Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

VIKEND NADZOR Jedan maloljetnik dilao drogu, drugi kupovali alkohol i cigarete

10.10.2020. 11:56


Policijski službenici Policijske uprave zadarske u periodu od 18. rujna do 4. listopada, osobito u dane vikenda proveli su nadzor prometa u području škola i obrazovnih ustanove, te preventivno – represivne aktivnosti i nadzore ugostiteljskih objekata kako bi zaštitili mladež od neprihvatljivih i rizičnih čimbenika. Podnesena je jedna kaznena prijava i to protiv maloljetnika koji se sumnjiči za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama, prekršajno je kažnjeno troje mlađih punoljetnika zbog jedne vrste prekršaja, jedan maloljetnik zbog druge vrste prekršaja, optužni prijedlog zaradio je jedan vlasnik ugostiteljskog objekta, dok je protiv nekoliko trgovaca podnesena obavijest nadležnom državnom inspektoratu.


Nadzirani noćni izlasci
Policijski službenici u suradnji s nadležnim državnim inspektoratom proveli su ove nadzore i akcije s ciljem sprječavanja neprihvatljivih ponašanja mladih koja dovode do višestruko štetnih posljedica. Nadzirani su noćni izlasci maloljetnika, konzumaciju sredstava ovisnosti na javnim mjestima (alkohol, duhanski proizvodi, droge i sl.), kao i prodaju duhanskih i srodnih proizvoda maloljetnim osoba, ali i narušavanja javnog reda i mira, oštećenja javne i privatne imovine, kršenje prometnih propisa te kockanje i druga protupravna sudjelovanja u igrama na sreću.
U tom periodu provedeno je kriminalističko istraživanje nad maloljetnikom u dobi od 17 godina, kojeg se sumnjiči za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama. Tijekom kriminalističkog istraživanja kod njega je pronađeno 19 pojedinačnih PVC paketića u kojima se nalazilo oko 54,2 grama marihuane te digitalna vaga za precizno mjerenje, koji su mu oduzeti. Prema maloljetniku je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, o čemu je PU zadarska već izvijestila u priopćenju od 5. listopada.
Što se tiče prekršaja iz domene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, članak 13. prekršajno je sankcioniran jedan maloljetnik.


Najavljene nove akcije
U svezi prekršaja iz domene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, jedna osoba u dobi od 16 godina zatečena je u konzumaciji alkoholnog pića u ugostiteljskom objektu. Protiv vlasnika ugostiteljskog objekta slijedi optužni prijedlog po čl. 13. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.
Također je na prodajnim mjestima na različitim lokacijama grada Zadra zatečeno petero maloljetnika u dobi od 15 do 17 godina kako kupuju duhanske proizvode. Protiv trgovaca koji su maloljetnike uslužili duhanskim proizvodima, podnosi se obavijest nadležnom državnom inspektoratu na daljnje postupanje sukladno čl. 23. Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda.
Troje mlađih punoljetnika je zatečeno bez osobne iskaznice te stoga prekršajno sankcionirano u skladu sa Zakonom o osobnoj iskaznici.
Policija će i u narednom periodu na području cijele Policijske uprava zadarske provoditi ovakve ciljane aktivnosti, a sve roditelje i odgojno-obrazovne djelatnike, kao i ostale građane, ovom prilikom pozivaju da se s povjerenjem obrate policiji ukoliko imaju saznanja o činjenju prekršaja prema mladima (usluživanje i prodaja alkoholnih pića, duhanskih proizvoda maloljetnicima, kao i drugih nedozvoljenih radnji koje im štete). A ukoliko prekršaje čine maloljetne osobe (ispisivanje grafita na javnim površinama, konzumacija alkohola i droga na javnim mjestima i drugo) dovoljno je pozvati broj 192 ili poslati poruku elektroničkom poštom na adresu [email protected], anonimno se može dojaviti i putem aplikacije »E-policija«.




TRGOVCE ĆE KAZNITI DRŽAVNI INSPEKTORAT
Protiv trgovaca koji su petero maloljetnika uslužili duhanskim proizvodima, podnosi se obavijest nadležnom državnom inspektoratu na daljnje postupanje sukladno čl. 23. Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda