Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nova tržnica na Meladi imat će 20 štandova, ribarnicu, mesnicu, pekaru i dječje igralište

10.10.2018. 10:20
Nova tržnica na Meladi  imat će 20  štandova,  ribarnicu,  mesnicu,  pekaru i dječje  igralište


Građevinski radovi na tržnici na Meladi, koje je izvodila tvrtka Stipčević d.o.o., privedeni su kraju. Na površini od 700 metara kvadratnih uskoro će krenuti uređenje suvremene tržnice kapaciteta s oko  20 prodajnih mjesta sa svom opremom – skladišnim prostorom, sanitarnim čvorom i parkiralištem za iskrcaj robe. Cijena projekta je 490.000 kuna, a prema riječima pročelnika za prostorno uređenje i graditeljstvo,  Darka Kasapa, nema nikakvih naznaka da bi se ugovoreni iznos trebao  prijeći, što će još dodatno utvrditi po okončenju situacije. Još je preostalo riješiti neke sitne detalje, kazao je.


Preuzimanje tržnice između 15. listopada i 1. studenog
– Tržnica je, u onom obuhvatu koji je bio predviđen projektom, skoro  pa gotova. Postavilo se još pitanje potrebe izgradnje ograde na rampi za  silazak u samu tržnicu te spajanje dva rasvjetna tijela. No, to su manji  zahvati koji bi do kraja ovog tjedna mogli biti gotovi, samim time i tržnica u cijelosti, kazao je Kasap dodavši kako se još dodatno planira napraviti i dječje igralište, no ne kroz ovaj projekt. Igralište će raditi Komunalni  odjel.
Kontaktirali smo i Tomislava Letinića, direktora gradskog poduzeća  "Tržnica Zadar", koji nam je također potvrdio kraj građevinskih radova te  skori početak procedure preuzimanja tržnice.
– Čekamo i službeni završetak radova nakon čega krećemo u papirnatu proceduru u kojoj od Grada tražimo tu površinu na korištenje, nakon  koje će Grad ispisati odluku u kojoj nam to daje. Nakon toga, raspisat  ćemo natječaj za kioske i prodajna mjesta i odabrati prodavače za što  nam treba 20-tak dana. I nakon toga započinjemo s radom, kazao je Letinić dodavši kako sve ovisi o tome kada će se obaviti primopredaja gotove tržnice.
Po prvim planovima, Letinić je kazao kako su preuzimanje tržnice  odredili između 15. listopada i 1. studenog, a kroz nekih mjesec dana od  preuzimanja, tržnica bi mogla početi funkcionirati.
Što se tiče sadržaja na novoj tržnici na Meladi, Letinić nam je kazao  kako će biti između 10 i 20 prodajnih mjesta poput štandova (koji će biti  smješteni u sredini tržnice), a koji bi trebali biti omeđeni s oko pet montažnih objekata među kojima je prioritet ribarnica, mesnica i pekara. Također, bit će tu i skladišni prostor te, ako bude interesa, mali ugostiteljski  objekt.


Malo zelenila
S obzirom na to da je prostor tržnice na početku projekta najavljen  kao višenamjenski kvartovski trg koji će se moći koristiti u poslijepodnevnim i večernjim satima za različita javna događanja, upitali smo Letinića kakva je sada situacija tom pitanju.
– Tržnica će se, po potrebi, moći prenamijeniti, međutim ne toliko često. U razgovoru s Mjesnim odborom i ljudima koji tamo žive, došli smo  do zaključka kako se događanja neće toliko često održavati da bi se štandovi svakodnevno morali micati. Zato će tamošnji štandovi biti klasični,  kao i na glavnoj tržnici, sa sandukom i nadstrešnicom, a mi ćemo ih po  potrebi lako maknuti sa strane i otvoriti prostor za povremena događanja, kazao je Letinić, dodavši da ako se s vremenom pokaže da je  potreba za događanjima veća od očekivane, štandove možemo lako prebaciti na drugu tržnicu, a za ovu nabaviti nove, mobilnije.
Nakon što se postavi sva infrastruktura nove tržnice, za “nove” zelene  površine neće ostati puno mjesta. Jedina “veća” zelena površina bit će  ona između tržnice i najbliže zgrade, kazao je Letinić.
– Zadnji put kad sam s komunalnom službom Grada Zadra razgovarao  oko održavanja i uređenja tih površina, potvrdili su mi da će se u tom dijelu naknadno postaviti malo dječje igralište (ljuljačka i tobogan), tako  da se djeca, dok mame, tate, bake, obavljaju kupovinu, imaju gdje poigrati. Ostale zelene površine bit će one koje odvajaju glavnu promenticu  od tržnice, kazao je Letinić, dodavši kako na samoj tržnici za sada nije  predviđeno drugo zelenilo.