Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarski lutkari oprostili se od svoje kolegice…

10.10.2018. 19:25


Obitelj, prijatelji i kolege  komemoracijom održanom u zadarskom Kazalištu lutaka, oprostili su se od glumice Marije Moković koja je preminula 24. kolovoza ove godine u 92. godini života.
– Govoreći o Mariji, ne možemo ne spomenuti cijelu jednu skupinu ljudi koji su stvarali i živjeli ovo kazalište. Ona je bila jedna od onih, koja je bila okosnica oko koje smo se svi okupljali, a osobito mi mladi koji smo bili željni znanja i njezinog pregolemog iskustva koje nam je nesebično davala i prenosila. To je bilo vrijeme kad je upravo ta grupa entuzijasta i strastvenih zaljubljenika u lutke i kazalište, stvarala i utirala put zadarskom Kazalištu lutaka. Radili smo po cijele i ništa nam nije bilo teško – rekla je zadarska umirovljena glumica i redateljica Milena Dundov prisjećajući se svog dolaska u kazalište i rada s Marijom Moković.
Tamara Šoletić poznata glumica zadarskog Kazališta lutaka pročitala je potom, životopis Marije Moković kojeg je napisala prof. Tea Vigato, a u kojem je prof. Vigato naglasila kako govoreći o radu velike i sjajne lutakrice, ustvari pratimo prvih tridesetak godina povijesti Kazališta lutaka u Zadru.
O Mariji Moković govorio je i ugledni zadarski umirovljeni novinar i publicist Abdulah Seferović koji je naglasio kako je Marija Moković ili kako je on rekao – "naša Mare" duboko u temeljima zadarskog kazališta te da se zna kako je zadarsko lutkarstvo svojevrsan samonikli fenomen koje traje još od 1952. godine, a Marija je došla tek dvije godine kasnije.
– Na SLUKU 1985. dobila je diplome za dugogodišnji prinos lutkarstvu uz Josipa Gataru i Karla Šoletića. U napisima o Mariji Moković čitamo povijest jednog kazališta od njezinog nastanka do kasnih osamdesetih kad se profiliralo u danas prepoznatljivo Kazalište lutaka Zadar. Marija Moković zadužila nas je mnogim ulogama u mnogim predstavama svojom ustrajnošću. Bez takvih glumaca ansambl nema predstava. Oni su uvijek na sceni tu, negdje, kako bi povezali sve glumce i stvorili cjelovitu izvedbu i zato joj hvala na svemu – napisala je na kraju svog osvrta o velikoj glumici – lutkarici prof. Tea Vigato.