Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ravljanka Marcela u Australiji doživjela 100. rođendan

Autor: Petra Mičić

09.11.2009. 23:00
Ravljanka Marcela u Australiji doživjela 100. rođendan


Zahvaljujući internetu saznali smo kako je još jedna Zadranka doživjela 100. rođendan, ali ne u rodnom kraju, već dalekoj Australiji. Riječ je o Marceli Stipanić, 100-godišnjakinji koja je većinu svog života provela na otoku zadarskog arhipelaga Ravi, a prošli tjedan je proslavila stoljeće života.
Ključ uspjeha za sretan i dug život jedne stogodišnjakinje koja živi u Attwoodu, u Australiji je kvalitetna hrana, piće i naposljetku obitelj. Marcela danas živi u blizini velikih cesta, zračne luke Melbourne te je okružuju veliki shopping centri, što je spram idiličnog života u Dalmaciji zacijelo bila velika promjena.
Kada je imala 22 godine, udala se za pomorca sa svog otoka te s njim osnovala veliku obitelj i rodila petero djece. Kada su odrasli, troje djece obitelji Stipanić su se odselili u Australiju, pa tako i Marcela i Ante 1967. godine. Suprug joj je preminuo prije 10 godina.
Marcela se dva puta vraćala u Hrvatsku kako bi posjetila prijatelje i obitelj te se veoma iznenadila kada je vidila da na Ravi nema više magaraca koji su nekoć bili svakodnevna pojava, kojima su se mještani koristili za prijevoz i transport tereta, a danas su ih zamijenili automobili.
Svoje znanje i baštinu je očuvala uživajući u kvalitetnoj ribi, pršutu i maslinovom ulju te druženjem sa prijateljima u Australiji u Hrvatskom Seniorskom klubu u Gladstone Parku. Njezina snaha Stanka Stipanić ističe kako je za Marcelu bilo izuzetno važno da joj obitelj bude zajedno, a od kada je stigla u Australiju živi sa svojom obitelji te uživa sa svojih devet unučadi i čak pet praunučadi .
Cijela obitelj je proslavila Marcelin stoti rođendan na način na koji i dolikuje, naime Marcela je na slavlju imala i više od sto gostiju.
Ovu vijest je prenijela australska internetska stranica “Hume leader”, i tako je ova mala zanimljivost obišla cijeli svijet i stigla do redakcije Zadarskog lista. Život je gospođu Marcelu s Rave odveo u Australiju ali ona nije zaboravila svoje korijene i jezik, a ova vijest će zacijelo razveseliti Marceline prijatelje te žitelje otoka Rave.