Hebrang: Vidošević i Primorac su dezerteri

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
hebrang1
Zvonko KUCELIN
Hrvatski predsjednik mora biti predsjednik svih građana te otići najprije u Jasenovac, a sutradan u Bleiburg, istaknuo je Hebrang na tiskovnoj konferenciji

Ako budem izabran bit ću predsjednik svih političkih opcija, a ne kao dosadašnjih samo lijeve opcije. Bit ću predsjednik svih opcija, kohezioni faktor jer je za provođenje reformi nužan konsenzus. Da bi se one provele ne smije dolaziti do nadglasavanja. Ponosim se što sam 1993. proveo zdravstvenu reformu jer sam imao konzenszus svih političkih snaga pa danas imao socijalno, a ne zdravstvo za one dubokog džepa, rekao je na  današnjoj tiskovnoj konferenciji u zadarskom HDZ-u predsjednički kandidat ove stranke Andrija Hebrang.

Hebrang ističe da se na ovim izborima po prvi put susreće s protukandidatima na desnici. Na joj je prema Hebrangu, natrpano čak 5,5 desnih političara, a na lijevoj 2,5, ako se u obje konkurencije stavi Milana Bandića. Točnije, za Bandića je rekao da je 99 posto lijevičar, 0,1 posto desničar a 0,9 posto nepredjeljen. Baš zbog te percepcije da su ovo izbori desničara protiv desničara, Hebrang kaže da je osujetio plan da u drugi krug uđu dva ljevičara.

To je odlučio učiniti programom u kojem predsjednik Republike aktivnije sudjeluje u stvaranju ekonomske politike. To bi učinio preko ustavne odredbe koja kaže da predsjednik može Vladi RH predlagati tematske sjednice. To je, nastavlja Hebrang vrlo važno jer je hrvatsko gospodarstvo palo u konkurentnosti za 11 mjesta, a u hrvatskoj se živi tek 65 posto od srednjeg standarda u Europskoj uniji. U Sloveniji je to 90 posto. Teme takvih zajedničkih sjednica najprije će biti reforma poreznog ustava i doprinosa- Bit će riječi i o parafiskalnim nametima, ali i o zaštiti kapitala te otklanjanje birokratskih prepreka za novi gospodarski zamah. Hrvatsku kad uđe u EU čeka 2,5 milijarde eura za poticaj gospodarstvu i oko milijardu eura za prilagodbu poljoprivrede. Cilj je da u pet godina njegovog predsjedničkog manadata standard u Hrvatskoj dođe na razinu srednjeg standarda EU. Međutim, na tom putu čekaju bolne reforme koje se ne mogu provesti bez konsenzusa jer se bez toga one nisu mogle provesti niti u jednoj zemlji-

Hebrang želi da Hrvatska u EU uđe kao ponosna zemlja a ne da većina građana ne zna kad je Dan državnosti je nema državne zastave i vatrometa kao u ostalim EU zemljama. Andrija Hebrang kaže da je Hrvatska jedina zemlja koja nema svoju inačicu Oltara Domovine, gdje strani državnici polažu vijence u počast onima koji su pali za njenu slobodu. Hebrangov stav o antifašizmu i događajima iz Drugog svjetskog rata je jasan. On nije za izjednačavanje NDH i antifašističkog pokreta.

- Ja sam za to da se nevinoj žrtvi ubijenoj bez suda oda počast. Nisam za izjednačavanje NDH i antifašizma jer je NDH bila u fašističkom paktu. Više od dvadest članova moje obitelji stradalo je nakon drugog svjetskog rata. Veliki broj njih stradao je za vrijeme tog istog rata, ali za njih sam ja imao gdje odati počast, zapalivši svijeću u Jasenovcu. Hrvatski predsjednik mora biti predsjednik svih građana te otići najprije u Jasenovac, a sutradan u Bleiburg i tako odati počast žrtvama, rekao je Hebrang.

U setu brzih pitanja i odgovora Hebrang je rekao da mu treba svaki glas, pa i onaj Glavašev, a na primjedbu da mu je Šišljagić najsimpatičniji, odgovorio je da je to rekao kad su bili politički partneri. Danas, kaže Hebrang, su politički protivnici. Hebrang se osvrnuo na natpise koj govore da mu je potreban vodič kroz Hercegovinu uizvraćajući da je vodič potreban onome tko danas ide u Hercegovinu. On se tog bosanskohercegovačkog kraja nagledao 1992. gdje je djelovao na osnovi sporazuma o pomoći Hrvatske toj zemlji i kad je u Mostaru bio zaslužan za otvaranje tamošnjeg medicinskog fakulteta. No kaže Hebrang, iz Hercegovine se može dobiti maksimum 3-3,5 posto glasova, pa ga više zanimaju glasovi u Hrvatskoj.

Hebrang se u šali osvrnuo i na to da je HDZ toliko velika stranka da može poticati jednog legalnog i dva ilegalna kandidata iz svojih redova.

- Kad sam čuo da će se i oni kandidirati, predložio sam da ponovimo izborni postupaki, ali su i Vidošević i Primorac to odbili jer bih ja sigurno pobijedio. Oni su prije ulaska u stranku bili politički anonimusi i dezerteri. Jedan je za rata dezertirao u Zagreb iako je dolazio iz napadnutog područja, a drugi je dezertirao u Sjedinjene Američke Države. To se dogodilo jer postoje ljudi kojima su osobni interesi iznad državih. Nadan Vidošević je bio na funkcijima podalje od interesa javnosti u Hrvatskoj gospodarskoj komori, a Primorčevo dezerterstvo se dogodilo prije učlanjenja u HDZ, rekao je Hebrang ne želivši se posebnije očitovati prema Milanu Bandiću za kojeg se misli da će glasovati dio HDZ-ovog biračkog tijela. Andrija Hebrang se odbio izjasniti i o prestanku radova na zgradi zadarske Poliklinike, naglasivši da neće sad, ali ni kad bude predsjednik države, komentirati pravosudne postupke koji su u tijeku jer bi se to tumačilo kao utjecaj na pravosuđe.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika tiha
a sanader nije dezerter...ben vas blesave...