Osobe s mentalnim poteškoćama izložile svoje rukotvorine

Slika korisnika valentinam
DAN MENTALNOG ZDRAVLJA
Kreativne aktivnosti su važne za mentalno zdravlje čovjeka, što se pokazuje i radom s pacijentima oboljelima od mentalnih bolesti, kazala je Anita Škarica, glavna sestra Odjela za psihijatriju Opće bolnice Zadar
Vedran SITNICA
Izložba će u Kneževoj palači biti otvorena do 17. listopada

Povodom jučerašnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja jučer je u Kneževoj palači otvorena izložba radova pacijenata i korisnika više zadarskih ustanova koje skrbe za osobe s mentalnim poteškoćama.

Tema radno mjesto

Ovo je već 12. izložba koju povodom Dana mentalnog zdravlja organizira Odjel za psihijatriju Opće bolnice Zadar u suradnji s Caritasom Zadarske nadbiskupije, Domom za odrasle osobe Sv. Frane u Zadru, Domom za odrasle osobe u Zemuniku, Psihijatrijskom bolnicom Ugljan, Zavodom za javno zdravstvo Zadar i Domom za starije i nemocne osobe.

Tema izložbe, koja će biti otvorena do 17. listopada, je mentalno zdravlje na radnom mjestu s obzirom da je to i tema ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja, čime se želi naglasiti kako radno mjesto značajno utječe na zdravlje pa tako i mentalno, svakog čovjeka jer predstavlja bitan dio njegova života.

Sve veću važnost mentalnog zdravlja naglasila je i glavna sestra Odjela za psihijatriju Opće bolnice Zadar Anita Škarica koja je istaknula kako ono nije samo odsutnost mentalnih poremećaja već i ukupno stanje blagostanja u kojem pojedinac može u potpunosti ostvarivati svoje potencijale, pa tako i radne. Čovjek na radnom mjestu, kazala je Anita Škarica, aktivno provodi više sati nego s obitelji, stoga su okolnosti na radnom mjestu iznimno bitne za očuvanje mentalnog zdravlja kako bi se mogao nositi sa svakodnevnim obvezama bez stresa i pridonositi većoj produktivnosti na poslu.

- Važno je naglasiti da nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, a kreativne aktivnosti su važne za mentalno zdravlje, što se pokazuje i radom s pacijentima oboljelima od mentalnih bolesti, kazala je Anita Škarica, dodajući kako su autori izloženih predmeta, a riječ je o pacijentima i korisnicima usluga zdravstvene i socijalne skrbi, ponosni na svoje sudjelovanje u ovoj već tradicionalnoj izložbi jer imaju priliku javnosti pokazati svoju kreativnost koja pridonosi njihovom samopouzdanju.

Ukrasni i uporabni predmeti

Kreativne radionice dio su radne terapije kroz koje polaznici usvajaju mnoge nove vještine, istodobno se osjećaju društveno korisnima i ostvaruju dio sebe. Na izložbi su tako izloženi mnogi ukrasni predmeti, a neke od rukotvorina imaju i uporebnu vrijednost.

Okupljenima u dvorani za edukaciju Kneževe palače u kojoj je postavljena izložba, obratio se i ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan dr. sc. Mladen Mavar koji je istaknuo da je riječ o izložbi koja ima svoj kontinuitet i kojoj se svake godine priključuje sve veći broj ustanova.

- Zaštita mentalnog zdravlja nije samo teška psihijatrija već je važna i u svakodnevnom životu gdje nas mnoge stvari opterećuju i ugrožavaju kvalitetu života, kazao je ravnatelj Mavar i dodao da je jedan od ciljeva ove izložbe i potaknuti na razmišljanje o važnosti mentalnog zdravlja. Na otvorenju izložbe obratili su se i predstavnici većine ostalih ustanova od kojih su se neki organizaciji izložbe priključiti prvi put poput Doma za starije i nemoćne osobe Zadar na Sfingi i Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno