Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

SOLIDARNOST I HUMANOST Skladište odjeće i obuće na Relji danas otvoreno do 17 sati

10.10.2019. 08:57
SOLIDARNOST I HUMANOST Skladište odjeće i obuće na Relji danas otvoreno do 17 sati


I danas će se, po tko zna koji put u svojoj dugoj povijesti, i zadarsko Gradsko društvo Crvenog križa uključiti u akciju pod nazivom – »Solidarnost na djelu« koja se tradicionalno provodi u cijeloj Hrvatskoj. Vrijedni volonteri, ali i zaposlenici Društva su proteklih desetak dana, za sve učenike osnovnih i srednjih škola i na zadarskom području pustili u opticaj bonove u apoenima od 1 i 5 kuna, a tijekom današnjeg dana, članovi mladeži Crvenog križa obilazit će radnje na području grada te djelatnicima i poslodavcima ponuditi bonove u apoenima od pet kuna.


Priznanja za 33 laureata
Inače, mjesec listopad uvijek je u znaku Crvenog križa jer se organiziraju mnoge humanitarne akcije i prigodne aktivnosti, osim njihova svakodnevnog posla i obavljanja radnih zadataka.
– U naše redovne programe spada humanitarna pomoć osobama u potrebi, organiziranje akcija darivanja krvi, organiziranje i provedba tečajeva prve pomoći, rad s mladima, obiteljsko savjetovalište, služba traženja,« harm reduction« program… Svi navedeni programi u krajnjoj liniji se svode na pomoć osobama i ranjivim skupinama i kad bismo pokušali izdvojiti koja je akcija ili pak, program možda malo bitniji od drugog, to bi bilo vrlo teško. Uzmimo, na primjer, humanitarnu pomoć i organiziranje akcija darivanja krvi. Osiguranjem dostatnih zaliha krvnih pripravaka zadarskoj Općoj bolnici spašavamo ljudske živote. S druge strane, preko programa humanitarne pomoći pomažemo socijalno ugroženim osobama u ublažavanju siromaštva, objasnio je ravnatelj Društva Crvenog križa Zadarske županije Bore Galac.
Dodao je i kako su još početkom mjeseca u suradnji s Općinom Privlaka i Ronilačkim klubom sv. Roko iz Bibinja, proveli ekološku akciju čišćenja podmorja i obale plaže u Privlaci, a nakon današnje akcije – »Solidarnost na djelu«, 25. listopada također, tradicionalno organiziraju i obilježavaju Dan darivatelja krvi. Kao i svake godine zaslužnim sugrađanima velikog srca, bit će kao i uvijek upriličen svečani prijam kod župana Božidara Longina.Tom prigodom biti će uručena priznanja za 33 laureata.
– U sklopu današnje akcije »Solidarnost na djelu«, želio bih naše sugrađane podsjetiti na još jednu važnu stvar. Naime, svi oni koji to žele i imaju mogućnosti, mogu danas u vremenu od 9 do 17 sati, višak svoje odjeće i obuće odnijeti u skladište Crvenog križa i pokloniti onima kojima je to potrebno.


Još 12 akcija darivanja krvi ovoga mjeseca
Podsjećamo, skladište Crvenog križa nalazi se na na Relji, Ljudevita Posavskog 4. preko puta City Gallerije. To će skladište, u sklopu naše akcije, iznimno danas biti otvoreno do 17 sati, upravo zbog toga da i svi oni koji rade, stignu odnijeti odjeću i obuću. Inače, radno vrijeme našeg skladišta je svakim danom od 9 do 13 sati, a ponedjeljkom do 17 sati. Zamolio bih još svoje sugrađane da doniraju odjeću i obuću koja je u dobrom, nosivom stanju te čista i uredna, poručio je ravnatelj Galac dodajući još kako je prostor njihova skladišta zapravo, već godinama nedostatan zbog opsega posla i aktivnosti koje bi još tamo željeli provoditi, ali prema ravnateljevim riječima, ima naznaka da bi Grad u dogledno vrijeme mogao u tome pomoći.
A, od 1. srpnja našim starijim i samim sugrađanima pomažu i – gerontodomaćice.
– Riječ je podsjećamo, o nastavku Programa zapošljavanja žena »Zaželi«, čiji je nositelj za zadarsko područje Zadarska županija. U okviru tog projekta 20 dugotrajno nezaposlenih žena dobilo je posao u trajanju od dvije godine, tijekom kojih se brinu za ukupno stotinu starijih i nemoćnih osoba. Prethodno su prošle edukaciju za poslove gerontodomaćica, brinu, i to svaka od njih, za pet starijih kućanstava, a sveukupno skrbe za 100 osoba kojima treba tuđa briga i pomoć. Odabir korisnika koji primaju ovu besplatnu pomoć, odredio je Centar za socijalnu skrb prema točno definiranim kriterijima. Ženama koje su na ovaj način zaposlene na puno radno vrijeme, omogućit će se također, da prema svome izboru prođu određene tečajeve doškolovanja ili prekvalifikacije u iznosu od 7.000 kuna, kako bi se nakon isteka dvije godine na poslu gerontodomaćica, mogle zaposliti i negdje drugdje, naglasio je Bore Galac, navodeći kako će se tečajevi, odnosno programi doškolovanja, moći odabrati prema vlastitim afinitetima i mogućnostima svake žene.
Inače, program »Zaželi« financiran je iz Europskog socijalnog fonda s ukupno milijardu kuna i njime se u Hrvatskoj zaposlilo više od 7.000 žena koje će dvije godine brinuti o 30 tisuća starijih osoba u Hrvatskoj. I na kraju, ravnatelj Bore Galac još je dodao, kako će Gradsko društvo Crvenog križa tijekom ovog mjeseca organizirati sveukupno 12 akcija darivanja krvi zajedno s aktivima – UDVDR Zadar, Bolnica Ugljan, Zemunik, Petrčane, Pomorska škola, Sveučilište u Zadru, Škabrnja, Thome Group, Župa sv. Ivana, Tehnička škola, Sali, Vrsi.