RIBARICA POTONULA NA 50 METARA DUBINE Dvojica brodolomaca spašena kod otoka Sestrunja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
Policajci ih pronašli kako plutaju u moru držeći se za hladnjak
Očevidom je utvrđeno da spašeni zapovjednik potonuloga ribarskog broda, D.Š. u dobi od 62 godine i član posade M.Č. u dobi od 52 godine, obojica državljani Republike Hrvatske
Pomorski zemljovid šire lokacije rt Križa na Sestrunju nedaleko kojeg se dogodio brodolom

Dvojica brodolomaca, za kojima se koordinirano tragalo nakon što su dojavili o potonuću njihovoga ribarskog broda, spašeni su u četvrtak kasno navečer nedaleko otoka Sestrunja.
Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC) Rijeka zaprimili su u četvrtak u 20.30 sati, posredstvom člana obitelji telefonski poziv o slučaju pogibelji od zapovjednika ribarskog broda, koji je počeo tonuti na udaljenosti oko dvije nautičke milje od rta Križ koji se nalazi na otoku Sestrunju. Uz zapovjednika u dobi od 62 godine, na brodu je boravio još jedan član posade u dobi od 52 godine.

Koordinirana akcija

Odmah po zaprimanju poziva iz MRCC Rijeka pokrenuta je koordinirana akcija traganja i spašavanja u suradnji s Lučkom kapetanijom Zadar (LK Zadar) i Pomorskom i aerodromskom policijom Zadar (PAP Zadar).
Službenici LK Zadar i PAP Zadar sa službenim policijskim plovilom P 204 »Škabrnja« s tri člana posade, od kojih se potonji brod s posadom u tom trenutku nalazio na Molatu, što je otprilike desetak minuta vožnje udaljeno od prvotne lokacije stradavanja ribarice, na poziciju zadnjega javljanja brodolomaca pristigli su u 21.15 sati i odmah započeli površinsko traganje.
S obzirom na jačanje sjeveroistočnog vjetra službenici LK Zadar su iz MRCC Rijeka upućeni pretraživati područje od mjesta potonuća prema Rtu Križ, dok je jedna privatna brodica, koja se samostalno priključila traganju, angažirana u traganje uz obalu otoka Sestrunj.
Službenici pomorske policije, kako su prenijeli mediji, prilikom traganja su u u jednom trenutku vidjeli nešto bijelo na pučini, a utvrdili su kako se radi o frižideru za koji su se dvojica ribara držali. U 21.56 sati su policijski službenici dojavili o pronalasku dvojice članova posade u moru, na oko pola nautičke milje od pozicije potonuća njihovoga broda te su ih žive, bez vidljivih ozljeda, izvukli iz mora. Na brodu su ih utopili dekama te pozvali Hitnu medicinsku pomoć. Nakon što su ih u četvrtak u 22.45 sati iskrcali u gradskoj luci Zadar, gdje su spašene brodolomce u daljnje postupanje preuzeli službenici LK Zadar, u skladu s propisanim covid-19 epidemiološkim mjerama, a nakon preliminarnog zdravstvenog pregleda spašenih od strane djelatnika Hitne medicinske pomoći Zadar, započet je očevid o uzrocima ove pomorske nesreće.

Ribarica potonula na 50 metara dubine

Očevidom je utvrđeno da spašeni zapovjednik potonuloga ribarskog broda, D.Š. u dobi od 62 godine i član posade M.Č. u dobi od 52 godine, obojica državljani Republike Hrvatske, u trenutku pronalaska nisu bili opremljeni spasilačkom opremom, prslucima za spašavanje ili spasilačkim kolutima, nego su zatečeni kako se pridržavaju za plutajući brodski hladnjak. Provedenim ispitivanjem prisutnosti alkohola u organizmu im nije ustanovljena alkoholiziranost. Spašeni brodolomci nisu mogli izvijestiti o količini pogonskog goriva, koje je preostalo u brodskim spremnicima.
Ribarski motorni brod ‘Boris’, duljine 12,6 metara, hrvatske zastave, potonuo je na dubinu od 50 metara i ne predstavlja opasnost za sigurnost plovidbe u tome području, a zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta tijekom trajanja spasilačke akcije, nije bilo moguće utvrditi prisutnost površinskog onečišćenja mora, uslijed eventualnog istjecanja goriva. Očevid o uzrocima ove pomorske nesreće nastavlja se u djelokrugu Lučke kapetanije Zadar. (ZL)


DVOSATNA POTRAGA POMORSKE POLICIJE

U četvrtak u 21.56 sati policijski službenici su, nakon gotovo sva sata traganja, dojavili o pronalasku dvojice članova posade u moru, na oko pola nautičke milje od pozicije potonuća njihovoga broda te su ih žive, bez vidljivih ozljeda, izvukli iz mora
 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno