Jake vojne snage danas isplovljavaju iz Gaženice

Slika korisnika valentinam
Počela završna faza priprema za vojnu vježbu Velebit 18 - združena snaga
Velebit 18 je glavni obučni događaj Hrvatske vojske u 2018. koji će se provesti od 13. do 15. listopada u neprekidnom trajanju od 72 sata na vojnim lokacijama širom Republike Hrvatske
M. ČOBANOVIĆ/Morh
Sva zapovjedništva koja sudjeluju u vježbi od danas su funkcionalna i operativna

Uzbunjivanjem postrojbi Hrvatske vojske jučer je počela  završna faza priprema za vojnu vježbu Oružanih snaga RH Velebit 18 -  združena snaga.

Velebit 18 - združena snaga sveobuhvatna je, združena intergranska  vježba svih postrojbi Hrvatske vojske. To je glavni obučni događaj Hrvatske vojske u 2018. godini, koji će se provesti od 13. do 15. listopada u neprekidnom trajanju od 72 sata na vojnim lokacijama širom Republike  Hrvatske. Na vježbi će sudjelovati oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i  dio pričuvnog sastava, a bit će korištena borbena i neborbena tehnika te  naoružanje i oprema iz svih postrojbi OSRH.

Nakon jučerašnjeg uzbunjivanja, provest će se razmještaj postrojbi i  sredstava u područja gdje će se provoditi vježba, a s radom počinju i zapovjedna mjesta zapovjedništava snaga koje sudjeluju u vježbi.

Naime, sva zapovjedništva koja sudjeluju u vježbi od danas su funkcionalna i operativna - Zapovjedništvo operacije "Združena snaga" u  Udbini, Zapovjedništvo "Sjever" u Slunju i Zapovjedništvo "Jug" na Dugom otoku, kao i podređena taktička zapovjedništva. Također, pojačane  su mjere pripravnosti i zaštite snaga na svim lokacijama i u svim postrojbama Oružanih snaga RH, napose onima koje sudjeluju u vježbi.

Počelo je i razmještanje dijela snaga u područja aktivnosti u vježbi.  Narastanje snaga trajat će do petka, 12. listopada, a u subotu, 13. listopada,  u ranim jutarnjim satima vježba Velebit 18 - združena snaga počinje  punim intenzitetom i trajat će neprekidno 72 sata.

U skladu sa scenarijem i planiranim pripremama za vojnu vježbu Velebit 18 - združena snaga, nakon uzbunjivanja postrojbi i uspostave  glavnih zapovjedništava vježbe, u srijedu 10. listopada 2018. započinje i  razmještaj snaga iz matičnih postrojbi kopnom i morem na vojne lokacije gdje će se provoditi vježba.

- Ova vježba jedna je od najsloženijih koju smo u našoj povijesti mogli  organizirati. Cilj vježbe je provjera spremnosti Hrvatske vojske za našu  temeljnu zadaću, a to je obrana domovine, izjavio je zapovjednik vježbe  viceadmiral Robert Hranj, dodajući da, iako se radi o velikim manevrima  i pokretima snaga, sve vojne aktivnosti ni u kojem segmentu neće utjecati na redovan život građana Republike Hrvatske.

Vježbom će se provjeriti sposobnosti usklađenog i koordiniranog djelovanja različitih vojnih sposobnosti iz različitih organizacijskih cjelina  Oružanih snaga RH pri stvaranju željenih učinaka i ostvarenja zadanih  ciljeva.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno