Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U izložbenoj dvorani DAZ otvorena izložba Foto-kino-video kluba Zadar

10.10.2018. 13:50
U izložbenoj dvorani DAZ  otvorena izložba Foto-kino-video kluba Zadar


Jučer je u izložbenoj dvorani Državnog Arhiva Zadar otvorena izložba Foto-kino-video kluba Zadar – fotografije kulturne baštine  Zadarske županije. Povod je 2018. godina, kao godina koja je proglašena Europskom godinom kulturne baštine. Svjesni kako kulturna  baština povezuje Europu zahvaljujući zajedničkoj povijesti i vrijednostima i kako je ona  odraz bogatstva i raznolikosti kulturnih tradicija naroda na europskom tlu, kako su naglasili pred otvaranje izložbe iz kluba, organizirali su izložbu kao dio proučavanja, njegovanja i slavljenja  zajedničke kulturne baštine.
Izložbu je službeno otvorio predsjednik Zajednice tehničke kulture  Zadarske županije Duško Kraljev, osvrnuvši se u svom govoru na rad  Foto-kino-video kluba Zadar, kao najaktivnije udruge zajednice.
– Zajednica broji 17 udruga no Foto-kino-video klub Zadar je najaktivniji, a ono što bih također istaknuo je njihov rad po školama, to što  su kroz svoje djelovanje uključili brojnu djecu, naglasio je, između ostalog, Kraljev.
Nešto više o klubu okupljene je upoznao predsjednik Petar Sikirić, ne  zaboravivši se zahvaliti svim uzvanicima koji su uveličali otvaranje.   
Izložba fotografija kulturne baštine Zadarske županije rezultat je suradnje kluba i informacijskog centra EUROPE DIRECT ZADAR (EDIC)  kao projekta Europske komisije, čiji je nositelj Zadarska županija, koji  ima za cilj pružiti informacije, savjete, pomoć i odgovore na pitanja vezana uz teme o Europskoj uniji.
– Kulturna baština nije samo naslijeđe prošlosti. Ona nam pomaže da  idemo naprijed i oblikujemo svoju budućnost, a cilj ove izložbe je prikazivanje i približavanje javnosti kulturne baštine koja nas okružuje  na  jedan novi način, kroz objektiv fotografa amatera, zaključili su iz Foto- kino-video kluba Zadar.