Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Energetska učinkovitost put do uštede i očuvanja okoliša

09.11.2010. 23:00
Energetska učinkovitost put do uštede i očuvanja okoliša


Zadovoljni smo što smo dobili ovu povelju i što smo stekli uvjete da nam se ona uruči. Zadar je pokazao da je spreman za ovu povelju jer smo kroz velik broj projekata implementirali gospodarenje energijom, brigu o zaštiti okoliša te racionalno gospodarenje resursima, rekao je Darko Kasap, dogradonačelik Zadra
Danas je u Velikoj vijećnici predstavnicima Grada Zadra svečano uručena Energetska povelja gradonačelnika i župana Republike Hrvatske kojim se iskazuje svjesnost i politička volja o potrebi gospodarenja energijom na lokalnoj razini, brizi o zaštiti okoliša te racionalnom gospodarenju resursima na dobrobit lokalne zajednice i svih njenih građana.
– Zadovoljni smo što smo dobili ovu povelju i što smo stekli uvjete da nam se ona uruči. Zadar je pokazao da je spreman za ovu povelju jer smo kroz velik broj projekata implementirali gospodarenje energijom, brigu o zaštiti okoliša te racionalno gospodarenje resursima. Ovo ćemo provesti kroz ustanove kojima je osnivač Grad Zadar, rekao je Darko Kasap, dogradonačelnik Grada Zadra i istaknuo da ova povelja neće ostati mrtvo slovo na papiru, već će je zajedno s institucijama i ustanovama kojima je Grad osnivač i aktivno provoditi.
Gradonačelnik Zvonimir Vrančić prethodno je potpisao i pismo namjere kojim se obvezao da se usuglašava sa suradnjom s UNDP-om i u kojem je definiran opseg i trajanje projekta, aktivnosti i obveze Grada ili Županije te koraci potrebni za realizaciju.
Kako bi se što efikasnije moglo prići ovom programu u Gradu Zadru je osnovan Ured za energetsku učinkovitost na čijem je čelu Rajko Jurin. Oni bi trebali popisati sve objekte te pratiti i analizirati njihovu potrošnju kako bi se mogla postići što bolja energetska učinkovitost.
Na predaju povelje došli su brojni predstavnici gradskih ustanova koji su poslije sudjelovali na radionici kako bi se upoznali s cijelim projektom i programom poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj.
Projekt Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj (Projekt SGE) je dio većeg projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj. Projekt SGE već više od dvije godine zajednički uspješno provode Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP) i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) te Globalnog fonda za okoliš (GEF).
Projekt SGE je prije svega usmjeren na zgrade u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave, dok su prema građanstvu i uslužnom sektoru usmjerene druge aktivnosti poput nacionalne i lokalne informativne kampanje o energetskoj efikasnosti (EE), seminara, besplatnih početnih energetskih pregleda i savjetovanja.
Organizatori su objasnili da su glavni ciljevi SGE projekta ističu se primjena modela kontinuiranog i sustavnog gospodarenja energijom, strateškog planiranja energetike i održivog upravljanja energetskim resursima na lokalnoj i regionalnoj razini, što doprinosi smanjenju potrošnje energenata, a s tim i smanjenju emisija štetnih plinova u atmosferu, čime se potiče razvoj novih djelatnosti i poduzetništva.
Dalje su rekli da u proračunima gradova i županija značajnu stavku predstavljaju troškovi energenata (prirodni plin, loživo ulje, ogrjevno drvo, električna energija) i vode u zgradama koje su u njihovu vlasništvu ili pod njihovom upravom. Sustavnom provedbom mjera SGE-a gradovi i županije optimiziraju i smanjuju potrošnju energije poboljšanjem energetske učinkovitosti, a time izravno ostvaruju financijske uštede i smanjuju štetan utjecaj na okoliš.