Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

GLAZBA I KULTURA Nova sezona bogata koncertima i gostovanjima glazbenih virtuoza

10.10.2020. 08:35


Na konferenciji za medije održanoj jučer u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači javnosti je predstavljena nova Koncertna sezona. Bogat program sezone okupljenima su najavile predsjednica Udruge Zadarski komorni orkestar Linda Ivić Bijuklić, ravnateljica Glazbene škole Blagoje Bersa Branka Višić Karavida, te ravnateljica Koncertnog ureda Zadar Melita Ivković.​


Otvorenje u crkvi sv. Krševana
Predstavljen je detaljan program sezone. Svečano otvaranje na rasporedu je 24. listopada, kada će, nakon dugo vremena za javnost otvorenoj crkvi sv. Krševana, ansambl za ranu glazbu Antiphonus pod ravnanjem Tomislava Fačinija izvesti djela majstora polifonije Bacha i Monteverdija, uz domaće stare majstore Castella, Cecchinija, Jelića, uz poseban naglasak na Magnificat iz zbirke psalama Damjana Nembrija – koja je skladana u vrijeme dok je Nembri bio prior crkve sv. Krševana, čime se na najljepši način obilježava povratak u ovaj prostor iznimne arhitekture i akustike.
Ostali koncerti pretplatničkog ciklusa donose također probrane glazbene događaje: 4. studenog u Zadru premijerno nastupa riječki klavirist koji se nakon pariških godina skrasio u Valenciji, Goran Filipec, s virtuoznim programom Lisztomania & Bersomania, dok je 6. prosinca na rasporedu koncert Bee250ven | Klavir & puhači, kojom će prigodom ugledni i višestruko nagrađivani hrvatski glazbenici i njihov slovenski gost s profesurom zagrebačke Muzičke akademije, kornist Boštjan Lipovšek, izvesti program slavljenika Beethovena.


Bogat program
U siječnju će proslavljeni i međunarodno priznati hrvatski umjetnici – bas-bariton Krešimir Stražanac i pijanist Danijel Detoni – izvesti najpoznatiji i najizazovniji ciklus u povijesti solopopijevke, Zimsko putovanje Franza Schuberta. U veljači se nakon dugo vremena u zadarsku koncertnu sezonu vraća Zagrebački kvartet s dva remek-djela češkoga romantičara Antonína Dvořáka. Pridružit će im se Lucija Brnadić na violi, Zadranka koja živi u Zagrebu, gdje djeluje u Zagrebačkoj filharmoniji.
Najuzbudljiviji klasični gitarist današnjice, Čeh Pavel Steidl, na svojoj zadarskoj premijeri u ožujku predstavit će se izvedbama djela skladatelja za gitaru 19. stoljeća, koje su ga proslavile diljem svijeta, dok će u travnju istaknuti hrvatski pijanist mlađe generacije Marijan Đuzel izvesti tri posljednje Beethovenove sonate, nastale kada je skladatelj, iako već potpuno gluh, bio na vrhuncu kreativne moći i u to vrijeme skladao neka od svojih najvećih djela, primjerice Devetu simfoniju. Glazbeni i životni par Marija Kuhar Šoša i Mario Šoša u svibnju donose iznimno zanimljiv program s prijelaza 19. u 20. stoljeće: pjesme kasnog romantičara Richarda Straussa, skladatelja španjolskog nacionalnog stila Enriquea Granadosa, Splićanina mediteranskog zvuka Josipa Hatzea te Ivane Lang, prve hrvatske skladateljice nakon Dore Pejačević.
Za kraj sezone Miroslav Tadić, koji je 1997. u izboru časopisa Guitar Player osvojio titulu jednog od 30 najradikalnijih i najindividualnijih gitarista na svijetu, u Zadar dovodi suradnika svjetske reputacije. Markus Stockhausen, njemački trubač i skladatelj, poznat je po svojem stilu na granici jazza i avangarde, a važnije glazbene suradnje ostvario je uz svojega oca Karlheinza, jednoga od najvažnijih i najkontroverznijih skladatelja 20. stoljeća. Bit će to prvi Stockhausenov nastup u Hrvatskoj.




Ciklus Bersa s dva koncerta
Ciklus Bersa je nazvan po jednome od najvažnijih skladatelja koji su djelovali u Zadru, čije ime nosi zadarska Glazbena škola. Obuhvaća koncerte u suradnji sa zadarskom Glazbenom školom Blagoje Bersa, kako bi se profesorima i učenicima škole omogućilo predstavljanje široj publici i potaknulo na nove projekte i suradnje te da bi se pratio razvoj bivših učenika Škole koji pohađaju glazbene akademije u zemlji i inozemstvu. Ove sezone održat će se dva koncerta: Bivši učenici – budući kolege, koncert studenata proizišlih iz Glazbene škole Blagoje Bersa održat će se 2. studenoga, a koncert profesora Glazbene škole Blagoje Bersa pod nazivom Zadru na dar 25. studenoga.
Zadarski komorni orkestar ususret svojoj šezdesetoj obljetnici
U ovoj sezoni Zadarski komorni orkestar nastupa ususret svojoj šezdesetoj obljetnici. Praizvedba Kuljerićeva Silbenskog tanca, Bartókovi Rumunjski plesovi i slavljenik Beethoven u Trećem koncertu za klavir i orkestar, uz sjajnu solisticu Martinu Filjak, veličanstven su početak ciklusa Zadarskog komornog orkestra 10. studenog u crkvi sv. Krševana.
Uz praizvedbu skladbe Marka Slavičeka, hrvatskoga skladatelja i arhitekta koji živi u Berlinu te proučava spacijalnu i spektralnu glazbu, 8. 2. ćemo slušati i djela glazbenih velikana 20. stoljeća – Engleza Benjamina Brittena i Nijemca koji je odrastao u Rusiji Alfreda Schnittkea, kao i klasik hrvatske glazbe, Odakovu Passacagliu neobaroknog ugođaja. Prvi put orkestrom će ravnati hrvatski dirigent s minhenskom adresom Darijan Ivezić, uz solisticu Alinu Gubajdulinu, Moldavku koja živi u Hrvatskoj.
Na programu koji obilježava tridesetogodišnjicu smrti velikoga hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula, 8. 3. će se zadarskoj publici predstaviti prvi kontrabasist Minhenske filharmonije, Poljak Slawomir Grenda. Orkestrom će ravnati hrvatski dirigent, violončelist i pedagog Pavle Zajcev.
Nakon što je u trima sezonama zaredom uspješno realizirana izvedba Petra i vuka Sergeja Prokofjeva, Zadarski komorni orkestar će, u skladu s mogućnostima i epidemiološkim mjerama, u travnju za najmlađe izvesti popularno djelo Karneval životinja skladatelja Camillea Saint-Saënsa.
U zadnjem koncertu ciklusu Zadarskog komornog orkestra 24. svibnja nastupaju dva istaknuta virtuoza. Osvojivši 2019. godine prestižno Natjecanje Čajkovski u Sankt Peterburgu, Nijemac Juri Vallentin postao je prvi oboist kojem je to pošlo za rukom, dok se Slovenac Branimir Slokar smatra jednim od najboljih trombonista današnjice.
Spomenimo i sve popularniji cikus Klub u Kneževoj, u kojem je, kao uvod u sezonu, 2. listopada održan koncert Mary May, trenutno najsnažnije domaće kantautorice. U sezoni će nastupiti i Elvis Stanić Group, jedna od najboljih jazz-skupina u Hrvatskoj, te svestrani Robert James Hudulin, koji je uglazbio Kolajnu Tina Ujevića.


I ove godine Kneževa unplugged
Ciklus Mladi u Kneževoj 14. studenoga donosi natjecanje Kneževa unplugged: Bee250ven, u prosincu Beethovenove sonate u izvedbi Gordane Pavić, zadarske pijanistice koja živi u Šibeniku, u veljači koncert flautista Metoda Sironića uz klavirsku pratnju supruge, Zadranke Jelene Tihomirović. Zadarski orguljaš Mihovil Buturić te zagrebački violinist Martin Krpan u ožujku se predstavljaju zanimljivim programom u kojem se ističu tri djela hrvatskih autora.
Koncertni ured Zadar, javna ustanova u kulturi Grada Zadra, od 2015. godine stvara bazu glazbenih događanja u gradu. Organizira temeljne zadarske glazbene manifestacije: Koncertnu sezonu Zadar sa svojim ciklusima koji su okosnica gradskog kulturnog života izvan sezone, ali i Glazbene večeri u Sv. Donatu, Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova, glazbeni dio festivala KvartArt i razne suradnje (Kino Zona, radionice, predavanja).
Od osnutka Koncertni ured bilježi rast broja događanja i posjetitelja: porast s 48 događanja u 2015. do 178 događanja u 2019. godini, kao i broja posjetitelja – s 9.007 do 20.655 u istom razdoblju. Ovu će kriznu godinu, dakako, obilježiti pad kako događanja, tako i broja posjetitelja. No, unatoč tome Ured je u lipnju, nakon nekoliko mjeseci izostanka kulturnih zbivanja zbog lockdowna, Zadru priskrbio ekskluzivan događaj organizirajući prvi zajednički nastup Bože Vreće i Edina Karamazova, a potom realizirao dostojanstveno i kvalitetno izdanje obljetničkih, 60. Glazbenih večeri u Sv. Donatu.


U ovoj sezoni Zadarski komorni orkestar nastupa ususret svojoj šezdesetoj obljetnici. Praizvedba Kuljerićeva Silbenskog tanca, Bartókovi Rumunjski plesovi i slavljenik Beethoven u Trećem koncertu za klavir i orkestar, uz sjajnu solisticu Martinu Filjak, veličanstven su početak ciklusa Zadarskog komornog orkestra 10. studenog u crkvi sv. Krševana.


Tri pretplatniča paketa
Ove godine nude se tri različita pretplatnička paketa iznimno povoljnih cijena. Paket Pretplata (200 kn) nudi 9 koncerata pretplatničkog ciklusa, paket Sedam veličanstvenih (180 kn) 7 koncerata po izboru iz bilo kojeg ciklusa a paket Studens (120 kn) namijenjen studentima i učenicima obuhvaća dva koncerta Kluba u Kneževoj, te po jedan koncert iz ciklusa Pretplate, Zadarskog komornog orkestra i Mladih. Upis pretplate otvoren je od 12. do 23. listopada u prostorijama Koncertnog ureda Zadar (Ilije Smiljanića 5, 1. kat), radnim danima od 9 do 13 sati.