Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Renata Peroš dobila još jedan četverogodišnji mandat!

10.10.2019. 12:03
Renata Peroš dobila još jedan četverogodišnji mandat!


S 23 glasa za i šest protiv, v.d ravnateljica zadarskog Narodnog muzeja Renata Peroš dobila je jutros suglasnost Županijske skupštine za treći po redu četverogodišnji mandat na čelu te ustanove, a svoje izvješće o radu trebala je braniti pri kraju sjednice kao 44. točku Dnevnog reda od ukupnih 48.
No, njezinu imenovanju prethodila je burna rasprava koja je trajala više od sata i tijekom koje su HDZ-ovci, ali i neki njihovi istomišljenici, predvođeni Josom Nekićem, zdužno branili "lik i djelo" Renate Peroš, dok su "oporbenjaci" na čelu s Markom Pupićem Bakračem iz Akcije mladih ukazujući na, kako su rekli, brojne nepravilnosti i nezakonitosti u njezinu radu, tražili da se kao i svi ostali ravnatelji županijskih ustanova – pojavi na Skupštini i obrani svoj rad i sebe kao osobu.
Tako je primjerice, Vesna Sabolić iz Reformista sa suzama u očima i drhtavim glasom, branila Renatu Peroš smatrajući da je u pitanju – "lov na vještice" te je dodala kako ona osobno zna kako je to jer je i sama svojevremeno na isti način bila žrtvom, dok je Joso Nekić u više navrata za govornicom braneći ravnateljicu Peroš, zaključio kako je ona "savršena" ravnateljica.


Oporba traži odgovore, vladajući je brane
– Ona je uspjela dovući u Narodni muzej više posjetitelja, programa, projekata nego neke europske prijestolnice kulture. Kultura košta, a to što ona radi je fenomenalno – uzviknuo je Nekić, komentirajući tvrdnje Marka Pupića Bakrača kako ona i njezina "svita" jedu i piju po ekskluzivnim zadarskim restoranima na račun Narodnog muzeja.
– Ne vidim u čemu je problem? Vi želite Renatu Peroš stigmatizirati i to mi smeta. Nisu vam iskrene pobude. Lani je za reprezentaciju potrošeno 39, a u prvih osam mjeseci ove godine sveukupno 25 tisuća kuna – rekao je Joso Nekić.
A, sve je počelo kad je Marko Pupić Bakrač izašao za govornicu i prije izglasavanja povjerenja Renati Peroš i po treći put, tražio da se ona pojavi na Skupštini i predstavi svoj program rada.
– Želim da nam odgovori na pitanja o šest protuzakonitih zapošljavanja koje je utvrdila i Inspekcija rada. Riječ je o preko 500 tisuća kuna štete koja je nanijela Narodnom muzeju. Tu su i tužbe protiv novinara koje je tužila u ime Narodnog muzeja. To su samo neke od stvari preko kojih se ne bi smjelo prijeći. Vi nju možete opet izglasati, ali to će biti dno, dna – zaključio je Pupić Bakrač.


Gdje je Renata Peroš?!
Suzana Jakovac iz SDP-a je rekla kako to što posljednjih osam godina radi Renata Peroš je prešlo sve granice te ju je okarakterizirala kao bahatu, prepotentnu osobu koja radi što hoće i zapošljava koga hoće.
Replicirajući Josi Nekiću, bivši dožupan iz Modesa upitao je – je li Renata Peroš Bill Gates i zašto je onda – " mi financiramo", dok je na kraju Marko Pupić Bakrač među ostalim zaključio kako Renati Peroš ne treba odvjetnik.
– Da mene netko tako proziva, ja bih jedva dočekao da se pojavim na sjednici. Ona se ovdje nije pojavila već dvije godine. Ne želi odgovoriti na pitanje tko je jeo i pio po restoranima. Kao što vidim svi ravnatelji županijskih ustanova su danas tu, a gdje je ona?! – zagrmio je s govornice Marko Pupić Bakrač.
 




Show Marka Pupića Bakrača
 
Kad je došlo do 44. točke Dnevnog reda, koja se dakle, tiče programskog i financijskog izvješća NMZ-a, vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač se javio za raspravu i odbio odstupiti s govornice dok se ne pojavi Renata Peroš. Pupić Bakrač je dobio opomenu, te mu je isključen mikrofon. Za govornicom je pustio pjesmu Jure Stublića "Chicago", tako da su se vijećnici javljali na raspravu s glazbenom pozadinom.
No, ovoga je puta predsjednik Županijske skupštine Željko Lončar odlučio da se sjednica iz trećeg pokušaja privede kraju, pa makar i uz glazbu, pa je tako uz Stublića s Pupićevog mobitela, po brzom postupku izglasana ova kao i sve ostale točke Dnevnog reda.