Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Milanović šalje svojeg izaslanika na obljetnicu Poskoka

10.10.2020. 12:16


Udruga veterana Specijalne policije PU zadarske Poskoci u četvrtak će proslaviti 30. obljetnicu osnutka. S obzirom da je riječ o prvoj postrojbi Specijalne policije u Hrvatskoj, na svečanost im dolazi i izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića, brigadir Dražen Ressler.
Naime, iako neki smatraju da je postrojba Lučko PU zagrebačke prva postrojba Specijalne policije u Hrvatskoj, taj ih status ne pripada jer su kao jedinica tadašnjeg SUP-a osnovani još u bivšoj državi te su početkom rata samo promijenili svoje ime. Prvim specijalcima stoga se smatraju upravo zadarski branitelji i mladi policajci okupljeni te 1990. u dvorištu tadašnjeg odmarališta Čazmatransa.
Kako bi dostojanstveno obilježili svoj dan, veterani Udruge pripremaju prigodan program, ali ipak skroman zbog uvjeta koje im nalaže koronakriza. Ove godine tako neće biti velikog okupljanja i druženja uz domjenak, ali će se uz izaslanstvo Ureda predsjednika, i prije svega roditelje poginulih specijalaca, prisjetiti tog najvažnijeg datuma iz povijesti udruge.


Poginula petorica članova
Njen predsjednik, Željko Bonato, jučer je s članovima Udruge dogovarao detalje obilježavanja ovog dana, najprije postrojavanja u dvorištu Čazmatransa te polaganje vijenaca i paljenje svijeća pred Središnjim križem na Gradskom groblju.
– Kao prvi specijalni vod u Hrvatskoj nastojat ćemo svoju objetnicu što dostojanstvenije obilježiti, a to znači najprije se pokloniti našim poginulim kolegama. Potom ćemo obići prostor Čazmatransa gdje smo osnovali jedinicu, ali ove godine sve to bez domjenka zbog ograničenog broja okupljanja. Program obilježavanja ove velike obljetnice razradili smo još u veljači za čak 300 uzvanika, kako bismo ovaj događaj obilježili na nacionalnom nivou. Međutim, sada ćemo održati samo ono što nam je dozvoljeno, a to je ipak okupljanje jednog manjeg broja ljudi, pojašnjava Bonato.
Iz Zagreba su im jučer potvrdili kako će na ovu svečanost poslati izaslanika predsjednika, brigadira Draženu Resslera, što je za njih, napominje čelnik Udruge, velika čast jer pokazuje da je i državni vrh svjestan značaja njihove postrojbe za oslobođenje Hrvatske.


Pomoć zadarske policije
– Prije polaganja vijenaca pred Središnjim križem, delegacija Udruge obići će spomen sobu u Policijskom centru Franko Lisica te ćemo se cvijećem i svijećama prisjetiti naših poginulih prijatelja. Kada se govori o povijesti naše udruge, treba napomenuti kako je naš prvi zapovjednik Đuro Župan okupio 34 branitelja kojih ćemo na proslavi obljetnice nagraditi plaketama. U ratu smo imali petoricu poginulih i tridesetak ranjenih, prošli smo mnoga ratišla i tukli tri teške zime na Velebitu. Zbog naših poginulih prijatelja i općenito značaja naše postrojbe u Domovinskom ratu plan nam je objaviti i monografiju Poskoka, najavljuje Bonato, dodajući kako u danima obljetnice Udruge prije svega misle na obitelji poginulih koje redovito posjećuju.
– Roditelji i obitelji poginulih suboraca uvijek su nam u prvom planu i oni su prvi koje pozivamo jer su dali najveću žrtvu u Domovinskom ratu, a Policijska uprava zadarska na čelu s načelnikom Antunom Dražinom tu nam uvijek izlazi ususret pomažući oko prijevoza i svega ostaloga, poručuje predsjednik Udruge veterana Specijalne policije PU zadarske Poskoci.




Đuro Župan prvi zapovjednik
Iako je dobro poznata njegova uloga u ratnom putu Specijalne jedinice Poskoci, njen prvi zapovjednik, Đuro Župan, jučer nije bio raspoložen za komentar, napominjući kako je dogovoreno da sve izjave vezane za djelovanje Udruge daje njezino rukovodstvo.
Poznato je, naime, da je Župan Specijalnu jedinicu PU zadarske osnovao po nalogu predsjednika RH Franje Tuđmana i tadašnjeg sekretara SUP-a Josipa Boljkovca, nakon što su Srbi podigli tzv. balvan revoluciju. Župan je tada dobio zadatak osnovati specijalnu postrojbu od dragovoljaca i mladih policajaca, te je njegova uloga u povijesti Udruge itekako značajna. Ipak, iz samo njemu poznatih razloga, o tome jučer nije htio govoriti.
Nakon njega, postrojbu su vodili Svemir Vrsaljko, Nikola Šindija i aktualni načelnik PU zadarske Anton Dražina.


Petorica poginulih zadarskih specijalaca
U obrani Hrvatske svoj je život dalo petero zadarskih specijalaca: Franko Lisica, Sveto Denona, Dragan Žunić, Ante Baljak i Marko Vulić. U znak sjećanja na najveću žrtvu koju su dali za domovinu, Policijska uprava zadarska podigla je spomen sobu u kojoj se na dan pogibije svakoga od njih predstavnici Uprave, zajedno sa obitelji pogunulih, polaže vijence i zapali svijeće.


»U ratu smo imali petoricu poginulih i tridesetak ranjenih, prošli smo mnoga ratišla i tukli tri teške zime na Velebitu. Zbog naših poginulih prijatelja i općenito značaja naše postrojbe u Domovinskom ratu plan nam je objaviti i monografiju Poskoka
Željko Bonato, predsjednik Udruge Poskoci