Završena mrtvačnica u Rtini vrijedna 942 tisuće kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
BLAGOSLOV I OTVORENJE
Gradnju objekta su financirali Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova s 300.000 kuna i Općina Ražanac s 642.076 kuna, naglasio je Miletić koji se pritom zahvalio svima koji su gradili ovaj objekt, sudjelovali u financiranju gradnje ili na bilo koji način pomogli da objekt bude završen
Velimir BRKIĆ
Otvorenje za Rtinu važnog objekta

Rtina je dobila modernu mrtvačnicu. Simboličnim presijecanjem vrpce otvorio ju je Nikola Miletić, načelnik Općine Ražanac, u zajedništvu s Jurom Matakom, predsjednikom Općinskog vijeća i Šimom  Miletićem, članom MO Rtina. Obred blagoslova kamene zgrade i prostorija ukupne vrijednosti od 942.000 kuna predvodio je župnik don Filip  Kucelin.

Riječ je o modernoj zgradi s prostorijom za izlaganje, s dva rashladna  ormara, sanitarnom prostorijom, sa svim popratnim sadržajima i infrastrukturom, primjerenom za dostojan ispraćaj pokojnika, istaknuo je Miletić.

Odsad se pokojnik više neće izlagati u obiteljskoj kući, od kuda je išao  ispraćaj do crkve i groblja.

- Primjereno 21. stoljeću, naši najmiliji pred pogreb bit će izloženi u ispraćajnoj dvorani u mrtvačnici, naglasio je Nikolica Vranković, predsjednik Mjesnog odbora Rtine koji obuhvaća zaseoke: Miletići, Benići, Vrankovići, Stošići, Miočići i Škaulji u kojima živi oko 450 stanovnika.

- Kamena mrtvačnica se sasvim uklopila, stopila s okolišem. Po svojoj  veličini, standardu, opremljenosti, uređenju okoliša i ljepoti najizvrsniji  je objekt takvog tipa u našoj županiji, mišljenja je Miletić.

Nalazi se zapadno od crkve sv. Šime Bogoprimca koja je podignuta u  19. stoljeću, a do temelja porušena 1962. godine, za vrijeme jugoslavensko-komunističkog režima. Crkva je ponovno izgrađena i blagoslovljena  24. lipnja 1990., u vrijeme župnikovanja don Ante Erstića. Pokraj crkve je  uređeno novo groblje.

- Ukupna bruto površina mrtvačnice je 74 metara četvorna, a nalazi se  na parceli od 536 metara četvornih, precizan je Miletić.

Projekt mrtvačnice je izradila tvrtka ARM d.o.o. Sisak po glavnom projektantu Marinu Miočiću. Stručni nadzor je obavila tvrtka Tobis inženjering d.o.o. iz Zadra po ovlaštenoj inženjerki Snježani Topić – Biloglav.

- Na javni natječaj za izvođača radova javilo se čak sedam tvrtki, s mrtvačnicu je izgradila tvrtka GPU iz Sv. Križa Začertje, kazao je Miletić.

Obavljen je tehnički pregled građevine s kojim je utvrđeno da je izgrađena u skladu s izvršnim aktom za građenje.

- Ukupan iznos radova je 942.076 kuna s PDV-om. Zadarska županija  nije sa svojim sredstvima sudjelovala u gradnji ove mrtvačnice. Gradnju  objekta su financirali Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova s  300.000 kuna i Općina Ražanac s 642.076 kuna, naglasio je Miletić koji se  pritom zahvalio svima koji su gradili ovaj objekt, sudjelovali u financiranju gradnje ili na bilo koji način pomogli da objekt bude završen.

Zahvalio je i mještanima Rtine na strpljenju i razumijevanju koje su  pokazali tijekom gradnje mrtvačnice.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno