VIŠE OD FILMA Indijanski poglavica kao snažna poveznica Njemačke i Hrvatske

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U Starigradu počele pripreme za snimanje novog Winnetoua
Film »Winnetou i Surehandova tajna« trebao bi se početi snimati početkom rujna iduće godine u režiji Mikea Detricha. Glavni glumac je Ivica Zdravković. Film Winnetou već niz godina drži prestižnu poziciju najgledanijeg u Njemačkoj i gotovo da nema osobe koja nije čula za njega pa je snimanje u NP Paklenica izvrsna promidžba, kako za sredinu tako i cijelu Hrvatsku
Arif SITNICA
I mladi znaju za Winnetoua - zajednička fotografija sa Ivicom Zdravkovićem

Za otprilike godinu dana Nacionalni park Paklenica ponovo će postati filmska kulisa, središnja lokacija snimanja još jednog filma iz serijala o popularnom indijanskom poglavici Winnetou. Film radnog naziva »Winnetou i Surehandova tajna« trebao bi se početi snimati početkom rujna u režiji Mikea Detricha koji je zbog toga jučer stigao u Hrvatsku, u starigradski hotel »Vicko«, dugogodišnju hrvatsku bazu za sve aktivnosti vezane za lik, zapravo za film koji već niz godina slovi kao jedan od najuspješnijih u Njemačkoj. Detrich je stigao u društvu glavnog glumca Ivice Zdravkovića, a dočekali su ga vlasnik »Vicka« Zoran Katić, direktorica Turističke zajednice Starigrada Marjana Marasović, vlasnik turističke agencije »Rajna« Marin Marasović te ravnateljica Nacionalnog parka Paklenica Natalija Andačić. Čelni su ljudi starigradskog turističkog života dočekali goste iz Njemačke svjesni, kako su nam to rekli, ogromne promidžbene vrijednosti »njemačkog indijanca« - slavnog poglavice kojeg ni dan danas, nakon niza godina na tronu, na samom vrhu popularnosti, ne uspjevaju »svrgnuti« ni oni daleko razvikaniji likovi. Kolika je popularnost Winnetoua u Njemačkoj svjedoči i činjenica da u zemlji egzistiraju tematski parkovi na tu temu, a dio jednog je i spomenuti Zdravković koji kao primarno kaskader, a onda i glumac, u zabavnom parku Pullman city na jugoistoku zemlje utjelovljuje poglavicu.
- Naš show traje 45 minuta i za njega vlada veliki interes. Pullman city je pravi kaubojski grad sa svim onim elementima koji tvore jedan grad takvog profila kao i sredinu. Do sada je u njega investirano preko milijun eura, a plan nam je i dalje se širiti, obogaćivati naš program, produžiti show koji će iduće godine trajati sat i pol, a najavit će ga, uz ostalo, i promidžbeni spot koji ćemo ovih dana snimiti tu kod vas, informira nas Zdravković. Kaskader i glumac je inače rodom iz Prokuplja pa je razgovor tekao na hrvatskom jeziku, a novi se Winnetou, nakon najslavnijeg glumca koji ga je glumio - Pierre Bricea, prošetao i nekim od lokacija budućeg filmskog seta, očekivano privlačeći pažnju prije svega njemačkih turista koji su se u to vrijeme zatekli na ulazu u NP Paklenica, gdje je Detrich tražio najbolja mjesta za snimanje.
Nije bilo ni jednog Njemca/e koji nisu znali za poglavicu, fotografiranje sa Zdravkovićem se itekako tražilo što je očekivano jako razveselilo sve prisutne kao i režisera koji je na pitanje: što je to posebno u Winnetou i ovom kraju kada toliko privlači vaše sunarodnjake odgovorio - to je kombinacija vaše nevjerojatne prirode, sklada plavog neba i bijelih stjena za koje ne trebaju niti filmski filteri. A kada k tome pribrojimo i bazu - romantične, inspirativne tekstove autora Karla Maya, jasno je zašto je naš poglavica tako popularan, rezimirao je Detrich.
- Želja nam je da se zna da je koljevka Winnetoua Hrvatska, da je prvi film snimljem 1962. godine ovdje kod nas na Paklenici s tim da je nakon tog filma snimljeno i još 7 drugih u Lijepoj našoj od ukupno 11 do sada snimljenih filmova, naglasio je Katić.
Želja koja, kako doznajemo od direktorice TZ-a Marasović, za sada sasvim solidno egzistira. Winnetou je u Starigrad privukao brojne turiste, održana je i konvencija, a za sve zainteresirane je označen i poglavičin »grob«, obilježene su filmske lokacije, u ponudi je i Winnetou studijsko putovanje, uključeni u taj projekt, manje ili više, nastoje što bolje iskoristiti popularnost lika koji će, kada bude gotov i novi najavljeni film, zasigurno u sredinu privući još veći broj turista.
- Winnetou je jedna od kockica u našem turističkom mozaiku, snažni promotivni alat kojeg smo itekako svjesni ovdje, naglasila je Marasović i kroz smijeh dodala kako se duh Winnetou uvukao u kanjon.
Složio se i Katić koji je u projekt ušao zajedno s kolegama iz Udruge obiteljskih i malih hotela koji su također prepoznali svoj interes vezan za priču o poglavici iz plemena Apača.
Kako kaže projekt Winnetou ima puno turističkog potencijala jer nema Njemca koji nije čuo za lik koji bi uskoro trebao proslaviti i Zdravkovića kao i njegove predhodnike.
- Sretan sam što imam priliku biti Winnetou, što sam danas tu u Starigradu, u nacionalnom parku u kojem su se snimale scene, što sam prvi puta vidio more, što sam dio projekta koji mi puno znači. Srce mi je puno, zaključio je poglavica.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno