Otvoren 2. Festival stripa– Zbirka 74

Slika korisnika valentinam
GRADSKA KNJIŽNICA
Jedan od zadnjih poslova u izdavačkoj kući s kojom radim bilo je prevođenje djela Leslie Scalpino, što se pokazalo tečnijim nego sam mislio. Preveo sam i Punishera koji će izlaziti sljedećih nekoliko godina, a radio sam i na serijalu Fury, nakon kojega slijedi Platoon što me jako veseli, govori Robert Solanović
Marin GOSPIĆ

U Gradskoj knjižnici Zadar sinoć je otvoren 2. Festival stripa – Zbirka 74. Na otvorenju su sudjelovali gosti Festivala: Sonja Gašperov iz Splita te Robert Solanović Bob i Fran Strukan iz Zagreba. Radi se o troje strip autora koji pripadaju samom hrvatskom autorskom vrhu, a osim nagrada na međunarodnim festivalima, neki od njih ponose se i suradnjom s najpoznatijim svjetskim strip kućama, pa je tako Solanović surađivao za američku kuću DC Comics, autore Supermana i Batmana.

- Jedan od zadnjih poslova u izdavačkoj kući s kojom radim bilo je prevođenje djela Leslie Scalpino, što se pokazalo tečnijim nego sam mislio. Preveo sam i Punishera koji će izlaziti sljedećih nekoliko godina, a radio sam i na serijalu Fury, nakon kojega slijedi Platoon što me jako veseli, govori Solanović dodajući kako usporedno radi i na nekim svojim stvarima.

Fran Strukan govorio je, pak, o nedavnim nagradama koje je dobio na 15. Salonu u Beogradu i na salonu u Velesu u Makedoniji.

- Ništa to ne bi bilo bez Darka Macana koji je napisao strip. Uoči prijave na salon Macan me pitao koji žanr stripa najmanje volim. Rekao sam mu kako se radi o romantičnoj komediji, nakon čega sam, dakako, morao crtati strip baš na tu temu, s veseljem priča Strukan.

Jedina žena među njima, Splićanka Sonja Gašperov, pričala je o svojem poznatom strip serijalu Vučina, čiji je lik prepoznatljiv po patentnom zatvaraču.

- Saznala sam od roditelja kako i njihova djeca čitaju ovaj serijal, od kojih neki i po pet, šest puta. Čak su roditelji ove stripove skrivali po domovima da ih djeca ne pronađu, ali bezuspješno. Valjda ih zabrana privlači, kaže Gašperov.

Inače, ovi strip autori drže kako će strip ući u svoju nišu za odabranu publiku, kao što je to u glazbi slučaj s jazzom.

- Strip nije namijenjen isključivo djeci, već da odgaja generacije ljudi, poručuje Robert Solanović.

Ovih troje autora jutros u Ogranku Bili Brig Gradske knjižnice imaju radionicu s malim otočanima, djecom iz Osnovne škole Zadarski otoci. U poslijepodnevnom dijelu programa u 17 sati u MMD Gradske knjižnice Zlatko Bukač sa Sveučilišta u Zadru održava predavanje "Povijest američkog stripa", a dva sata kasnije u istom prostoru predstavlja se strip albuma Sjećanja preškog autora i slikara Tomislava Košte, uz sudjelovanje akademskog slikara Valentina Radmana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)