Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

PUPOVCA ZVALI NA RAZGOVOR Vidaić: Nije problem Pupovac, nego oni koji mu daju moć

10.10.2019. 09:07
PUPOVCA ZVALI NA RAZGOVOR Vidaić: Nije problem Pupovac, nego oni koji mu daju moć


Najnovija odluka HVIDR-e kojom na sastanak pozivaju predsjednika SDSS-a, Milorada Pupovca, iznenadila je dio hrvatske javnosti. Naime, poziv je usljedio ubrzo nakon što je HVIDR-a tražila raskid koalicije sa njegovom strankom i taj zahtjev čak postavljala kao ultimatum Vladi. No, predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, očito je uvjerio predsjednika HVIDR-e, Josipa Đakića, da odustane do svojih zahtjeva te postupi onako kako stranka od njega traži. A to je – razgovor sa Pupovcem.
Uvjeravajući javnost kao nema naglog zaokreta, šef Glavnog odbora HVIDR-e, Josip Periša, medijima je ovih dana čak izjavio:
– Dijalog nema alternativu. Bilo bi dobro da sjednemo s Pupovcem i da nam objasni, da čujemo njegove argumente. Moramo raščistiti neke stvari, da ne budemo više taoci prošlosti. To je civilizacijski doseg. Sastanak bi mogao biti dobar korak u smirivanju tenzija. Teško je razgovarati preko medija, što se već neko vrijeme događa. Moramo svi napraviti korak naprijed – tvrdi Periša, poručujući kako neće odustati od kaznenog procesuiranja Pupovca:


«Narušava ugled hrvatskih branitelja«
– Mi i dalje inzistiramo da DORH kaže ima li u Pupovčevim izjavama elemenata kaznenog djela. A osim s Pupovcem, tražimo i žuran sastanak s glavnim državnim odvjetnikom Draženom Jelenićem, premijerom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Jandrokovićem s obzirom na to da je u Saboru u tijeku rasprava o izvješću o radu DORH-a za 2018., s kojim se mi ne slažemo – pojasnio je Periša medijima, pokušavajući na ovaj način ublažiti njihov poziv predsjedniku SDSS-a na razgovor.
Međutim, ovakav zaokret naišao je na kritiku dijela podružnica HVIDR-e po županijama, pa je tako Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata u Vinkovcima već zatražila da Josip Đakić podnese ostavku na dužnost predsjednika HVIDR-e. Kao razlog navode njegovo »štetno i nekorektno ponašanje na sjednici saborskog Odbora za ratne veterane i narušavanja ugleda većine hrvatskih branitelja«.
U HVIDR-i je, dakle, sukob sve očitiji, a da će se situacija razvijati upravo ovom smjeru naslutili su još 2009. godine u zadarskoj HVIDR-i koja se tada odlučila odvojiti od njih. Naime, manjem dijelu javnosti možda je još uvijek nepoznat podatak da zadarska Udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida već punih deset godina ne djeluje u okviru nacionalne organizacije već se odlukom svojega članstva odvojila od njih ne želeći više postupati po nalozima Zagreba, osobito ukoliko je to na štetu vlastitih članova.


Na vrijeme napustili Đakića
Dopredsjednika HVIDR-e Zadar, Klaudija Vidaića, stoga smo pitali kako komentira ovaj veliki zaokret bivših kolega iz Zagreba, koji, od zahtjeva za raskidom koalicije sa SDSS-om, danas pak Pupovcu nude dijalog. Kao dobar poznavatelj stanja u udrugama, ali i političke situacije u Hrvatskoj, Vidaić o svemu otvoreno kaže:
– Predosjećajući da se se događati ovakve stvari, mi u Zadru iz nacionalne udruge HVIDR-a smo izišli prije deset godina jer smo težili većem stupnju odlučivanja u našoj podružnici i samostalnosti pri donošenju odluka. Kada je došlo do toga da moramo raditi na način na koji nam diktira Zagreb, uvidjeli smo da bi to bilo na štetu našega članstva te u konačnici odlučili otići. Srećom, tu su bili Grad i Županija koji još od tada financijski potpomažu naš rad i bez kojih ne bismo mogli funkcionirati. Zahvaljujući njima koji prate sve naše programe, danas normalno funkcioniramo i nije nam žao što smo istupili iz nacionalne organizacije jer vidimo kako oni danas rade. Za razliku od njih, mi u Zadru bili smo jedinstveni te smo i zadržali temeljne principe rada, što mogu napraviti i svi ostali koji se ne slažu sa ovakvim radom Josipa Đakića. Moram napomenuti da nam nitko tada, pa ni Đakić, nije pravio probleme zbog izlaska iz saveza, niti nas nagovarao da ostanemo, stoga tko god se od njih želi odvojiti, nitko ga ne može zaustaviti – kažer Vidaić, dodajući kako su, unatoč odcjepljenju od središnje udruge sudjelovali u niz zajedničkih akcija:




Pridaju mu preveliku pažnju
– Podržavali smo ih u prosvjedima kada smo ih smatrali opravdanima i u svemu što smo je bilo korisno za branitelje, ali kada je politika počela miješati svoje prste u rad HVIDR-e, shvatili smo da nam tu više nije mjesto. Naš je stav da čovjek koji vodi HVIDR-u ne bi smio biti u niti jednoj stranci. Đakiću se zato i događa ova nezgodna situacija sa Pupovcem u kojoj se našao između dvije strane, svoje udruge i stranke. Međutim, iz onoga što smo mogli ovih dana vidjeti u medijima kada je riječ i o HVIDR-i i o HDZ-ovoj zajednici branitelja »Gojko Šušak«, jasno je da su na kraju napravili ono što im je rekao premijer, odnosno predsjednik stranke – pojašnjava Vidaić, koji smatram da ovo stalno spominjanje Milorada Pupovca i pridavanje mu velike medijske pažnje zapravo nije dobro:
– Nije dobro iz razloga što je Pupovac isto ono što je bio i 1990. godine, što je danas i što će biti. Time mislim reći da je Pupovac uvijek isti i da nije on problem Hrvatske, već oni koji su mu dali moć. Kada bi se većina političara distancirala od Pupovca, od njegova utjecaja ne bi ostalo apsolutno ništa. Od onog trenutka kada na čelo države dođe vlast koja će reći da on ne može biti koalicijski partner u Vladi RH, tada Pupovac neće više imati nikakvog utjecaja na hrvatsku politiku – zaključuje dopredsjednik HVIDR-e Zadar.
 
 


Srbi trebaju novu stranku koja će se boriti za njihove interese


– Svaka udruga i svaka vlada koja drži do svog ugleda neće podupirati, zaštititi ili se politički udružiti sa osobom političkih stavova kakvih imaju Milorad Pupovac i njegova stranka koji su produžena ruka velikosrpske politike Beograda. Oni i sami izjavljuju da je Beograd njihov glavni grad, pa je onima koji žele sa takvima razgovarati ili se udruživati to na čast, a na sramotu onima koji ih biraju – ističe Vidaić, napominjući kako SDSS i dalje provodi huškačku politiku:
– Meni kao hrvatskom branitelju nikakav problem nije Pupovčeva nacionalnost, dapače, za hrvatsku državu borilo se tisuće časnih Srba. Meni i braniteljima problem je njegova politika po naputcima Beograda koja, nastavi li se ovako, može dovesti do eskalacije sukoba. Zato građanima srpske nacionalnosti priželjkujem novu stranku koja će na istinski način zastupati njihove interese, a ne ovako kako to putem SDSS-a radi Pupovac i nanosi štetu svojim sunarodnjacima, a ni krivim ni dužnim zbog ovakve njegove politike – kaže Vidaić.