Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

IVANA DUJIĆ: “Vjerujemo jedni u druge i nadam se ostanku u ligi”

10.10.2019. 08:15
IVANA DUJIĆ: “Vjerujemo jedni u druge i nadam se ostanku u ligi”


U nedjelju u 16 sati prvu službenu utakmicu u sezoni imaju košarkašice Zadra. U goste stiže prvak Hrvatske i najbolja hrvatska ekipa u posljednjem periodu, zagrebački Medveščak. U odnosu na prošle sezone, kada je najbolja ekipa Zadarske županije, imala određene ambicije koje su više »išle« u smjeru vrha, nego ostanka u ligi, ovaj puta imperativ je samo jedan, zadržati prvoligaški status. Naime, Zadranke s novim trenerom Tonijem Matešićem su znatno oslabljene u odnosu na prošlu sezonu, kasnilo se s pripremama, a liga je smanjena na deset klubova.
– S pripremama smo malo kasnili, s obzirom na obaveze nas malo starijih cura, dok su mlađe cure, kadetkinje i juniorke, ipak odradile cijele pripreme – rekla je iskusna igračica Zadra, Šibenčanka Ivana Dujić, koja je priznala:
– Sigurno je da smo još u zaostatku sto se tiče forme. Svakako da nas očekuje marljiv rad da dođemo do željenog stupnja igre.
Tri važne karike ne nastupaju više za Zadar i to bi mogao biti veliki hendikep ionako tankom rosteru ekipe.


Pomlađena ekipa
– Ekipa je dosta pomlađena i oslabljena s obzirom na lanjsku sezonu. Ostale smo bez iskusnih košarkašica, Lare Nikpalj Vukorepe i Lucije Perice te bez Ane Mandić, koja je lani bila među glavnim našim igračicama te ujedno i naša najbolja skakačica. To su tri igračice iz petorke. S obzirom na to da je još nekoliko mlađih djevojaka otišlo studirati u Zagreb, roster nam se znatno smanjio, kako za utakmice tako i za treninge.
U ovom trenutku, ako ne bude nekih naknadnih dolazaka, u odnosu na prošlu sezonu ostale su samo četiri igračice.
– Od lanjske ekipe ostali smo Ana Vrsaljko, Anđela Oštrić, Nika Jelenković i ja. Naravno tu su i mlađe djevojke koje su nam se tek pridružile tijekom priprema i koje će prvi puta igrati Prvu ligu.
Jelenković, Oštrić i povratnica iz Šibenika Petra Pavičić, uz mlađe djevojke, čini se premalenom podrškom za Dujić i Vrsaljko u ostvarivanju ambicija koje bi bile iznad borbe za ostanak. Nedostaje još nekoliko igračica u rotaciji da se može držati dobar intenzitet tijekom cijele utakmice. Jasno je da će nositeljice u ovakvom ustroju imati ogromnu minutažu.
– S obzirom na to da se ove godine natječe tek deset klubova, bit će jako teško izboriti ostanak, pogotovo sa znatno slabijom ekipom od lani. Na nama ostaje marljivo trenirati, truditi se i pokušati izboriti ostanak.


Deset klubova
Kad je riječ o ostatku lige zagrebački klubovi Medveščak i Trešnjevka su uvijek jaki, Šibenik se silno pojačao, kao i Ragusa. Ostatak ekipa će se boriti za što bolju poziciju i ostanak u ligi. Uz Zadar tu su još FSV Rijeka, Plamen Požega, Brionka Pula te Split. Gotovo sve ekipe su se napunile iskusnim igračicama, čisto da stvore ekipu za ostanak. Uz Zadar najviše je izgubio Split, koji je ostao bez cijele petorke, ali »žute« imaju ipak kakvu-takvu širinu radi odličnih mladih igračica.
– Skraćivanje lige nam je znatno otežalo posao. Ekipe su se pojačale, tako da je konkurencija sve veća. Prvenstvo će trajati kraće, tako da nam je i vremenski otežano, jer nemamo prava na greške i lako izgubljene utakmice. Ali svi skupa vjerujemo jedni u druge, tako da se nadamo da ćemo uspjeti izboriti ostanak u ligi te se i ove sezone pokazati u najboljem izdanju.
Dujić je u Zadru od početka studija 2014. godine, a do kraja studiranja mora još završiti diplomski rad. No, kao što je priznala, jako joj se sviđa ovdje pa i odluka u novoj sezonu u redovima ekipe s Višnjika, nije bila teška.
– U Zadru sam odlučila ostati još ovu godinu, s obzirom na to da moram završiti diplomski rad, kojeg planiram privesti kraju do kraja sezone. Naravno da mi je Zadar prirastao srcu, jer sam ovdje već šest godina te sam stekla mnogo prijatelja, kako kroz košarku, tako i kroz studij.
Malo o košarkaškim počecima…
– Košarkom sam se počela baviti s devet godina, iako sam i u ranijem djetinjstvu stalno boravila na igralištima igrajući basket. Do 12. godine sam igrala u Vidicima kada sam prešla u Jolly JBS u kojem sam provela šest godina, zaključno sa sezonom 2013./14. Nakon 18. godine dvoumila sam se između Zadra i Zagreba. Na kraju je ipak prevladao Zadar, što se na kraju pokazalo, meni vrlo dobrom i uspješnom odlukom.
 




Težak posao za novog trenera


U odnosu na lani, Zadranke su promijenile i trenera. Pomoćnik Toni Matešić preuzeo je ekipu, a dosadašnja trenerica Marija Mazija, preuzet će mjesto pomoćnog trenera. Problema u tom segmentu ne bi smjelo biti.
– Trener Matešić je bio s nama i cijelu lanjsku sezonu uz Maziju, tako da se nije puno toga promijenilo što se tiče načina rada i atmosfere na treninzima. Mazija je i dalje uz njega kao pomoćna trenerica, tako da je tandem praktički isti od prošle sezone, samo su zamijenjene trenerske uloge. Ali treba priznati da novi trener ove sezone ima jako težak posao, s obzirom na sve probleme i pomlađivanje ekipe te manji broj utakmica.
 


Dujić jedna od najboljih »sa strane«


Lani je Dujić u Prvoj ligi prosječno igrala 30.6 minuta, postizala je 9.3 koša, imala je 3.3 skoka i 4.8 asistencija, uvjerljivo najviše u ekipi. Od aktualnog igračkog kadra na Višnjiku upravo Dujić ima najduži staž ako govorimo o kontinuitetu. Ana Vrsaljko dres Zadra nosi već dva desetljeća, no u tom je razdoblju nekoliko puta odlazila iz Zadra i vraćala se u matični klub. Ujedno, već sada se za Dujić može reći da je jedna od malobrojnih igračica koje su došle »sa strane«, a koje su ostavile snažan pečat u dresu Zadra.