Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

FOTOGALERIJA: Vojska s vojnim vozilima i oružjem “okupirala” Gaženicu

10.10.2018. 16:14
FOTOGALERIJA: Vojska s vojnim vozilima i oružjem “okupirala” Gaženicu


Nakon uspostave Glavnih zapovjedništava vojne vježbe "Velebit 18 – združena snaga" započelo je razmještanje snaga iz matičnih postrojbi kopnom i morem na vojne lokacije provedbe vježbe. Iz Trajektne luke Gaženica organiziran je ukrcaj borbene tehnike i ljudstva Protuzračne obrane Hrvatske kopnene vojske na desantni brod minopolagač DBM-82 "Krka" Hrvatske ratne mornarice, čiji je cilj vojno vježbalište Rt Kamenjak kod Pule.
Rt Kamenjak poznato je strelište za gađanje ciljeva u zraku. Ukrcavanjem u Gaženici uvježbava se sposobnost prebacivanja snaga i morskim putem, uz već uobičajeni prijevoz kopnom s naglaskom na združenim djelovanjima sastavnica Hrvatske vojske i kod premještanja snaga. Od borbene tehnike "Krka" je put vrha Istre prevezla tri borbena oklopna vozila (BOV 20/3), radar Giraffe 40 za osmatranje zračnog prostora te vojne kamione.
– Dio naših snaga pukovnije i bojne PZO pošao je kopnenim putem, a dio morem. Želimo ovom prilikom pokazati združeno djelovanje Hrvatske kopnene vojske i Hrvatske ratne mornarice. Uloga postrojbe PZO u sklopu vojne vježbe je provoditi zaštitu ključne infrastrukture i zapovjednih mjesta na lokacijama provedbe vježbe, rekao je prije ukrcaja zapovjednik voda veze u pukovniji PZO u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, poručnik Ivan Kundid.
Zapovjednik "Krke", poručnik bojnog broda Davor Alujević, naglasio je kako je odredište njegovog broda Pula. Za njega je ovo uobičajeni način prijevoza vojske i vojne tehnike. "Krka" je angažirana i u protupožarnim snagama te u pomoći civilima kao vodonosac.
– Možemo prevesti primjerice šest teških tenkova M-84. U raznim kombinacijama možemo prevesti do 12 teških kamiona ili 300 vojnika. Ukupno možemo ukrcati do 300 tona tereta, rekao je zapovjednik Alujević.
Njegova zamjenica poručnica fregate Josipa Bićanić pobrinula se da ukrcaj prođe u najboljem redu te je u roku sat vremena "Krka" bila spremna za isplovljavanje.
– Trenutno sam jedina žena na brodu, ali nas u flotili ima dosta. Iako neki kažu da je ovo 'muški' posao, naši nas kolege ravnopravno tretiraju, kao i naši nadređeni u sustavu napredovanja, rekla je poručnica fregate Bićanić.
Vojna vježba Velebit 18 – Združena snaga, glavni je obučni događaj Oružanih snaga RH. Riječ je o združenoj, intergranskoj vježbi svih sastavnica OS RH – kopnenih, pomorskih, zračnih snaga, specijalnih snaga te cyber snaga, a ujedno je i najsloženija vježba Hrvatske vojske do sada.