Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

“ŽIVI NERED” NA PAŠMANU Ima li kraja smeću?

10.10.2020. 09:00


Nezadovoljni mještanin Kraja javio se vezano za problem nekontroliranog bacanja krupnog otpada i miješanog komunalnog otpada na lokaciji iznad kave u mjestu Kraj.
Po slici koju je poslao čitatelj vidno je da se radi o lokaciji na kojoj je Čistoća Zadar postavila kontejnere predviđene za odlaganje miješanog komunalnog otpada iz stotinjak kućica koje se nalaze s južne strane otoka Pašmana u uvalama Lanđin, Žinčena, Soline i Sveti Ante.
Nadalje, čitatelj navodi kako su njegovi sumještani vidjeli da se na toj lokaciji odlaže otpad ne samo iz navedenih uvala već i iz susjedne Općine Tkon te se tako s razlogom pita kad će doći kraj neredu koji vlada na toj lokaciji.
U Općini Pašman smo saznali da su, u želji da smanje nekontrolirano bacanje smeća, u travnju ove godine postavili tablu sa upozorenjem (vidljivu na slici koju je poslao čitatelj). Međutim, očigledno je da upozorenje nije djelovalo na neodgovorno odlaganje otpada.
Vezano uz navedeni problem kontaktirali smo i općinskog načelnika Krešimira Ćosića koji je rekao da divljih deponija, nažalost, ima više na području Općine Pašman te da ih Općina redovito sanira uključujući i deponij iznad kave. Naglašava kako postoji razlika između spornog deponija i ostalih divljih deponija na području općine jer se deponij iznad kave ne može nazvati divljim s obzirom da je Čistoća Zadar, koja je zadužena za prikupljanje otpada na području Općine Pašman, postavila kontejnere predviđene za odlaganje miješanog komunalnog otpada.
Načelnik je mišljenja kako se to rješenje prikupljanja otpada iz kućica s južne strane otoka nije pokazalo dobrim i da namjerava, zajedno u suradnji sa Čistoćom, naći bolje rješenje.
Nadalje, podsjeća sve stanovnike općine kako imaju pravo odvoza do dva kubika krupnog otpada jedan put na godinu te da je ta usluga uključena u cijenu koju plaćaju Čistoći Zadar.
– Općina Pašman je nabavila dva RO/RO kontejnera koja će biti postavljena na ograđenom općinskom terenu između mjesta Barotul i Mali Pašman. Stanovnici općine mogu svoj krupni otpad odlagati u tim kontejnerima uz simboličnu naknadu, dodaje Ćosić.
O problemu nekontroliranog odlaganja otpada u Kraju kontaktirana je i Čistoća Zadar čiji se odgovor planira objaviti. (Otok Pašman)