Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Joga u svakodnevnom životu

Autor: Marijana Roščić

09.11.2008. 23:00
Joga u svakodnevnom životu

Foto: Filip BRALA



U Gradskoj knjižnici Zadar u petak je održano predavanje “Joga u svakodnevom životu”. Predavanje je održao Swami Vivek Puri, instruktor joge i predsjednik Hrvatskog saveza “Joga u svakodnevnom životu”.
Swami V. Puri je započeo predavanje upoznavajući zainteresirane o svom životu i radu.
– Iz Zagreba sam, jogom se bavim 25 godina, nosim narančastu haljinu jer je to boja uniforme swamija. Joga u svakodnevnom životu je, po meni, najbolji naslov, o svemu možemo govoriti a kroz interakciju s vama možemo se zadržati i na nekom određenom, vama zanimljivom području unutar joge.
 Uspoređujući fakultet i jogu za koje je važna tradicij ka, Swami V.Puri ističe važnost učitelja.
– Još uvijek čujete za nečiju katedru na nekom fakultetu, premda taj netko već odavna tu više ne radi, ali uspostavio se tradicijski odnos poštovanja i vrednovanja rada tog čovjeka. Tako i u jogi imate učitelje koji su nekada i sami bili učenici nekog od učitelja. Riječ guru ili učitelj znači prijelaz iz tame ka svjetlu, iz neznanja u znanje. Prvi učitelji su majka i otac, zatim okolina, škola, vjeroučitelj i na koncu duhovni učitelj. Guru nudi duhovni aspekt znanja, a duhovnost ne pripada nijednoj religiji.
– U jogi postoji sustav od 8 stupnjeva i svaki traje oko tri mjeseca. Joga znači ponovno sjedinjenje s našim izvorom. Joga je jedna, a razni prefiksi predstavljaju metode kojima će se doći do tog sjedinjenja (kao hatha joga). Jogom se postiže duhovni razvoj koji se očituje na dva načina, prvi je razvijanje unutarnjih mudrosti a drugi je učiniti čovjeka boljim čovjekom. Bez duhovnog razvoja, čovjek je kao drvo. Obično se kaže da je prazan um đavolja radionica – nastavio je Swami V.Puri.
Dobre osobine trebamo razvijati, a one loše malo po malo eliminirati. Joga nije bijeg od života, niti to treba biti, već trenutni odmak od stvarnosti, skupljanje energije kako bismo se bolje suočili sa životnim problemima.
Predavanje je Swami V.Puri učinio zanimljivim kroz razne priče i tehnike koje se koriste u jogi.
– Za nervozu i živčanost dovoljno je prstima prijeći po ušnoj resici, jer tamo se nalazi referentna zona koja djeluje na agresivnost. Ili ako patite od nesanice, legnite na lijevi bok i začepite lijevu nosnicu – rekao je Swami V.Puri koje je predavanje završio Buddhinim riječima: “Kad sam bio mlad, htio sam mijenjati svijet, potom svoju obitelj a sad vidim da mogu mijenjati samo sebe”.