Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Čuvati Velo blato i njegove ptice!

09.11.2010. 23:00
Čuvati Velo blato i njegove ptice!


Jezero Velo blato je ornitološki rezervat i na tom se području ne smije loviti ptice, ali ih se ne smije ni uznemiravati, a ribolovom se ptice mogu uznemiravati, posebno ako se do jezera dolazi vozilima. U slučaju lova na ptice postupamo vrlo strogo, ali kada se radi o ribolovu, nije nam cilj kažnjavanje nego edukacija lokalnog stanovništva, kaže Zoran Božić, glavni nadzornik u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode


Na jezeru Velo blato koje je od 1988. godine ornitološki rezervat povremeno ili stalno obitavaju brojne ptice, a uz ptice u jezeru je oduvijek bilo i riba, no nedavno su se pojavile neke nove vrste, kao što je, primjerice, som što je izazvalo pozornost lokalnog stanovništva koje je svjesno kako se u zaštićenom području ne smije loviti, ali nije lako odoljeti znatiželji posebice zato što na otoku nikada nije bilo somova, a mnogi tu vrstu ribe nikada nisu ni vidjeli. Stanovnici okolnih naselja su nam potvrdili kako su čuli za te priče, a neki su potvrdili kako je to istina.
Somovi i šarani
 – U jezeru je uvijek bilo malih slatkovodnih riba, a sada ima i somova, ali i šarana pa je to ljudima zanimljivo, ali ne znam ide li netko u ribolov, kaže nam jedan mještanin Povljane.
U šali mještani kažu da su somove i šarane u jezero Velo blato najvjerojatnije donijeli vikendaši kako bi za vrijeme ljetnog odmora mogli jesti hranu na koju su navikli. U ornitološkom rezervatu Velo blato je najstrože zabranjen lov na ptice, no što je s ribolovom? O tome smo se raspitali u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije.
 – Jezero Velo blato je ornitološki rezervat i na tom se području ne smije loviti ptice, ali ih se ne smije ni uznemiravati, a ribolovom se ptice mogu uznemiravati, posebno ako se do jezera dolazi vozilima. U slučaju lova na ptice postupamo vrlo strogo, ali kada se radi o ribolovu, nije nam cilj kažnjavanje nego edukacija lokalnog stanovništva, odnosno želimo ljude uputiti na to što se na jezeru smije, a što se ne smije raditi, odnosno što sve pticama može štetiti, kaže Zoran Božić, glavni nadzornik u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije.
Božić navodi kako se na području jezera Velo blato ne bi smjelo držati ni ovce, no tu je napravljen kompromis.
– Svjesni smo značenja ovčarstva za cijeli otok Pag pa tako i za mještane koji žive u blizini Velog blata tako da ne reagiramo kada se radi o ispaši, jer ovčari ne rade štetu. Ovce ne plaše ptice, a prema našim saznanjima to ne rade ni ovčari, kaže Božić.
Jedan mještanin Povljane nam kaže kako ponekad netko ode u ribolov na Velo blato, ali nitko ne uznemirava ptice.
 – Znamo cijeniti vrijednost onoga što imamo, pa ako netko i ode u ribolov, ne radi to kako bi nešto uništavao, nego se ljudi i brinu o jezeru, pa ga i čiste ako zatreba, kaže mještanin Povljane.
Kreketaljka, livadarka i velike ševe
Veliko blato se prostire na površini od 670 hektara, a u Javnoj ustanovi navode kako je posljednjim istraživanjima u jezeru zabilježeno 160 vrsta ptica od koji je 66 gnjezdarica. Uz patke, gnjurce i brojne ptice pjevice među kojima je najviše ćurlina, na jezeru se redovito mogu vidjeti crna liska, mali gnjurac, ćubasti gnjurac, siva čaplja, bijela čaplja, bukavac, ibis, patka njorka, bijela zličarka, a posebnost je gniježđenje patke kreketaljke, livadarke i velike ševe koje su ugrožene u europskim razmjerima. Za neke vrste ptica selica jezero Velo blato je jedino mjesto u Europi na koje mogu sletjeti, odmoriti se i nahraniti prije nastavljanja leta. Na Pagu postoje tri jezera, Velo blato, Malo blato i Kolanjsko blato i svi su ornitološki rezervati i dio projekta COAST kojeg provodi Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva u suradnji s UN-om.
– Takvo očuvano močvarno područje je danas prava rijetkost pogotovo zbog sve veće ugroženosti močvarne ornitofaune i nestanka močvarnih biotopa u cijeloj Europi. Među svim tipovima staništa u Europi, močvarna su staništa ptičjim svijetom najbogatija i najraznolikija, kaže Božić.
Otočne turističke zajednice su potpisale sporazum pod nazivom “Program poticanja zelenog poduzetništva” kojem je cilj uređenje ornitoloških rezervata. Na sjevernoj strani jezera je uređena promatračnica, a promatranje ptica je uključeno u program Turističke zajednice Općine Povljana kao oblik rekreacijskog turizma koji se zasniva na obilasku lokaliteta, promatranju ptica i fotografiranju. Još nije poznato kako će se u sve to uklopiti somovi i šarani koji su se, kako nam potvrđuju neki mještani, vrlo dobro snašli u jezeru.