboom.com>Casino</a> you can play over 450 world-class games and I’m giving you an exclusive Welcome Bonus to get you stuck into winning. Use it today to increase your chances of hitting our jackpots. All you have to do is <a href=skyliteboom.com>sign up today</a> and watch the rewards come rolling in. skyliteboom.com <a href=skyliteboom.com>Prepare to hit the big time</a> <a href=skyliteboom.com>Hacer giros para ganar millones</a> <a href=skyliteboom.com>Holen Sie sich spinnen, um Millionen zu gewinnen</a> <IMG>http://i63.tinypic.com/ofdmds.jpg</IMG>