Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Grad se može lijepo okititi i s 300 tisuća kuna

Autor: Teuta Babajko Jamičić

09.11.2009. 23:00
Grad se može lijepo okititi i s 300 tisuća kuna

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Treba smanjiti troškove, kupovinu novih ukrasa, u svakom slučaju treba se štedjeti, ističe dr. Vrančić, dok pročelniku Nekiću, uz pravopisne pogreške na blagdanskim ukrasima, odnosno natpisima, smeta i prerano kićenje grada


Zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić zbog recesije je odlučio štedjeti i na blagdanskom dekoriranju Zadra zbog čega će se ove godine na ukrašavanje grada potrošiti sto tiskuća kuna manje nego lani. Takva odluku dr. Vrančić je donio na Kolegiju gradonačelnika smatrajući kako se grad za nadolazeće božićno-novodišnje blagdane može ukrasiti lijepo i s 300 tisuća kuna. Podsjetimo, blagdansko ukrašavanje grada povjereno je zadarskoj tvrtki Marex Elektrostroj, za što se, kao i posljednje četiri godine, planiralo izdvojiti 400 tisuća kuna. No, gradonačelnik je zatražio skromnost zbog recesije, napominjući da se i u proračun za sljedeću godinu za blagdansko ukrašavanje grada predvidi 300 tisuća kuna.
Gradonačelnikovom odlukom nisu bili zadovoljni pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Jure Zekanović i pročelnica Upravnog odjela za financije Grozdana Perić, koja je istaknula kako blagdansko ukrašavanje grada donosi optimističnom ozračju koje je potrebno u recesijskim vremenima zbog čega na  dekoriranju grada ne bi trebalo štedjeti. Pročelnika Zekanovića više je brinulo kako će mjesni odbori prihvatiti takvu odluku.
– Zbog recesije moramo štedjeti. Došlo je vrijeme da blagdansko ukrašavanje grada bude nešto skromnije, barem u financijskom smislu. Grad se može lijepo okititi i s 300 tisuća kuna, treba smanjiti troškove, kupovinu novih ukrasa, u svakom slučaju treba se štedjeti, ističe dr. Vrančić s čijim se riječima složio i pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić, kojemu je, uz pravopisne pogreške na blagdanskim ukrasima, odnosno natpisima, smetalo i prerano kićenje grada.
No, kako prema pročelniku Zekanoviću kraj studenoga, nakon blagdana Sv. Krševana, zaštitnika Zadra, pravo je vrijeme za početak ukrašavanja jer u protivnom grad ne bi bio dekoriran na vrijeme, tako će biti i ove godine. Grad će se početi kititi nakon Dana grada Zadra, 24. studenoga, i to od rubnih djelova grada prema Poluotoku.
Zadarski gradonačelnik na današnjem Kolegiju prihvatio je izmjene i dopune Odluke o ugositeljskog djelatnosti prema kojima će ugostiteljski objekti na Poluotoku i drugim turističkim dijelovima grada tijekom sezone, dakle od 1. lipnja do 30. rujna raditi od 6 sati ujutro do 1,30 iza ponoći. Isto radno vrijeme važit će i uoči turističke sezone, odnosno tjedan dana prije Uskrsa do 31. svibnja, no samo vikendima, subotom i nedjeljom. Podsjetimo, riječ je o prijedlogu Turističke zajednice grada Zadra, kojim se prvotno tražilo da se produlji turistička sezona i radno vrijeme ugostiteljskih objekata od tjedan dana prije Uskrsa do 14. rujna, što je gradonačelnik dr. Vrančić odbio te isti vratio na doradu kako bi pomirio interese žitelja Poluotoka i ugostitelja. Kako je prijedlog sada izmjenjen u smislu da ugositeljski objekti od tjedan dana prije Uskrsa do kraja svibnja budu otvoreni od 6 sati ujutro do 1,30 iza ponoći samo vikendima, gradonačelnik je dao zeleno svjetlo izmjenama i dopunama Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti.
– Ovakav prijedlog je dobar. Njime su pomireni interesi stanovnika Poluotoka i ugostitelja. O jednima i drugima traba voditi računa, zadržati život na Poluotoku tako da njegovi žitelji imaju svoj mira i omogućiti ugostiteljima da rade svoj posao, istaknuo je dr. Vrančić koji svojom odlukom može u posebnim prigodama poput Noći punog miseca ili karnevala dodatno produžiti radno vrijeme ugositeljskih objekata.
Nakon Odluke o ugostiteljskog djelatnosti, oko studentskih stipendijja, odnosno liste deficitarnih zanimanja  lomila su se koplja na Kolegiju. Rasprava  je otišla toliko daleko da je gradonačelnik dr. Vrančić vratio je na doradu listu deficitarnih zanimanja. Zbog toga, odgađa se natječaj za učenike i studentske stipendije koji je sutra treba biti raspisan.
Naime, sporne su studentske stipendije, njih 30, koje su namijenjene studentima u deficitarnim zanimanjima. Samim time, kako je naveo gradonačelnik Vrančić, problematična je lista deficitarnih zanimanja na kojoj su inženjeri i diplomirani inženjer građevine, elektrotehnike i strojarstva, diplomirani inženjeri arhitekture i geodezije, diplomirani defektolozi i socijalni radnici, doktori medicine, magistri farmacije, profesori likovnog i glazbenog odgoja, učitelji tehničkog odgoja, nastavnici matematike, kemije, biologije, fizike i informatike, viša medicinske sestre i viši radni terapeut. Lista je, kako smatra gradonačelnik, preširoka.
Pročelnica Ureda za provedbu dokumenata Marija Pavlović Palčok  upozorila je kako  kriteriji previše valoriziraju uspjeh po ocjeni što otežava put do stipendije primjerice studentima građevine, što je izazvalo burnu raspravu na Kolegiju. Rasprava je potrajala čak pola sata, a  pročelnica Pavlović Palčok je pokušala ukazati kako  ocjene ne mogu biti isti kriterij kod studenat građevine ili drugih studija koji se predlažu za deficitarna zanimanja. S takvim mišljenjem nije se složio pročelnik Joso Nekić, navodeći kako je petica svugdje petica te kako se uglavnom vrednuje uspjeh u srednjoj školi jer se većina stipendija dijeli studentima prve godine studija.
– Listu deficitarnih zanimanja treba smanjiti i mislim da se brojčano može navesti koliko ćemo kojoj struci dati. Treba napraviti analizu što smo radili u prethodnom periodu, koga smo stipendirali i što smo natrag dobili, kaže Vrančić te odluku o studentskim stipendijama za deficitarna zvanja odgodio za sedam dana.
Inače, Grad Zadar će dodijeliti 100 stipendija, od čega bi 15 pripalo srednjoškolcima, a preostale studentima. Srednjoškolcima stipendija iznosi 300 kuna, studenti koji studiraju u mjestu prebivališta 800 kuna, a oni koji su na studij otišli izvan Zadra stipendirat će se s 1000 kuna mjesečno.
U nastavku Kolegija dr. Vrančić je podržao zahtjeve otočnih mjesnih odbora za kvalitetnijim providbenim redom trajektnih i brzobrodskih linija za 2010. godinu. Naime, kako je pojasnila pročelnica Upravnog odjela za gradsku samoupravu i opće poslove, zahtjevi otočana su realni i usmjereni prije svega na podizanje kvalitete života na otocima. Otočani uglavnom traže da se riješe problemi prekapacitiranosti katamarana na liniji Zadar  – Molat – Brgulje – Zapuntel – Ist  te da se trajekt “Hanibal Lucić” zamijeni bržim “Bartul Kašićem”.