Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Majčinski nježni zagrljaj sljeza

10.10.2020. 12:03


 
Trik je naći poljske putove, zarasla napuštena imanja i slično, pa uberete sljez kojem je manje zanimljivo u životu, ali je zato zdrav.
Ubiru se listovi, cvjetovi, pupovi i korijen. Naravno svako u svoje doba godine. Prvo idu mladi listovi za proljetna variva. Kako je osnovna blagodat ove biljčice-njezina sluz, u ovom slučaju poslužiti će nam za prirodno zgušnjavanje juha. A ujedno će i bogatstvo minerala i vitamina dati organizmu baš ono što u proljeće treba: željezo, kalcij vitamin C, karotin, antocijani…
Antocijani su pigment koji se nalazi u cvjetovima. Daju mu onu prekrasnu ljubičastu boju, na laticama tako matematičke točnosti da izgledaju umjetno. Ta boja kada pređe u vodu, oksidira, i postane plava. Ukoliko se doda neka vrsta kiseline, kao na primjer kvasina, ta boja postane crvena. Osim što je zabavno igrati se malog kemičara, ti pigmenti mogu poslužiti i za bojanje tekstila, za one koji se žele igrati livadnih modnih kreatora.
Osim ove estetske karakteristike, cvjetovi su predivan nježan lijek za sve rane i iritacije, unutrašnje i vanjske. Kombinacija sluzi prisutne u cijeloj biljci, i antocijana koji djeluju protuupalno od ove biljke čine nježnu prirodnu silu. U jeziku cvijeća predstavlja nježnost i majčinstvo. I zaista, baš poput najnježnije mame, cvjetovi su ukusni čaj i najzahtjevnijem dječjem nepcu.
No kako ta nježnost funkcionira? Sluz nije ništa drugo nego spoj vrlo dugih lanaca polisaharida. Poli-puno saharidi-šećeri. Ove molekule imaju sposobnost poput gela »uhvatiti« u rešetku molekule vode. Rezultat je da ta masa polisaharida nabubri. Kada uđe u organizam ili na kožu, obloži iritacije grla, pluća, želuca, crijeva…. Već i samo to bi bilo dovoljno da dođe do olakšanja kao kada stavimo flaster na porezotinu (što je otprilike baš slika onoga što se događa). Tada na djelo stupaju antocijani i ostali spojevi u sljezu i počnu smirivati upalu i liječiti oštećena tkiva. Tako da sljez možemo zamisliti kao flaster koji je ujedno pun molekula koje iscjeljuju. Genijalno, i zaista slično majčinskoj skrbi.
Sve ono što su vanjske ranice i iritacije na koži, možemo pokušati riješiti predivnom plavom ljekovitom kupkom, tako da u gazu stavimo šaku cvijeća, pa pustimo da u kadu utiče voda preko tog zavežljaja-i ugodan kupanac! Hemeroidi, ogrebotine, kozmetika…
Napominjem da kako su ti polisaharidi, ili sluz kako taktilno izgleda, osjetljivi na temperaturu, čaj za globolju, bronhitis, iziritirani stomak i crijeva, cvjetovi se stave u hladnu vodu, pa najmanje 2 sata, a poželjno je i po 5-10 sati, se ostavi namakati u HLADNOJ vodi, tada se zagrije do ugodne temperature za piće, i uživa u okusu.
Isto to se radi i sa korijenjem, koje se bere u rano proljeće ili jesen, kada biljka ima još uvijek zalihe u korijenu, ili ih je vrijedno uskladištila za zimu preko ljeta.
Pupovi se mogu jesti i sirovi u salatama, ili stavljati u juhe. Isto tako i cvijeća, iako ono mora odstajati bar neko vrijeme. Poseban je doživljaj voćna salata sa cvjetovima sljeza, a i ukras i predivan zdravi dodatak i slanim jelima. Eto, nije baš šašava moda kuhara diljem svijeta, zaista je djelotvorno.
Latinski naziv je Malva je grčkog porijekla, a znači- omekšavam. Silvestris je drugi dio znanstvenog naziva i znači šumski.
Ovo je savršena biljka za primjer sinergije. Sluz koja štiti, ne bi bila dovoljna. Kada se tome dodaju ostali bioaktivni sastojci, rezultat je predivan i nježan. Upravo u proljeće kada nam je i potreban, u grloboljama i kašljanjima izazvanim vremenskim prilikama i neprilikama savršenim za uzgoj vlastite kućne prehlade umjetničkih razmjera, nudi nam olakšanje od kašlja, bolnog grla, lijenih crijeva, hrani nas mineralima i jača organizam, a sve to na nježan i ukusan načina, prateći nas vjerno, živeći u sinergiji sa čovjekom, na našim staništima, sveprisutan oko kuća i putova. Baš kao i naše znatiželjne, zabrinute dalmatinske bakice.