Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Kružni tok u Teslinoj čeka postavljanje kolektora

09.11.2010. 23:00
Kružni tok u Teslinoj čeka postavljanje kolektora


Što se tiče gradnje kružnog toka na križanju ulica Nikole Tesle i Benka Benkovića čeka se da Odvodnja započne s ugradnjom kolektora kako se ista prometnica ne bi raskopavala dva puta. Tako da bi se radovi uskladili s ugradnjom kolektora. Odvodnja je ugovarala radove uz financiranje preko Svjetske banke tako da početak radova zapravo najviše ovisi o njima, kaže Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje i protokol u Gradu Zadru


Do kraja ove godine trebali bi započeti radovi vezani uz izgradnju komunalne infrastrukture na nekoliko lokacija u gradu Zadru.
Zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić na jednoj od nedavnih sjednica Gradskog vijeća najavio je dugoočekivani početak radova na rekonstrukciji Bihaćke ulice čiji stanari su podigli u posljednje vrijeme dosta prašine jer im Grad Zadar, kako ističu, nikada nije isplatio odgovarajuću odštetu za oduzeto zemljište, što iz Grada izričito opovrgavaju. Isti stanari najavili su i blokadu radova u istoj ulici kada konačno dođe do njihove realizacije, stoga vjerujemo da priča oko Bihaćke najavom radova zasigurno nije gotova.
Ovisni o “Odvodnji”
Nakon tih radova trebali bi uslijediti i oni na Putu Stanova te Splitskoj ulici, no oni su prebačeni za sljedeću godinu. Rekonstrukcija će se odvijati u nekoliko faza, a realizacija ovog projekta rezultirat će kvalitetnim prometnim rješenjem za ovaj dio grada u blizini Interspara. Uz proboj Bihaćke, na koji će se u sljedećoj godini nadovezati i Put Stanova te Splitska ulica, također za 2011. godinu, dr. Vrančić je najavio i rekonstrukciju Puta Dikla.
Jednako tako gradonačelnik Vrančić najavio je i kako se u gradskoj upravi traži rješenje za opasno raskrižje Puta biliga i Hrvatskog sabora. Zadarski gradonačelnik izrazio je nadanje da će se uskoro i za tu lokaciju naći rješenje koje bi, valjda, trebali ponuditi stručnjaci. U ovoj godini predviđen je početak radova i na raskrižju, kružnom toku Ulice Nikole Tesle i Benka Benkovića, no i oni kao i oni na raskrižju kod Mercatora i Interspara čekaju postavljanje kolektora kako bi se radovi na uređenju ulica mogli započeti te privesti kraju.
Ivana Dadić, glasnogovornica Grada Zadra, ističe da radovi u Bihaćkoj i Ulici Nikole Tesle kreću do kraja godine.
– Radovi u Bihaćkoj ulici trebali bi započeti u drugoj polovini studenoga. Sve naše obveze prema vlasnicima parcela preko kojih će prolaziti nova cesta uredno su podmirene i vjerujem da s prijetnjama određenih pojedinaca nećemo imati problema. Što se tiče gradnje kružnog toka na križanju ulica Nikole Tesle i Benka Benkovića čeka se da Odvodnja započne s ugradnjom kolektora kako se ista prometnica ne bi raskopavala dva puta. Tako da bi se radovi uskladili s ugradnjom kolektora. Odvodnja je ugovarala radove uz financiranje preko Svjetske banke tako da početak radova zapravo najviše ovisi o njima. Radovi na prometnici bi se paralelno radili. Kada Odvodnja postavi cijevi za kolektor, onda bi se to raskrižje, odnosno općenito te ulice dalje uređivale. Nisam sigurna da bi se u Ulici Hrvatskog sabora trenutačno nešto trebalo raditi, bilo je rečeno da bi se trebao uređivati jedan njezin dio. No ta ulica je u nadležnosti Hrvatskih cesta, tako da mi formalno ne upravljamo s tom prometnicom, kaže Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje i protokol u Gradu Zadru.
Kolektori
Grad će, kako doznajemo, nastojati svoje planirane radove uskladiti s radovima na kolektoru, pa se zbog toga prije prosinca neće započeti s gradnjom dugo očekivanih i najavljivanih rotora, važnih za sigurnost prometa. Grgo Peronja, direktor Odvodnje, tvrdi da se postavljanje kolektora na potezu od nove Tehničke škole u Ulici Nikole Tesle, preko raskrižja s Ulicom Benka Benkovića te tom ulicom na Put Bokanjca sve do semafora na raskrižju Puta Bokanjca i Ulice Hrvatskog sabora odvija u sklopu Projekta Jadran.
– U sklopu druge faze Projekta Jadran obuhvaćena je izgradnja kolektora visoke zone grada Zadra. Za faze 5,6 i 7 provedeno je nadmetanje na međunarodnom natječaju za dobivanje tog posla koje je okončano. Izvođača radova je izabralo povjerenstvo te se sada čeka odobrenje Svjetske banke i ostalih sudionika, nakon čega slijede određeni pregovori i potpisivanje ugovora. To bi sve trebalo biti gotovo u idućih mjesec dana, tijekom prosinca, a s radovima bi se krenulo odmah potom, kazao je Peronja.
Osim postavljanja kolektora, od raskrižja Tesline prema ulazu u SAS gradi se tlačni vod, još jedna mala crpna stanica “Maslina” do Androvićeve ulice. Zajedno se rade 5., 6. i 7. faza projekta. Peta faza ide od Androvićeve, šesta faza uključuje Teslinu i Benkovićevu ulicu, dok sedma faza uključuje radove na Putu Bokanjca do raskrižja s Ulicom Hrvatskog sabora. U sklopu Projekta Jadran gradi se veliki kolektor koji će sutra dati preduvjete razvoju za gradnju mreže komunalne infrastrukture.
– Ta prva faza je preduvjet da bi nakon završetka postavljanja kanalizacije, eventualno izmjene cjevovoda struje ili vode, vratili teren u stanje oko minus 45 cm od gotovoga, nakon čega radove preuzima izvođač asfalterskih radova, odnosno izgradnje kružnog toka itd. Ako mi krenemo s radovima u prosincu tada će nam operativni plan dati izabrani izvođači koje ne smijem objaviti prije odobrenja, jer su takva pravila Svjetske banke, a mi nismo ovlašteni za davanje izjava do završetka procesa te će izvođač odmah nakon naših radova krenuti u realizaciju svog posla, najvjerojatnije početkom 2011. godine kazao je Peronja.