Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vicković: Ne možemo ukinuti nošenje maski u školama

10.10.2020. 12:23


 Iako je proteklog tjedna najavio kako će, ukoliko se nastavi trend pada oboljelih, ukinuti odredbu o nošenju maski u školama, načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Šime Vicković, napominje kako nema uvjeta za promjenu ove odluke. Razlog je enormno povećanje broja oboljelih na razini države, ali i naše županije.


Sluša se struka
– Još uvijek nećemo mijenjati odluku o nošenju maski s obzirom da smo u županiji imali 13 novooboljelih. Brojke nam nisu sjajne i kao takve ne omogućuju donošenje odluke o ukidanju maski u školama, ističe načelnik Stožera kojega smo pitali i za komentar potpisivanja peticije protiv nošenja maski u školama.
Naime, roditelji učenika zadarskih osnovnih škola već danima na Narodnom trgu prikupljaju potpise protiv nošenja maski u obrazovnim ustanovama. U međuvremenu je došlo do naglog porasta broja oboljelih, ali i izolacije čitavih razreda u nekim školama po Hrvatskoj.
– Naš Stožer radi na način da slušamo upute struke i po njima postupamo. Ako oni kažu da sada nije povoljna situacija za donošenje odluke o ukidanju maski po školama, onda moramo tako i postupati. Ukoliko nam se situacija poboljša, naravno, da ćemo tu odluku promijeniti. Nakon što smo donijeli odluku o nošenju maski po školama, imali smo nekoliko upita roditelja, ali smo svima objasnili zašto je ova mjera neophodna. U stalnom smo kontaktu i s ravnateljima škola te vidimo da se nitko nije bunio, odnosno da vezano za nošenje maski zaista nema nikakvih problema, poručuje Vicković.


Neki vlasnici sala za vjenčanja platili kazne
S obzirom da su rigorozne mjere uvedene i u salama za vjenčanje te da su neki vlasnici platili i do 30.000 kuna kazne, načelnika Županijskog stožera pitali smo kakva je najnovija situacija po tom pitanju.
– Za kazne je nadležan Inspektorat, a članovi Civilne zaštite vrše nadzor, no situacija je tu zapravo vrlo jasna: postoje pravila Nacionalnog stožera o broju sudionika svadbi i ostalih svečanosti i tih se pravila treba pridržavati. Onaj tko ih ne poštuje svjestan je činjenice da mu mogu doći inspektori i napisati kaznu. Za pireve još uvijek vrijedi brojka od 50 uzvanika te 25 za ostala obiteljska okupljanja. Dokle god su te mjere na snazi, moramo ih se, dakle, pridržavati kako bi broj oboljelih počeo padati. Naš Stožer stoga pažljivo prati situaciju i u županiji i na nacionalnom nivou i tek na osnovu epidemiološke slike možemo donositi nove mjere, pa tako i one o nošenju maski u školama, zaključuje načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite.




»Za pireve još uvijek vrijedi brojka od 50 uzvanika te 25 za ostala obiteljska okupljanja. Dokle god su te mjere na snazi, moramo ih se, dakle, pridržavati kako bi broj oboljelih počeo padati. Naš Stožer stoga pažljivo prati situaciju i u županiji i na nacionalnom nivou i tek na osnovu epidemiološke slike možemo donositi nove mjere, pa tako i one o nošenju maski u školama«
Šime VICKOVIĆ