Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Američko veleposlanstvo knjižnici u Gračacu darovalo projektor

09.11.2010. 23:00
Američko veleposlanstvo knjižnici u Gračacu darovalo projektor


Nacionalni parkovi – najbolja američka ideja, tema je predavanja koje je jučer u Knjižnici i čitaonici Gračac održao Robert Post iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a gračačkim školarcima. Knjižnica je ujedno od Veleposlanstva SAD-a dobila i donaciju od koje je kupljen projektor, dok je prethodnim donacijama knjižnica opremljena policama za knjige i računalom.
– Robert Post i Maca Bahen iz američkog veleposlanstva održali su predavanje o nacionalnim parkovima SAD-a, a razlog njihovog posjeta je tradicionalan. Naime, ovoga puta dobili smo donaciju od tisuću dolara s kojom smo kupili projektor i platno te smo u sklopu toga dogovorili i ovo prigodno predavanje za učenike 7. i 8. razreda osnovne te 3. i 4. razreda srednje škole, kazao nam je Božidar Drobac, ravnatelj Knjižnice i čitaonice Gračac.
Više o predavanju te pomoći koju američko veleposlanstvo pruža Gračacu rekao nam je i Robert Post.
– Već nekoliko godina surađujemo s ovom knjižnicom, surađivali su i moji prethodnici. Imamo programe putem kojih smo omogućili knjige i opremu, a ovoga puta učenicima objašnjavamo meni najdražu temu Nacionalne parkove SAD-a, njihovu povijest i pokrete za zaštitu prirode, kazao je Post.
Učenici osnovne i srednje škole iz Gračaca tako su saznali kako Amerika nije samo rad i znoj.
– Imidž Amerike je da smo zemlja koja je fokusirana na industriju, ali mi imamo i prekrasnu prirodu, a to je vidljivo prema načinu na koji se odnosimo prema našim Nacionalnim parkovima. Učenicima ću objasniti kada i kako smo stvorili naše parkove te kako je to utjecalo na naš današnji mentalitet, kazao je Post ističući kako Amerika ima gotovo 400 nacionalnih parkova, od čega je šezdesetak velikih prirodnih rezervata.
– Dosta nacionalnih parkova su povijesni spomenici, poput Kipa slobode. To je jedan od nacionalnih parkova, iako nije prirodni rezervat i nije površinski velik poput Grand Canyona, Yellowstonea ili Glacier National Parka, najvećeg na Aljasci, kazao je Post.
Postoji li i kakva je razlika između Nacionalnih parkova u Hrvatskoj i SAD-u ?
– Ne poznajem dovoljno hrvatski sustav da bi znao o procesima zaštite, pretpostavljam da je to slično. Posjetio sam Plitvice, Risnjak i Sjeverni Velebit te mislim da imamo isti pristup, to su mjesta za rekreaciju i obnavljanje duha koja su otvorena za javnost i zaštićena od razvoja i mislim da je to jednako u hrvatskom i američkom zakonodavstvu. No, mi imamo veću populaciju i velike grupe ljudi dolaze u naše parkove te smo pronašli sisteme da udovoljimo i onima koji nemaju sposobnosti planinarenja i dalekog hodanja, a opet smo ostavili i divlja područja za one koji su željni uzeti ruksake, hodati i čuvati prirodu s malo više fizičke spreme, kazao je Post ističući kako imaju vrlo dobru suradnju s Gračacom te kako se nada da će ga opet posjetiti u skoroj budućnosti.
Maca Bahen iz Veleposlanstva SAD-a od samih početaka surađuje s Knjižnicom i čitaonicom Gračac te je zaslužna za brojne donacije.
– Imamo razne programe gdje želimo izlaziti van, a jedan od njih su i ova predavanja na kojima naši diplomati govore o različitim temama širom Hrvatske. Gledajući kartu Hrvatske naišla sam na Gračac, tu nismo imali nikakvih kontakata te sam nazvala gospodina Dropca i upitala za suradnju, koju je on prihvatio. Svakako ćemo i dalje nastaviti suradnju, kazala je Buhin.Predavanje je održano na engleskom jeziku što je učenicima bila jedinstvena prilika da osim općeg znanja o nacionalnim parkovima i poboljšaju svoje komunikacijske sposobnosti.