U gostima Medicinskoj školi Ante Kuzmanića učenici i nastavnici iz Belgije, Latvije i Rumunjske

Slika korisnika valentinam
Međunarodna suradnja
Autor: 
U sklopu boravka u Zadru, učenici i njihovi nastavnici iz Belgije, Rumunjske i Latvije, trebali su jučer posjetiti i Poljoprivrednu, prehrambenu i veterinarsku školu Stanka Ožanića, a programom koji su im pripremili domaćini, za danas je predviđena i svojevrsna izložba u 11 sati u Gradskoj loži. Na toj izložbi svi sudionici projekta predstavit će rezultate zajedničkog rada ERASMUS+ projekta - "NAIS"
Marin GOSPIĆ
U gostima boravi 14 nastavnika i 17 učenika iz tri europske zemlje

Nisam prvi put u Hrvatskoj. Bila sam s učenicima u  sklopu jednog drugog projekta u Splitu, ali u Zadru sam prvi put.  Svi smo oduševljeni. Naši su domaćini divni ljudi. Grad je prekrasan, a moji učenici su posebno impresionirani Kornatima gdje smo  u ponedjeljak bili na cjelodnevnom izletu, pa su se neki čak i okupali. Ovdje sam s učenicima s posebnim potrebama i sad upravo  upoznajemo školu, nastavnike i nastavni program škole domaćina -  rekla je Aiva Leitane nastavnica iz Latvije.

Riječ je o zadarskoj srednjoj Medicinskoj školi Ante Kuzmanića  koja je od 6. do 13. listopada ugostila 14 nastavnika i 17 učenika iz  Latvije, Belgije i Rumunjske u sklopu  ERASMUS+ projekta pod nazivom - "NAIS - New Angles of good practices on Inclusion for all  Students" odnosno, u prijevodu - Novi pogledi na dobru praksu  uključivanja svih učenika.

Fascinirani Kornatima

Nastavnica Inge Beyers zajedno s kolegom Paulom Smitom iz  Belgije je doputovala s deset učenika. I dok je nastavnica Beyers također, prvi puta u Zadru i kaže kako je neopisivo, njezin kolega  Smit kaže kako se već osjeća kao "domaći" jer je u Zadru treći puta  te je otkrio kako su učenici oduševljeni gradom, morem i otocima,  pa su mnogi od njih rekli da bi se voljeli vratiti s roditeljima preko  ljeta, na godišnji odmor, a jedan od njih je i  Burak Bozkurt  16-godišnjak iz Belgije. Samo je kratko rekao da je fasciniran Kornatima i  da se kupao.

U sklopu boravka u Zadru, učenici i njihovi nastavnici iz Belgije,  Rumunjske i Latvije, trebali su jučer posjetiti i Poljoprivrednu,  prehrambenu i veterinarsku školu Stanka Ožanića, a programom  koji su im pripremili domaćini, za danas je predviđena i svojevrsna  izložba u 11 sati u Gradskoj loži. Na toj izložbi svi sudionici projekta predstavit će rezultate zajedničkog rada ERASMUS+ projekta -  "NAIS".

- Izložba je zamišljena tako da će biti otvorena za sve zainteresirane građane kojima želimo pokazati što smo to mi sve radili i  naučili jedni od drugih u protekle dvije godine. Bit će i četiri mala  pulta gdje će se svaka od škola predstaviti na svoj način i pokazati  svoje specifičnosti - objasnio je jučer prof. mentor Edin Kadić iz zadarske Medicinske škole Ante Kuzmanića.

Projekt dugoročnog razvoja

Riječ je podsjećamo, o projektu koji je počeo 2016. godine s ciljem i svrhom razmjenjivanja znanja i iskustava kad je riječ o inkluziji i raznolikosti s željom da zajedničkim snagama dođu do polazišne točke inkluzije, odnosno uključivanja svih učenika ravnopravno u nastavni proces, nadilazeći pri tom, individulane prepreke i  dajući svima šansu i priliku uključivanja u društvene procese.

Sve škole, sada će moći koristiti ovaj projekt kao resurs u svom  dugoročnom razvoju i moći će dalje dijeliti svoja iskustva i praksu,  usredotočujući se na sposobnosti, umjesto na onesposobljene.  Osim toga, svi sudionici projekta, vjeruju kako će "NAIS" pomagati  ustanovama da imaju dobro motivirane studente u njihovom studiranju i odabiru karijere prema njihovoj specijalizaciji, pomažući im  da primijene svoje nove vještine, entuzijazam i  interes za lokalnu  okolinu i buduću karijeru.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno