Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Čitanje pod zvijezdama

Autor: Jelica Farkaš

09.11.2009. 23:00
Čitanje pod zvijezdama


Održane su četiri kreativne edukativne radionice, koje su bile tematski vezane za očuvanje okoliša. Predlošci za te radionice uvijek su knjige, točnije slikovnice kod predškolaca, a ovom prigodom čitali smo im “Rođendan bez smeća”, “Potražimo blago u otpadu”, ili “Stvarajte i igrajte se reciklirajući”, kaže ravnateljica Sipina


Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige obilježava se u Biogradu brojnim prigodnim događanjima. Za bogat program obilježavanja pobrinuli su se djelatnici biogradske Gradske knjižnice na čelu s ravnateljicom Jelkom Sipinom.
Tako su tijekom trajanja ove manifestacije svojim programom, kao i ranijih godina obuhvatili veliki broj onih najmlađih, a to su polaznici biogradskog dječjeg vrtića i osnovne škole. No, kako je ova godina u znaku Međunarodne godine astronomije, tako su i događanja u gradskoj knjižnici većim dijelom imala i to obilježje.
– Zadovoljni smo realiziranim programom iako neke od zamisli nismo uspjeli realizirati. Nastojali smo kao i ranijih godina u taj program uključiti što veći broj onih najmlađih. Kako imamo tradicionalno dobru suradnju s dječjim vrtićem te biogradskom osnovnom školom, tako smo i ovaj put upriličili niz događanja prilagođenih njihovu uzrastu. Održane su četiri kreativne edukativne radionice, koje su bile tematski vezane za očuvanje okoliša. Predlošci za te radionice uvijek su knjige, točnije, slikovnice kod predškolaca, a ovom prigodom čitali smo im “Rođendan bez smeća”, “Potražimo blago u otpadu” ili “Stvarajte i igrajte se reciklirajući”. Sličan program odvijao se za učenike prvih razreda, koji su također kroz četiri ponedjeljka dok traje Mjesec hrvatske knjige sa svojim učiteljicama posjećivali knjižnicu, priča ravnateljica Sipina, dodajući da je smisao ovakvih susreta u senzibiliziranju najmlađih za knjigu, dok se sam rad temelji na upoznavanju djece s knjižnim fondom te besplatnim učlanjenjem u knjižnicu.
– Nismo uspjeli održati predstavu vezanu uz petstotu obljetnicu rođenja našeg najvećeg renesansnog književnika Marina Držića. Naime, njegovu “Novelu od Stanca”, trebali su izvesti učenici srednje škole, što se nije uspjelo pripremiti. Ostale manifestacije predviđene programom uglavnom su se održale, kako su i bile planirane ili u nešto izmijenjenom obliku. Tako se, primjerice, priredba “Čitajmo pod zvijezdama”, koja se trebala održati na otvorenom, zbog kiše morala održati u zatvorenom prostoru, no to nije umanjilo značenje događaja. Naime, obilježavajući Međunarodnu godinu astronomije, upriličeno je zanimljivo predavanje pod nazivom “Povijest suvremene astronomije” koju je nazočnima prezentirao prof. Dalibor Šimunić iz astronomskog astronautičkog društva Zadar, kaže Sipina.
Slično predavanje i izložbu, a pod nazivom “Očuvajmo noćno nebo” prezentirao je i Božidar Božičević član AAD iz malog Lošinja. Obilježavanje Mjeseca knjige ne bi bilo ono pravo bez niza književnih susreta.