Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Počelo snimanje dokumentarno- igranog filma “Žrvanj života”

10.10.2018. 13:16
Počelo snimanje dokumentarno- igranog filma “Žrvanj života”


Pod redateljskom palicom svestrane dramske umjetnice  Milene Dundov, u Preku je prošli tjedan počelo snimanje dokumentarno-igranog filma "Žrvanj života", zasnovanog na istoimenoj kazališnoj  predstavi koja je premijerno izvedena na Školjiću 7. kolovoza 2015. godine.
Snimanje filma ideja je Udruge žena Luzor, koja je s KUD-om Preko  sudjelovala prije četiri godine na dosad najambicioznijem kazališnom  projektu domaće, lokalne produkcije.
– U želji da se očuva tradicijska i kulturna baština Preka, projekt snimanja filma prijavili smo ove godine na natječaj OTP banke, dobili inicijalna sredstva i, eto, upustili se u ovu avanturu jer nitko od nas dosad  nije radio ništa slično. Budući da je kazališnu predstavu režirala naša  dramska umjetnica Milena Dundov, realizacija filma ne bi bila moguća  bez nje, njezina iskustva i znanja, ali i pomoći Općine Preko, govori Vilma Jozić, predsjednica Udruge žena Luzor, koja trenutačno u rukama  drži sve konce organiziranja snimanja filma, ali i zatvaranja financijske  konstrukcije. Dosad su im u tome, ističe, pomogle neke iseljeničke obitelji, ali da bi projekt bio u cijelosti pokriven, planiraju se javiti na još  neke natječaje i tražiti donacije.


Prazni dvori
Film se snima na autentičnim lokacijama u Preku, u starim obiteljskim dvorovima koji su, nažalost, prazni i prilično zapušteni i vjerojatno ih za nekoliko godina neće biti. Scenarij, kao i za kazališnu predstavu, potpisuje Milena Dundov, a snimatelji su Dinko Denona i Boris  Zubčić.
Filmsku ekipu zatekli smo u utorak rano ujutro u Martinovih, u staroj  kući i dvoru obitelji Nižić, poznatijem po imenu Tinorov dvor, u kojemu je Milena Dundov provela dio djetinjstva, a danas u njemu nitko ne  živi.
– Snimamo razgovor dvojice Prečana s lažnim svećenikom, sve je vrlo šaljivo, ali ta šala zapravo oslikava težak život običnog, malog čovjeka  na otoku. Glumci Josip Mašina, Tonko Gregov i Goran Košta dobro se  snalaze s obzirom na to da nemaju iskustva pred filmskom kamerom i,  čini mi se, dobro zabavljaju. Do kraja dana čekaju nas još scene Priješkog kola, običnog i svečanog, svadbenog, prošnja mlade, završetak  svadbenih običaja i na kraju koleda. Nadam se da ćemo se držati plana  jer ovisimo o obvezama i slobodnom vremenu snimatelja i glumaca,  kaže Milena Dundov te najavljuje snimanje u Zadru, ispred ispred Crkve sv. Šime i Foruma, gdje će snimati scena s papučijerima, koji su tamo nekada imali štand. Ukupno će snimanje, dodaje, trajati tjedan dana, potom slijedi montaža i premijera u POU Dom na žalu u Preku.


Svakodnevni život Prečana
Tema predstave i sada filma “Žrvanj života” vraća nas u prošlost Preka, iskrice i sjećanja iz života koje su marljivo, prema molbi nadbiskupa  Marijana Oblaka, 1968./69. godine skupljale Jelica Peranić Baćova i Verica Gregov Vukova. Tekst je star više od 50 godina, a sjećanja na život  najstarijih Prečana iznosili su tadašnji 80-godišnjaci.
– Neke priče stare su možda i 200 godina i one su uistinu dokument  vremena, zalog za budućnost novim generacijama. Upravo je to i bio  cilj postavljanja predstave i snimanja filma, želja da se sve to sačuva jer  ćemo prikazati preške nošnje, vjenčanje, kolo, na vrlo duhovit način  opisani su običaji i svakodnevni život Prečana… U filmu će se pojaviti  60-ak glumaca, sudjeluju brojna djeca, Župni zbor sv. Cecilije, Udruga  Luzor, KUD Preko, možemo reći da će iz gotovo svake kuće netko imati  ulogu u filmu. Dakle, ovo je u pravom smislu riječi preški projekt. Ovo  je Preko!, poručuje Milena Dundov.