Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Izložbe razgledalo preko 500 posjetitelja

Autor: Jelica Farkaš

09.11.2008. 23:00
Izložbe razgledalo preko 500 posjetitelja

Foto: Jelica FARKAŠ



Uz naše stalne postave, među kojima je i arheološka zbirka “Teret s potopljenog broda iz 16. stoljeća”, koja slovi za iznimno kvalitetnu i rijetku zbirku, tu su bogat povijesni kao i etnografski odjel. Stoga ne čudi zanimanje za naše postave kako pojedinačnih posjetitelja, tako i grupa, zaključila je ravnateljica Božulić


Biogradski Zavičajni muzej može se i ove godine pohvaliti bogatom i kvalitetnom izložbenom djelatnošću. Jedna od značajnijih izložbi, koja je postavljena još početkom godine, svakako je samostalna, tematska izložba, posvećena 100. obljetnici biogradske Gradske glazbe.
Ravnateljica biogradskog Zavičajnog muzeja profesorica Gorka Božulić tu izložbu ocjenjuje kao jedan velik i značajan projekt.
Postav izložbe, koja zauzima gotovo cijeli kat prostora Povijesnog odjela muzeja, doista je impresivan, a njime su predstavljeni sva fotograđa, originali i kopije, predmeti, notni materijali, instrumenti i sve ostalo vezano uz povijest Gradske glazbe. Izložba je pobudila veliko zanimanje o čemu svjedoče i podaci o iznimno velikom broju posjetitelja, kako iz Biograda tako i iz okolnih mjesta.
– Ova će izložba trajati još jedno kraće vrijeme. Slijedi nam, naime, nova isto tako zanimljiva izložba. Riječ je o izložbi “Biogradsko područje na katastarskim mapama 18. i 19. stoljeća”, točnije u vrijeme mletačke i austrijske uprave. Treba reći da upravo vršimo intenzivne pripreme za postavljanje te izložbe. Planiramo je otvoriti na Dan grada Biograda, dakle, 15. siječnja sljedeće godine, kazuje Gorka Božulić i nastavlja:
– Moram svakako naglasiti da je izložbena djelatnost Zavičajnog muzeja i tijekom ljeta također bila zanimljiva i raznovrsna. Tako smo za vrijeme turističke sezone ugostili poznate likovnjake među kojima i Zadranke Senku Radić, Lelu Sambunjak i Nedu Pavić. Jedna od specifičnih i zanimljivijih izložaba bila je svakako i ona koju su pripremili članovi kreativne radionice biogradske osnovne škole. Oni su u suradnji s društvom “Naša djeca” predstavili originalne uratke od prirodnih materijala – kamena, školjki, konca i slično. Još jednu zanimljivu izložbu postavit ćemo uoči blagdana Božića, a ona će bez sumnje biti prigodnog karaktera jer nosi naziv “Anđeli od vina i pjesme”. Radovi su to kiparice Vesne Tadić iz Zagreba, koja će se biogradskoj publici predstaviti u maloj galeriji muzeja, kazala je Gorka Božulić.
Spomenimo i podatak da je muzej od početka godine do danas posjetilo preko 500 posjetitelja, što je dobra brojka i dobar znak za biogradsku kulturu.
– Uz naše stalne postave, među kojima je i arheološka zbirka “Teret s potopljenog broda iz 16. stoljeća”, koja slovi za iznimno kvalitetnu i rijetku zbirku, tu su bogat povijesni kao i etnografski odjel. Stoga ne čudi zanimanje za naše postave kako pojedinačnih posjetitelja, tako i grupa, među kojima su česte grupe školske djece, zaključila je ravnateljica Božulić.