U koncertnoj sezoni 2018./2019. niz glazbenih programa svih žanrova

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
GLAZBA POKREĆE I OPLEMENJUJE
Kao i svake godine jedan koncert dirigira počasni šef dirigent, maestro Pavle Dešpalj, a to je koncert Lisinski u Zadru koji će se održati 22.10., a nastupit će zadarska sopranistica Marta Musap - Hut. U povodu Dana grada Zadra, 26. studenog, u Dvorani braće Bersa Zadarski komorni orkestar će nastupiti uz umjetničko vodstvo Marca Grazianija
Marin GOSPIĆ
Program su najavile Dina Bušić, ravnateljica Koncertnog ureda Zadar te Branka Višić Karavida, ravnateljica Glazbene škole Blagoje Bersa

Bogat program koncertne sezone Zadar 2018./2019. koja je  trebala započeti sinoć s koncertom Matije Dedića, najavile su ranije  jučer Dina Bušić, ravnateljica Koncertnog ureda Zadar te Branka Višić  Karavida, ravnateljica Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar.

- Polovicom prošle sezone smo počeli s događanjima pod nazivom  '...jer glazba pokreće' i s našim starim sloganom '...jer glazba oplemenjuje'. Ciklus događanja '...jer glazba pokreće' inspiriran je prostorom  Kneževe palače i koncentriran je na mlade kroz programe Klub u  Kneževoj, Ples u Kneževoj i Mladi u Kneževoj, pojasnila je Bušić koncept  programa.

Tijekom koncerata u okviru Kluba u Kneževoj, kako je rekla Bušić,  koncertna dvorana se transformira u mali jazz klub.

- U Klubu će nam još gostovati Gypsy jazz u 11. mjesecu, zatim jedan  mladi kvartet Ivana Bonačića i njegov program pod nazivom Kraken, potom Mangroove, jedna od najmlađih elektrojazz grupa u Hrvatskoj. U cijeli ciklus smo uključili i koncerte mladih i koncerte za mlade. Najčešće  su to mladi profesori Glazbene škole Blagoja Bersa, ove godine svirat će  pijanist Ivan Štorić, klarinetist Ante Buturić te pijanistice Petra Škara  Ivanković i Martina Stipčević Petani. Koncerti za mlade uključuju zajedničku produkciju sa Zadarskim komornim orkestrom Petar i vuk koja je  prošle godine bila izuzetno posjećena u tri termina, rekla je Bušić.

Ciklus Bersa

Tu su još i pretplatnički koncerti, koncerti ciklusa Bersa i koncerti Zadarskog komornog orkestra.

- Ciklus Bersa počet ćemo 2. studenog s koncertom studenata proizašlih iz naše škole, njih devetoro. Sljedeći je koncert naših profesora,  tradicionlalno u čast Dana grada Zadra, održat će se 21. studenog u  Svečanoj dvorani Sveučilišta. Imamo u školi tri vokalna i četiri intrumentalna ansambla i ovi koncerti su im prilika da se pokažu, a ujedno im donose i veliku radost jer inače vježbaju individualno, a u ansamblima su u  društvu i rasterećeniji. Taj će se koncert održati 11. prosinca, također u  Svečanoj dvorani Sveučilišta. Naš ciklus završava 14. prosinca nastupom  Plesnog odjela u HNK Zadar, kazala je ravnateljica Glazbene, Višić Karavida, dodajući da je ulaz na sva njihova događanja besplatan.

Nadalje, pretplatnički ciklus "...jer glazba oplemenjuje" poičinje 14.  listopada s koncertom violinista Stefana Milenkovića i pijanista Vladimira Miloševića u Crkvi sv. Nikole, koja se, kako je istaknula Bušić pokazala  kao odličan koncertni prostor s izvrsnom akustikom.

- U pretplatničkom ciklusu je deset koncerata sve do lipnja. Imat ćemo  koncert zadarske operne pjevačice Nele Šarić, zatim božićni koncert  Zbora Hrvatske radiotelevizije. U siječnju nam dolaze najveća imena hrvatske gitarističke scene, Zoran Dukić, Petrit Ceku, Maroje Brčić i Tvrtko  Sarić. U veljači ćemo se u veselom ozračju družiti s Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije i grupom Cubismo. Potom će u ožujku gostovati jedan od najnagrađivanijih mladih pijanista u Hrvatskoj, Lovre Marušić.  Zatim ćemo imati dva dana zaredom udaraljkaške koncerte Percussion  overload 1 i 2, a nastupit će uvijek atraktivni mladi Filip Merčep na prvom te već iskusna Ivana Kuljerić Bilić i Nikola Krbanyevitch na drugom  koncertu.

Koncert obitelji Šoša

U svibnju nas očekuje poseban koncert obitelji Šoša u kojoj se cijela  jedna generacija bavi glazbom te smo ih prvi put okupili sve zajedno.  Svirat će u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači, kazala je  Bušić.

Pretplatnički ciklus će završiti koncertom violinista Henryja Raudalesa  i Katarine Bassez.

Ciklus Zadarskog komornog orkestra umjetnički je posložio maestro  Ivan Repušić, a osim koncerta Petar i vuk u zajedničkoj produkciji, imat  će još pet koncerata.

- Kao i svake godine jedan koncert dirigira počasni šef dirigent, maestro Pavle Dešpalj, a to je koncert Lisinski u Zadru koji će se održati 22.10.,  a nastupit će zadarska sopranistica Marta Musap - Hut. U povodu Dana  grada Zadra, 26. studenog, u Dvorani braće Bersa Zadarski komorni orkestar će nastupiti uz umjetničko vodstvo Marca Grazianija, navela je  Bušić.

U siječnju ZKO nastupa uz dirigiranje Vetona Marevcija. Umjetnički  voditelj i violinist Roman Simović, koji inače nastupa na svakim Glazbenim večerima u Donatu, sad dolazi u ožujku, a ciklus se završava u svibnju u crkvi sv. Donata kada će dirigirati Ivan Repušić, a nastupiti poznata  flautistica Ana Domančić.

Upisi u pretplatu traju do kraja tjedna, a cijena je 350 kuna za nove  pretplatnike, 300 za stare, a postoje i popusti za učenike, studente, umirovljenike i invalide.

Odlazi li Bušić u Grad?

Kako je najavljeno da bi upravo Dina Bušić trebala naslijediti gradskog pročelnika  za kulturu i sport, Radovana Dunatova, koji uskoro odlazi u mirovinu, Bušić je na  jučerašnjoj konferenciji upitana tko će nju zamijeniti na mjestu ravnateljice Koncertnog ureda. Nakon što je iskomentirala da to nije tema konferencije, Bušić je ustvrdila da će svakako ta osoba biti ona koja bude izabrana putem natječaja. Pritom nije  opovrgnula da odlazi u Odjel za kulturu grada Zadra gdje još uvijek traje žalbeni rok  natječaja za zamjenika pročelnika koji je objavljen početkom rujna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno