Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zaštitnik siromaha, vina i mošta

Autor: Branko Božić

09.11.2009. 23:00
Zaštitnik siromaha, vina i mošta

Foto: Marijan TOMAC



U mjesnom svetištu koje su 1912. godine podigli ondašnji stanovnici Ljupča Sv. Martinu, središnje koncelebrirano sveto misno slavlje započet će u 11 sati. U zajedništvu s vjernicima Ljupča i hodočasnicima iz okolnih mjesta predvodit će ga župnik Slivnice i Vinjerca don Božo Barišić


Žitelji i vjernici  župe Ljubač u općini Ražanac  u srijedu 11. studenog slave  blagdan svog nebeskog zaštitnika Sv. Martina biskupa,  zaštitnika siromaha, vina i  mošta.
U mjesnom svetištu koje su  1912. godine podigli ondašnji  stanovnici Ljupča Sv. Martinu, središnje koncelebrirano  sveto misno slavlje započet će  u 11 sati. U zajedništvu s vjernicima Ljupča i hodočasnicima iz okolnih mjesta predvodit će ga župnik Slivnice i  Vinjerca don Božo Barišić.
U koncelebraciji će još sudjelovati domaći župnik don  Ante Ivančev, nadžupnik i dekan ražanačkog dekanata don  Damir Juričin, župnik Radovina don Srećko Petešić Frka i  župnik Starigrada, Selina i  Tribnja don Marinko Jeličinić.  U sklopu euharistijskog slavlja  nakon svete mise održat će se  procesija ulicama Ljupča s kipom Sv. Martina.
Blagdan Sv. Martina štuju i  hodočaste i vjernici Ninskog  Dračevca. Oni će se, kao i  svake godine u velikom broju  okupiti u drevnoj crkvi Sv.  Martina, gdje će uz molitvu i  skrušenost proslaviti svog  zaštitnika.
Mještani i vjernici ravnokotarskog mjesta Pridraga također će slaviti svoga zaštitnika Sv. Martina. Tim povodom središnje euharistijsko  slavlje u staroj svečevoj crkvi  na mjesnom groblju zakazano  je za 11 sati. Predvodit će ga  fra Miroslav Bustruc, a uz  mjesnog župnika don Juru Zubovića u koncelebraciji će sudjelovati svećenici iz tamošnjeg  dekanata. Blagdan Sv. Martina slavit će se još u župama  Povljana na otoku Pagu, Polači i Lepurima.
U prigodi svetkovine blagdana nije na odmet podsjetiti  se kako je Sveti Martin u  početku bio svećenik, koji je  živio među priprostim pukom  i pomagao im u svakodnevnim  poslovima pa i u vinogradima.  Živio je u Francuskoj čiji je  svetac zaštitnik. Puk ga je prihvatio kao krstitelja mošta. Kad  su ga imenovali biskupom, nije želio napustiti svoje sumještane te se sakrio od crkvenih izaslanika. No, guske su ga  odale svojim gakanjem. Zbog  toga čina izdaje na Martinje je  obvezna hrana pečena guska.
U Hrvatskoj Martinje ima  najdužu tradiciju u sjeverozapadnim dijelovima, naročito u Zagorju. Ali kao narod koji voli zaviriti u čašu, i  stanovnici ostalih dijelova Hrvatske u sve većem broju s  oduševljenjem krste mlado vino.