Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Mentalno zdravlje mora biti prioritet

10.10.2020. 08:53


Opća bolnica Zadar- Odjel za psihijatriju u suradnji s Caritasom Zadarske nadbiskupije, Domom za odrasle osobe Sv. Frane u Zadru, Domom za odrasle osobe u Zemuniku, Psihijatrijskom bolnicom Ugljan, Zavodom za javno zdravstvo Zadar, Domom za starije i nemoćne osobe Zadar organizirali su 15. izložbu radova u Kneževoj palači u četvrtak, 10. listopada. Izložba je organizirana povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja 2020, na temu »Mentalno zdravlje za sve. Veća investicija-veći uspjeh-svima i svugdje«.
Sve veću važnost mentalnog zdravlja naglasila je i glavna sestra Odjela za psihijatriju Opće bolnice Zadar Anita Škarica koja je istaknula kako svijet doživljava neviđeni utjecaj trenutne globalne zdravstvene krize zbog COVID-19 koji je također utjecao na mentalno zdravlje milijuna ljudi.


Sumorna slika mentalnog zdravlja
– Znamo da su razine anksioznosti, straha, izolacije, socijalnog distanciranja i ograničenja, neizvjesnosti i emocionalne nevolje postale raširene dok se svijet bori da virus stavi pod kontrolu i pronađe rješenja. Ova sumorna slika zahtijeva da osiguramo da mentalno zdravlje sada ima prioritet više nego ikad prije, kazala je Škarica.
Stoga je težnja za univerzalnim zdravstvenim pokrićem (UHC), a Univerzalno zdravstveno osiguranje znači da svi ljudi imaju pristup kvalitetnim uslugama mentalnog zdravlja koje trebaju, kada i gdje ih trebaju, bez financijskih teškoća.
– Vjerujemo da je to moguće i započinje se sa snažnom primarnom zdravstvenom zaštitom koja usvaja pristup cijelog društva zdravlju i dobrobiti koji je usredotočen na potrebe i sklonosti pojedinca, obitelji i zajednice. Da bi zdravlje postalo postalo stvarnost, vlade moraju ulagati u mentalno zdravlje. Mentalno zdravlje za sve, veća investicija, veći uspjeh, svima i svugdje. Pretvorimo naše mentalno zdravlje u veliku investiciju, uložimo u to jer uvijek dugoročno gledajući, to je dobro za čovjeka. Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, a kreativne aktivnosti su važne za mentalno zdravlje, što se dokazuje radom s pacijentima oboljelima od mentalnih bolesti, istaknula je Škarica, dodajući kako su autori jučer izloženih predmeta u Kneževoj, a riječ je o pacijentima i korisnicima usluga zdravstvene i socijalne skrbi, iznimno ponosni na svoje sudjelovanje u ovoj već tradicionalnoj izložbi, koja se održava 15 godinu za redom, jer imaju priliku javnosti pokazati svoju kreativnost koja pridonosi njihovom samopouzdanju.


Kreativne radionice kao radna terapija
Kreativne radionice dio su radne terapije kroz koje polaznici usvajaju mnoge nove vještine, istodobno se osjećaju društveno korisnima i ostvaruju dio sebe. Na izložbi su tako izloženi mnogi ukrasni predmeti, slike, a neke od rukotvorina imaju i uporabnu vrijednost.
– Našim pacijentima, štićenicima i korisnicima puno znači sudjelovanje na takvim radionicama i izrada radova. Oni tu pokazuju sebe i svoju kreativnost. Nekome to skrati vrijeme boravka, nekome doprinese da se, i nakon što izađe iz ustanove, nastavi i dalje baviti time. Dakle, vrlo im je važno to samopouzdanje koje stječu kroz ovakav način rada. Vrijedne radne terapeutkinje vode ih u svim ustanovama i stoga im jedno veliko hvala u ime svih nas, zaključila je Škarica.
Okupljenima u Kneževoj palači u kojoj je postavljena izložba, obratila se i ravnateljica Doma za odrasle osobe u Zemuniku, Nataša Petrušić, radna terapeutkinja iz Psihijatrijske bolnice Ugljan, Ivana Pavičić, pročelnik županijskog UO za zdravstvo i socijalnu skrb, Bernard Maruna te njegova pomoćnica Franka Krajnović.
Riječ je o izložbi koja ima svoj kontinuitet već 15 godina i kojoj se svake godine priključuje sve veći broj ustanova, a zainteresirani je mogu pogledati do 16. listopada 2020. godine.