Prvih godinu dana romana "1202." Frane Herende

Slika korisnika valentinam
Igra prijestolja Zadra i Serenissime
Zakulisne igre moćnika, otrovi, fatalna predstojnica samostana, vitezovi križari i konačno događaj kojeg se srami i Katolička crkva - napad kršćanske križarske vojske na kršćanski Zadar. Sve je to dio ove nevjerojatne priče

 Prošla je godina dana od objave povijesnog zadarskog romana "1202 - roman o križarskoj opsadi Zadra" autora Frane Herende u izdanju Profila. Fantastičan uspjeh kod čitatelja potvrdio je i interes drugih medija da se prenese priča o jednom od najvažnijih događaja u povijesti ovoga grada, ali i Europe. Ovih se dana, naime, snima radio-roman u produkciji Hrvatske radiotelevizije, a već je pripremljen i scenarij za animirani film koji potpisuju Maja Gregl i Frane Herenda. Povod je to za podsjetiti se još jednom na ovo izdanje koje je napisao magistar farmacije, koji je usto i disleksičar.

"1202." Frane Herende najbolje sumira sintagma zadarski roman. Nakon Vladana Desnice i njegova "Zimskog ljetovanja" oživljen je još jedan dio bogate povijesti grada iz pera zadarskog autora, ovoga puta tajanstveniji, iz vremena moćnog Zadra kojem je zavidjela i Serenissima.

Ukratko, bosanski vitez Maj, jedan od kapetana bana Kulina, stiže u Zadar u potrazi za kćeri prodanom u roblje. Stupa u službu bogatog zadarskog patricija i tako je u prilici pratiti diplomatske borbe Zadrana u 13. stoljeću i sudjelovati u jednoj od najdramatičnijih bitki tog doba - 10.000 Francuza stiže pred zadarske bedeme te potaknuti slijepim mletačkim duždom napadaju i osvajaju grad.

Zakulisne igre moćnika, otrovi, fatalna predstojnica samostana, vitezovi križari i konačno događaj kojeg se srami i Katolička crkva - napad kršćanske križarske vojske na kršćanski Zadar. Sve je to dio ove nevjerojatne priče, koja možda zvuči kao fikcija, ali bazira se na stvarnom povijesnom događaju i rijetkim sačuvanim zapisima koje je autor oživio kroz paletu likova, koji, doduše, donekle djeluju plošno, no sve u službi karakterizacije glavnog lika - grada Zadra.

Zahvaljujući opisima grada kroz oči francuskih križara, ali i šetnje ulicama kakve su bile oko 1200. godine, koje se autor trudio što vjerodostojnije dočarati, čak i mi koji smo tim ulicama prošli na tisuće puta, svoj grad teško ćemo gledati istim očima. A zašto onda ne bismo ponudili ovu knjigu turistima? Francuzi o ovom događaju čak uče u školama,a Englezima, Amerikancima, Nijemcima bi pričom o srednjovjekovnom Zadru ovaj sadašnji mogao prodavati igru prijestolja koja se zaista i odigrala u povijesti.

Uz činjenicu da se radi o oživljavanju važnog povijesnog događaja, zanimljivo je spomenuti i kako je autor svoje djelo pisao punih deset godina! Nakon godina istraživanja i nekoliko verzija, konačno je sazrela ova posljednja koja se najbolje potvrdila rasprodanim primjercima u cijeloj Hrvatskoj.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno