Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ARHEOLOZI NA TRŽNICI Tek nakon iskapanja vrijednih 1,6 mil. kuna moći će se graditi

10.10.2019. 09:01
ARHEOLOZI NA TRŽNICI Tek nakon iskapanja vrijednih 1,6 mil. kuna moći će se graditi


Grad Zadar raspisao je natječaj za novi krug arheoloških istraživanja za novu gradsku tržnicu u zoni 2B, odnosno između postojećih istraživanja, gdje je palača Cedulin pa do Muraja. Procijenjena vrijednost radova je 1,6 milijuna kuna, a po njihovom završetku moći će definirati što dalje raditi na tom području.


Novi centar grada u samoj gradskoj jezgri
– Arhitektonskim i urbanističkim natječajem raspisanim prije gotovo tri godine tražili smo izvedbeni projekt za gradsku tržnicu, a anketni natječaj raspisali smo za dio između TIC-a i same tržnice, odnosno dio koji je trenutno ograđen. Prvu fazu na ograđenom dijelu, tzv. 2A zona smo već arheološki istražili, a sada smo raspisali natječaj za drugi dio 2B, za dio tržnice koji se proteže gotovo do Muraja. To cjelokupno polje želimo arheološki istražiti u suradnji s Konzervatorskim odjelom kako bismo imali cjelokupni prostor slobodan za projektiranje neke buduće zgrade. Međutim, da bismo uopće razmišljali kolika ta zgrada može biti i koliko ju možemo tlocrtno planirati te definirati njenu namjenu, moramo u cijelosti to područje arheološki istražiti te tek poslije istraživanja možemo nešto planirati raditi, pojasnio nam je Darko Kasap, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo. Dodao je kako načelno planiraju na tom prostoru izgraditi zgradu visine Muraja, ali tlocrtnu površinu, njen raspored i oblik moći će izdefinirani nakon što se naprave arheološka istraživanja. Naime, dodao je kako je moguće da će naći nešto, a preko čega neće moći zidati, već će morati ostati otvoreno. Ukoliko se ovo dogodi morat će se tome prilagoditi te graditi drugdje, pojasnio je. Dodao je kako su već načelno dogovorili da će se na ovom prostoru formirati dvije nove uličice koje bi išle od današnje zgrade TIC-a i okomito na bedem, a druga od TIC-a okomito na postojeću tržnicu, ali i ovo će biti potpuno formirano nakon arheoloških istraživanja. Time bi se, dodao je, stvorio novi centar grada u samoj gradskoj jezgri.


Definirat će se volumen i namjena zgrade
– Tek kad budemo znali gdje se može graditi, moći ćemo definirati i volumen zgrade, a kroz to će se iskristalizirati i određena namjena. Imamo više prijedloga, među kojima je primjerice izgradnja zatvorene tržnice, po uzoru na neke europske tržnice, a gdje bi se mogle vršiti neke degustacije, pripreme autohtonih jela ili nešto drugo, ali i neke druge namjene, a o čemu ćemo otvoriti i javnu raspravu, najavio je Kasap. Istaknuo je kako će prilikom projektiranja zgrade te definiranja njene namjene uključiti i Društvo arhitekata Zadar.
– U Društvu djeluje mlada, kreativna i dobra ekipa i s obzirom da su oni provodili arhitektonsko-urbanistički natječaj za tržnicu te anketni za ovo područje, zasigurno ćemo po samim arheološkim istraživanjima ponovo njih uključiti kako bismo mogli definirati što s ovim područjem, zaključio je Kasap. Istaknuo je kako pored ovog prostora u dogovoru s konzervatorima planiraju i još jedno istraživanje i buduće konzerviranje samog prostora nekadašnje poljoprivredne apoteke na tržnici. Istaknuo je kako je ovo prostor koji je Tržnici jako zanimljiv i atraktivan.