"Moja Kuntrada" oduševila gledatelje

Slika korisnika admin
zaton_glumci
Glumci zaslužili ruže

U nazočnosti velikog broja Zatonjana koji su do posljednjeg mjesta u nedjelju navečer ispunili dvoranu Osnovne škole u centru mjesta, premijerno je u organizaciji i produkciji mjesnog KUD-a "Kuntrada" prikazan 75-minutni dokumentarni film pod nazivom "Moja Kuntrada".

Riječ je o filmskom uratku "Vrsi filma" iz Vrsi na kojemu se sustavno radilo nekoliko mjeseci, u kojem su zatonski glumci amateri predvođeni Umbertom Pešom više nego uspješno publici i širem auditoriju dočarali kako se živjelo nekad ne tako davno u ovom poznatom težačkom i turističkom mjestu.

Redatelj filma, a ujedno i glavni snimatelj Ivica Božić, koji se već do sada u više navrata proslavio sličnim dokumentarcima, a posebno filmom "Mandin križ", uz pomoć svojih asistenata Đanija Maraša i Mate Matešića te majstora zvuka Gorana Zrilića i montažera Krešimira Božića i ovog je puta na zadovoljstvo svih aktera i publike dokazao svoju lucidnost i taktičnost, a posebno ljubav prema starim pučkim izvornim običajima.

Realizaciju filma u potpunosti su financijski pokrili Grad Nin i zatonska Turistička zajednica.

Prema scenariju Davora Mladinova, koji je začinjen zatonskim dijalektom, glavne role na kojima bi im zasigurno pozavidjeli i iskusniji glumci profesionalci, uspješno su odigrali: Umbrt Peša (Pave), Ana Vidić (Manda), Đurđica Mihaljković (Mara udovica), Vojka Peša (Stipe), Marina Žigun (Tonka), Marijana Peša (Jadranka), Bruno Špar (kapetan), Goran Zrilić (mornar) i Kristina Peša (djevojčica).

Po završetku projekcije, u kojoj su okupljeni Zatonjani pojedine scene popratili salvama smijeha, glumci i redatelj Božić nagrađeni su dugotrajnim pljeskom okupljenih. Za sve učinjeno i prikazano mnogi su im pružili ruke kao izraz zahvalnosti. Uime pokrovitelja TZ-Zaton čestitala im je direktorica Ureda Dalija Pavlović, dok je to isto uime niske gradske vlasti i gradonačelnika Emila Ćurka uradila prof. Mirjana Knežević.

Voditelj dramske sekcije i ujedno glavni glumac Umbert Peša, tajnik Valter Peroš i predsjednica KUD-a "Kuntrada" Bernarda Žigun nisu krili zadovoljstvo te su navijestili nove projekte.

Prvi među njima u kojem će sudjelovati svih njihovih 45 članova bit će glazbeno scenski prikaz pod nazivom "Rođenje Isusovo". On će , osim u Zatonu, biti uprizoren još na Trgu ispred katedrale Sv. Stošije u Zadru tijekom božićno-novogodišnjih blagdana te u Ninu, Žeravi i ostalim ovdašnjim mjestima.

U prvim danima 2010. godine slijedi rad na novoj predstavi pod nazivom "Vrata-prozori i životni nagon" koja će biti spremna do početka iduće turističke sezone.

Što se tiče samog filma "Moja Kuntrada" on će u idućim danima biti prikazan vrškoj i poljičkoj publici.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika KT 3ska
Iskrene čestitike KUD-u Kuntrada iz Zatona, dramskoj sekciji, svakom članu osobno te svima ostalima koji su sudjelovali u ostvarenju ovog projekta! Uspješnog projekta, moglo bi se dodati, a najbolji dokaz tome je sinoćnja publika koja se u 80-ak minutnoj premijernoj projekciji nije prestajala smijati zgodama i nezgodama likova ove popularne dalmatinske komedije. Film je uistinu napravljen najbolje što se mogao. U okviru mogućnosti. Treba imati na umu da je ovo ipak jedna amaterska produkcija te je kao takva suočena sa bezbroj ograničenja; od kadrovskih i vremenskih do financijskih. Međutim, iako još uvijek mnogo toga nedostaje, ljubav i entuzijazam sigurno nisu jedne od tih stvari. Sve u svemu, sinoćnja publika je svjedočila jednoj plodnoj kombinaciji vrlo kvalitetnog scenarija, odlične režije svestranog umjetnika Ivice Božića koji je u produkciju izvrsno ukomponirao svoje ideje, pritom neobično mnogo pridonijevši kvaliteti konačnog uratka, te dobre organizacije i očekivano kvalitetne glume. Iako će se iskusnije kritičko oko možda teško oteti dojmu da se u nekim detaljima ipak moglo nešto bolje, ne može se zanemariti ogroman trud i vrijeme uloženi u ovu produkciju. Tako će se oni koji su sa skupinom surađivali tokom dužeg vremenskog perioda i koji dobro poznaju članove i njihove kapacitete složiti kako se na trenutke zamjećivao nedostatak uloženog talenta i entuzijazma. Naravno, sve pohvale iznimkama koje su, na kraju krajeva, i iznijeli većinu tereta ovog filma. Dakako, valja nepomenuti da će ove sitne propuste zamjetiti samo članovi skupine i pokoji vanjski suradnik. Svi ostali koji budu gledali film, bilo da su već upoznati sa "stanovništvom" Kuntrade Davora Mladinova sa pozornice ili da se prvi put susreću sa ovom pričom, naići će na jedan kvalitetni uradak koji se prati sa lakoćom, užitkom i mnogo smijeha, pri čemu će ovi prvi dobiti pogled iz posve novog kuta na ovu komediju koja sad već postaje legendarna i svojevrsno obilježje skupina koje su djelovale na ovim prostorima, te će primjetiti da se još uvijek može naći nešto što ih može iznenaditi i nasmijati jednako kao pri prvom gledanju predstave. Svaka čast.