Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Na izložbi šest stotina ptica

Autor: Petra Mičić

09.11.2009. 23:00
Na izložbi šest stotina ptica

Foto: Tomislav JERAK



Pozivamo sve građane da posjete izložbu, a posebno pozivamo djecu kako bi se upoznali sa svijetom ptica. Svi posjetitelji će moći vidjeti egzotične ptice, papagaje te razne mutacije ptica koje su jako atraktivne i zanimljive za vidjeti. Također bi se zahvalili Gradu Zadru u Zadarskoj županiji koji su nam pružili podršku te našim sponzorima, istaknuo je tajnik Udruge Šime Gobin


Udruga za uzgoj i zaštitu ptica Zadar organizira izložbu ptica koja će se održavati od 12. do 15. studenog 2009. godine u prostoru bivše trgovine Gavrilović na Branimirovoj obali, a na izložbi se očekuje čak šest stotina ptica. Djelokrug Udruge je promidžba i unapređenje ornikulture te aktivna briga o zaštiti ptica, a te djelatnosti obavlja pedesetak aktivnih članova koji su okupljeni u sekcijama ornikulture i zaštite ptica.
– Ove godine smo domaćini ornitološkog prvenstva, Južnohrvatskog i Dalmatinskog podsaveza, a na ovom natjecanju će se natjecati oko šest stotina ptica koje će prezentirati izlagači s područja Dalmacije od Zadra do Dubrovnika.
Na natjecanju će biti kanarinaca, različitih boja i stasa, papiga te egzota i fauna cijele Europe, kazao je Šime Gobin tajnik Udruge za uzgoj i zaštitu ptica Zadar.
Zadarski savez djeluje od 1975. godine, a uz sudjelovanje na raznim manifestacijama, najveći uspjeh im je osvojeno prvo mjesto na Državnom prvenstvu 2004. godine u Zadru te prvo mjesto na Državnom natjecanju 2008. godine, a također su sudjelovali i na Svjetskom prvenstvu ornitoloških saveza u Belgiji. Udruga je također članica saveza ornitoloških udruga Dalmacije i južne Hrvatske koji sačinjava još sedam udruga, a Savez je član i osnivač Ornitološkog saveza Hrvatske.
– Veoma smo ponosni jer se rad naše udruge digao na višu i kvalitetniju razinu, a to se najviše odnosi na uzgoj strogo zaštićenih divljih ptica. Naime, uspostavili smo vrhunsku suradnju s predstavnicima Ministarstva kulture. Sve strogo zaštićene ptice su registrirane pri Ministarstvu kulture na godišnjoj razini, a svaka promjena u uzgajalištu se prijavi te svako uzgajalište ima status i rješenje za uzgoj, naglašava Gobin.
U povodu izložbe Udruga je organizirala i sastanak koji se održao u ponedjeljak 9. studenoga, a na kojem su članovi Udruge pozvali sve zainteresirane da posjete izložbu te se učlane u Udrugu. Sve informacije mogu dobiti na samoj izložbi.
– Ovim putem pozivamo sve građane da posjete izložbu, a posebno pozivamo djecu kako bi se upoznali sa svijetom ptica. Svi posjetitelji će moći vidjeti egzotične ptice, papagaje te razne mutacije ptica koje su jako atraktivne i zanimljive za vidjeti. Također bi se zahvalili Gradu Zadru u Zadarskoj županiji koji su nam pružili podršku te našim sponzorima, istaknuo je tajnik Udruge Šime Gobin.
Prijem ptica će se održati 12. studenoga, ocjenjivanje ptica će se održati 13. studenoga, a izložba će biti otvorena za posjetitelje 14. i 15. studenoga 2009. godine.