Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Jake vojne snage danas isplovljavaju iz Gaženice

10.10.2018. 10:04


Uzbunjivanjem postrojbi Hrvatske vojske jučer je počela  završna faza priprema za vojnu vježbu Oružanih snaga RH Velebit 18 –  združena snaga.
Velebit 18 – združena snaga sveobuhvatna je, združena intergranska  vježba svih postrojbi Hrvatske vojske. To je glavni obučni događaj Hrvatske vojske u 2018. godini, koji će se provesti od 13. do 15. listopada u neprekidnom trajanju od 72 sata na vojnim lokacijama širom Republike  Hrvatske. Na vježbi će sudjelovati oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i  dio pričuvnog sastava, a bit će korištena borbena i neborbena tehnika te  naoružanje i oprema iz svih postrojbi OSRH.
Nakon jučerašnjeg uzbunjivanja, provest će se razmještaj postrojbi i  sredstava u područja gdje će se provoditi vježba, a s radom počinju i zapovjedna mjesta zapovjedništava snaga koje sudjeluju u vježbi.
Naime, sva zapovjedništva koja sudjeluju u vježbi od danas su funkcionalna i operativna – Zapovjedništvo operacije "Združena snaga" u  Udbini, Zapovjedništvo "Sjever" u Slunju i Zapovjedništvo "Jug" na Dugom otoku, kao i podređena taktička zapovjedništva. Također, pojačane  su mjere pripravnosti i zaštite snaga na svim lokacijama i u svim postrojbama Oružanih snaga RH, napose onima koje sudjeluju u vježbi.
Počelo je i razmještanje dijela snaga u područja aktivnosti u vježbi.  Narastanje snaga trajat će do petka, 12. listopada, a u subotu, 13. listopada,  u ranim jutarnjim satima vježba Velebit 18 – združena snaga počinje  punim intenzitetom i trajat će neprekidno 72 sata.
U skladu sa scenarijem i planiranim pripremama za vojnu vježbu Velebit 18 – združena snaga, nakon uzbunjivanja postrojbi i uspostave  glavnih zapovjedništava vježbe, u srijedu 10. listopada 2018. započinje i  razmještaj snaga iz matičnih postrojbi kopnom i morem na vojne lokacije gdje će se provoditi vježba.
– Ova vježba jedna je od najsloženijih koju smo u našoj povijesti mogli  organizirati. Cilj vježbe je provjera spremnosti Hrvatske vojske za našu  temeljnu zadaću, a to je obrana domovine, izjavio je zapovjednik vježbe  viceadmiral Robert Hranj, dodajući da, iako se radi o velikim manevrima  i pokretima snaga, sve vojne aktivnosti ni u kojem segmentu neće utjecati na redovan život građana Republike Hrvatske.
Vježbom će se provjeriti sposobnosti usklađenog i koordiniranog djelovanja različitih vojnih sposobnosti iz različitih organizacijskih cjelina  Oružanih snaga RH pri stvaranju željenih učinaka i ostvarenja zadanih  ciljeva.