Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

O staroj župi Sv. Mihovila u Sv. Filipu i Jakovu

Autor: Dragana Glavočić

09.11.2009. 23:00
O staroj župi Sv. Mihovila u Sv. Filipu i Jakovu

Foto: Tomislav JERAK



U dvorani Hotela “Villa Donat” u ponedjeljak je predstavljena knjiga “O staroj župi Sv. Mihovila u Sv. Filipu i Jakovu”. O knjizi su govorili dr.sc. Ante Uglešić, rektor Sveučilišta u Zadru i njezini autori dr.sc. Kristijan Juran i mr.sc. Filip Đinđić.
Uglešić je kazao da je knjiga posvećena tristotoj obljetnici obnove župne crkve u Sv. Filipu i Jakovu.
– Knjiga predstavlja monografiju reprezentativnog izdanja te ima posebnu vrijednost jer je izvorno znanstveno djelo. U prvom dijelu knjige predstavljeni su popis rođenih i krštenih kumova od 1658. do 1827. godine te vjenčanih od 1773. do 1823. godine, kazao je Uglešić.
U drugom dijelu knjige obrađena je župna crkva od njenog prvog spomena do današnjeg izgleda. Fotografije je napravio Jakov Đinđić.
– Autori su obradili matične knjige koje dosad nisu bile proučavane te otkrivaju filipjansku povijest. Nadam se da će potaknuti nastanak novih priloga o filipjanskoj povijesti koja nije dovoljno istražena, zaključio je Uglešić.
Nadalje, o knjizi je govorio jedan od autora, Kristijan Juran, te je kazao da je ideja o pisanju knjige krenula prije tri godine, kad mu je Đinđić iznio ideju da naprave popis vjenčanih, rođenih i umrlih iz najstarijih matičnih knjiga u župi. Knjiga sadrži veliki broj do sada neobrađenih podataka. U stvaranju knjige autori su crpili podatke iz autentičnih dokumenata, kao što su katastarske knjige iz 17. i 18. stoljeća, spisi registrature namještenika i ostalo.  
– Naglasak je u knjizi stavljen na saznanja vezanih za nastanak i prvo javljanje imena Sv. Filip i Jakov, ali i fond osobnih imena i prezimena. Istražujući matične knjge rođenih primječeno je da je najčešće nadiveno muško ime Šimun, potom Ivan i Stipe. Od ženskih imena najčešće je spominjano Marija u 12,5 posto slučajeva, kazao je Juran.
O knjizi je govorio i drugi autor Filip Đinđić koji je kazao da se u svom radu pozabavio starim mapama i arhivskom građom.
Na kraju predstavljanja nastupila je filipjanska muška klapa ‘Cantus’.